Μαύρες προβλέψεις από τον Λέκκα: «Τα έντονα καιρικά φαινόμενα τείνουν να γίνουν κανονικότητα» – Τα λάθη στην Εύβοια

File photo Πολίτης κοιτάζει τη γέφυρα όπου ένα λεωφορείο εγκλωβίστηκε και «βούλιαξε» στο νερό που συγκεντρώθηκε, στο ύψος του Δέλτα Φαλήρου από την κακοκαιρία Μπάλλος. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ μέσω ΚΥΠΕ




Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα αναφορικά με τις επιπτώσεις που θα έχει η κλιματική κρίση για τον πλανήτη και ειδικότερα για την Ελλάδα.

Ο καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, μιλώντας στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, χαρακτήρισε τα έντονα καιρικά φαινόμενα «μια νέα κανονικότητα που θα συναντάμε στο άμεσο και στο απώτερο μέλλον με ολοένα και αυξανόμενη συχνότητα».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, «σε παγκόσμιο επίπεδο, η κοινή γνώμη ανησυχεί με εκθετική αύξηση για όλα αυτά τα φαινόμενα, καθώς έχουν εκδηλωθεί, τον τελευταίο χρόνο, πάνω από 1.000 γεγονότα με 100 νεκρούς το κάθε γεγονός, νούμερο τεράστιο που φανερώνει και το μέγεθος του προβλήματος».

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ τόνισε ότι «δεν βιώνουμε κλιματική αλλαγή γιατί προϋποθέτει αλλαγές στις παραμέτρους του κλίματος για χιλιάδες χρόνια, αλλά κλιματική κρίση η οποία, ενδεχομένως, αν διαρκέσει για χρόνια, να προκύψει μια κλιματική αλλαγή». Έκανε μάλιστα λόγο για μια «επιταχυνόμενη διαδικασία που προϋποθέτει νέες προσεγγίσεις», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τα τελευταία δύο χρόνια «δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα στοιχεία και το υλικό που συλλέγουμε από την Ελλάδα και το εξωτερικό γιατί μας προλαβαίνει το καινούργιο γεγονός».

Λάθη στην Εύβοια

«Έχουμε μια νέα πραγματικότητα που τείνει να γίνει κανονικότητα» επανέλαβε ο κ. Λέκκας, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα σημαντική τη δουλειά που πρέπει να κάνουν οι δήμοι αναλύοντας τους κινδύνους, σχεδιάζοντας ασφαλείς χώρους καταφυγής και εκτιμώντας την τρωτότητα έπειτα από φυσικές καταστροφές.

Μιλώντας για τις πλημμύρες στην Εύβοια, είπε ότι «δεν έπρεπε να είχε δοθεί καμία άδεια να κατοικηθεί η έκβολη του Λήλαντα ποταμού γιατί το δέλτα του ποταμού λειτουργεί με τους δικούς του όρους και τα μεγάλα τεχνικά έργα δεν ωφελούν αφού, όσα χρήματα και να διατεθούν, δεν υπάρχει περίπτωση, όταν πλημμυρίσει, να μην καταστρέψει τα πάντα». «Μετά τη φωτιά στην Εύβοια είχαμε επισημάνει 6 περιοχές που είναι επικίνδυνες για πλημμυρικά φαινόμενα και θα έπρεπε ήδη να έχουν γίνει καινοτόμες διαδικασίες, μικρά φράγματα σε καίριες θέσεις προκειμένου να αποσοβήσουμε τον πλημμυρικό κίνδυνο».

Στα φράγματα που γίνονται κάποιες φορές άτεχνα στις πλαγιές για τη συγκράτηση των εδαφών, απέδωσε τα πλημμυρικά φαινόμενα στην Κινέττα το 2019, όπου οι επιστήμονες είχαν διαπιστώσει από καταγραφές ότι ογκόλιθοι 20 κυβικών μέτρων παρασύρονται από τα πλημμυρικά ρεύματα.

«Στη Μάνδρα βλέπουμε την αυθαιρεσία που υπάρχει σε όλα τα επίπεδα, όχι από τους κατοίκους, από τις κυβερνήσεις, με το ποτάμι της Αγ. Κατερίνης που πάει και αποκόπτεται ουσιαστικά από το πολεοδομικό ιστό της Μάνδρας, ενώ στον Τύρναβο ήταν ευτύχημα που δεν κατέρρευσε το σχολείο» είπε ο κ. Λέκκας. Όλα τα επιμέρους προβλήματα που δημιουργούνται σε κάθε περιοχή έρχεται να τα μειώσει, σύμφωνα με τον καθηγητή, «ο μηχανισμός άμεσης απόκρισης της ΚΕΔΕ για τη διαχείριση κινδύνων, καταστροφών και κρίσεων που δεν αντικαθιστά τη δημοτική αρχή αλλά την υποβοηθεί σε όλα τα επίπεδα».

«Υπάρχει μια νέα πραγματικότητα που διαφέρει από την παλιά εποχή και συνίσταται, μεταξύ άλλων, στην πολυπλοκότητα των κινδύνων, την εμφάνιση νέων μορφών κρίσεων και περισσοτέρων ακραίων γεγονότων, στη μεγαλύτερη κλίμακα καταστροφών που σημειώνονται και σε νέες γεωγραφικές περιοχές και στις τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις» κατέληξε.

«Ο “Μπάλλος” δεν ήταν ακραίο φαινόμενο, όπως αυτά προ τριετίας στη Μάνδρα»

Ο Ευθύμιος Λέκκας εξέφρασε χθες, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, εξέφρασε μια διαφορετική άποψη για την κακοκαιρία «Μπάλλος» και τις επιπτώσεις της στο λεκανοπέδιο της Αττικής, λέγοντας ότι δεν πρόκειται για «ακραία φαινόμενα» και τονίζοντας πως τέτοια σημειώθηκαν προ τριετίας στη Μάνδρα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λέκκας μίλησε για «υψηλή βροχόπτωση», που δεν ήταν «ακραίο φαινόμενο», όπως εξήγησε. «Η βροχόπτωση ήταν μέσα στα όρια σχεδιασμού των έργων», επεσήμανε.

Ο καθηγητής προσέθεσε πως «είχαμε μια πολύ ισχυρή βροχόπτωση, μεγάλα ύψη βροχής, τα οποία προσέγγισαν τα 150 χιλιοστά σε ορισμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου, αλλά δεν ήταν αυτό που λέμε ‘ακραίο φαινόμενο’, δηλαδή δεν είχαμε τα ύψη βροχής των 200 χιλιοστών, των 300 χιλιοστών που είχαμε πριν τρία χρόνια στη Μάνδρα».

Όπως είπε, μάλιστα, εάν αυτά τα ύψη έπεφταν στην Αττική, «δυστυχώς, θα είχαμε πολλαπλάσιες επιπτώσεις. Αλλά αυτές οι βροχοπτώσεις ήταν μέσα στα όρια σχεδιασμού των έργων», επανέλαβε.

Ο κ. Λέκκας σημείωσε, πάντως, ότι αυτή η βροχόπτωση μεταφράζεται σε 30 εκατομμύρια τόνους νερού που δέχθηκε το Λεκανοπέδιο «και όχι όλη η Αττική», όπως διευκρίνισε, εξηγώντας πως μιλάμε «κυρίως μόνο για τη λεκάνη απορροής του Κηφισού ποταμού».

Εκεί, ανέφερε, έχουμε τεράστια ύψη (σ.σ. βροχής), τεράστιες επιπτώσεις, αλλά βεβαίως, προσέθεσε, «δεν έχουμε τα ακραία φαινόμενα, που ενδεχομένως να μας δημιουργούσαν πολλαπλάσια προβλήματα».

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βίντεο από ANT1
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Ο «Μπάλλος» υποχωρεί: Η κακοκαιρία άφησε πίσω τόνους λάσπης, αγνοούμενους και 1 νεκρό – Σταδιακή βελτίωση από το βράδυ του Σαββάτου [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: