Ο «Μπάλλος» υποχωρεί: Η κακοκαιρία άφησε πίσω τόνους λάσπης, αγνοούμενους και 1 νεκρό – Σταδιακή βελτίωση από το βράδυ του Σαββάτου [videos]

File photo Ζημιές στην παραλιακή ζώνη στα Μωραΐτικα της Κέρκυρας, μετά από τη σφοδρή βροχόπτωση που έφερε η κακοκαιρία «Μπάλλος», Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ μέσω ΚΥΠΕ




Η κακοκαιρία «Μπάλλος» δοκιμάζει τη χώρα εδώ και 3 μέρες, προκαλώντας πολλά προβλήματα σε νησιά και περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Η πρόβλεψη του meteo.gr κάνει λόγο για σταδιακή βελτίωση του καιρού από σήμερα, ενώ την Κυριακή η εικόνα θα είναι αρκετά καλύτερη, καθώς δεν αναμένονται καταιγίδες και φαινόμενα ανάλογης έντασης.

Ωστόσο, τα έντονα καιρικά φαινόμενα άφησαν πίσω τους θύματα και κατεστραμμένες περιουσίες, καθώς πολλά σπίτια έχουν θαφτεί κάτω από τις λάσπες. Συγκεκριμένα στην Εύβοια την Παρασκευή εντοπίστηκε νεκρός 69χρονος κτηνοτρόφος που αγνοούνταν και σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση εντοπισμού 2 ατόμων των οποίων τα ίχνη έχουν χαθεί στο Άγιο Όρος.

Κάτοικος προσπαθεί να διασχίσει την πλημμυρισμένη, από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που έπληξαν την Αττική, οδό Αντιγόνης στον Κολωνό, Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ μέσω ΚΥΠΕ

Ελικόπτερο για τους 2 Ουκρανούς αγνοούμενους

Οι έρευνες από την Πυροσβεστική και την ΕΜΑΚ για τους δύο αγνοούμενους παραμένουν άκαρπες και όπως δήλωσε ο αναπληρωτής διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου, πρόκειται για δύο Ουκρανούς προσκυνητές, μέλη μιας 9μελούς ομάδας ομοεθνών τους που τα ίχνη τους χάθηκαν στους πρόποδες του όρους Άθω.

«Αποκόπηκαν από την ομάδα σε μια πεζοπορία και έκτοτε αγνοούνται» είπε ο κ. Κασμίρογλου τονίζοντας ότι σήμερα επικρατούν ήπιες καιρικές συνθήκες και στην επιχείρηση έρευνας έχει προστεθεί και ένα ελικόπτερο.

Τρύπα σε δρόμο στο Χαλάνδρι

Εν τω μεταξύ στην Αττική ενώ αργά χθες το βράδυ απομακρύνθηκε το λεωφορείο από τη λεωφόρο Ποσειδώνος που είχε καλυφθεί από τα νερά και αναγκάστηκαν οι επιβάτες να κατέβουν, παραμένει το πρόβλημα στην οδό Παπανικολή στο Χαλάνδρι όπου το οδόστρωμα παρουσίασε καθίζηση την Παρασκευή.

Ευτυχώς τη στιγμή που προκλήθηκε η καθίζηση δεν περνούσε κάποιο αυτοκίνητο, οπότε δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Η τρύπα που άνοιξε στο οδόστρωμα ήταν βάθους 3 μέτρων και προκλήθηκε από το σπάσιμο του αγωγού των υδάτων και την υποχώρηση των υλικών της ασφάλτου. Από το πρωί του Σαββάτου βρίσκονται στο σημείο μηχανήματα της Περιφέρειας ώστε να διορθώσουν τη ζημιά, που επιπλέον προκάλεσε και κυκλοφοριακό πρόβλημα στην περιοχή.

Απεγκλωβισμοί κατοίκων στον Λαγκαδά

Σε πολλές πόλεις και οικισμούς έχουν προκληθεί πλημμύρες, ενώ στην περιοχή του Λαγκαδά η Πυροσβεστική υπηρεσία προχώρησε στον απεγκλωβισμό 4 κατοίκων από τα σπίτια τους και ενός 74χρονου οδηγού, ο οποίος είχε παρασυρθεί με το αυτοκίνητό του από τα νερά του χειμάρρου που είχε δημιουργηθεί από την έντονη βροχόπτωση.

Τις  προηγούμενές ώρες η κακοκαιρία χτύπησε ξανά και τη Δυτική Ελλάδα. Στο Μεσολόγγι, οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε λίμνες, ενώ σπίτια, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αποθήκες και υπόγεια πλημμύρισαν.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Μαρία Σαλμά, «στην περιοχή του Καινούργιου στο Αγρίνιο υπερχείλισαν δύο ρέματα, ενώ αντίστοιχα προβλήματα με πλημμύρες και κατολισθήσεις καταγράφονται στις περιοχές Κάτω Τραγάνα, Παραβόλα, Μυρτιά, Χρυσοβίτσα, Κάτω Κεράσοβο, Αγγελόκαστρο, Σχίνος και Ζευγράκι».

Επίσης, η Πυροσβεστική έχει δεχθεί περισσότερες από 20 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία.

Η Κέρκυρα μετράει τις πληγές της

Στο «μάτι του κυκλώνα» όμως βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες και η Κέρκυρα, με τους κατοίκους να μετρούν τις πληγές τους μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του ANT1, σπίτια υπέστησαν καταστροφές στην περιοχή Μωραΐτικα καθώς το νερό σε πολλές περιπτώσεις ξεπέρτασε το 1,5 μέτρο με τις καταστροφές να είναι ανυπολόγιστες μέχρι στιγμής. Χαρακτηριστικά ιδιοκτήτης σπιτιού αναγκάστηκε να ανέβει στη στέγη για 2 ώρες για να γλιτώσει από τη μανία των χειμάρρων που είχαν δημιουργηθεί, ενώ η σύζυγός του ανέβηκε στη στέγη του γκαράζ, μέχρι να τους διασώσουν.

Στην περιοχή των Νέων Στύρων, στην Εύβοια, όπου εντοπίστηκε από ελικόπτερο και η σορός του άτυχου κτηνοτρόφου που αναζητούνταν από την Πέμπτη, τα ρέματα ξεχείλισαν από την έντονη βροχόπτωση και τα νερά έφτασαν μέχρι τις κατοικίες. Πολλά είναι και τα προβλήματα που προκλήθηκαν στις υποδομές αλλά και συγκεκριμένα στο οδικό δίκτυο της περιοχής, με τις αρχές να έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να αποκατασταθεί η κυκλοφορία των οχημάτων στους δρόμους.

Στην Ιθάκη ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας

Στο νησί της Ιθάκης μετέβη σήμερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, για αυτοψία στις πληγείσες, από την κακοκαιρία, περιοχές, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής, Χρήστος Τριαντόπουλος και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου.

Το νησί επλήγη με σφοδρότητα από τα καιρικά φαινόμενα, ενώ στην πρωτεύουσα Βαθύ όλοι οι κάθετοι δρόμοι που οδηγούν από το βουνό προς το λιμάνι, μετατράπηκαν σε ρέματα και πολλές επιχειρήσεις αλλά και η μητρόπολη υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Αλλάζει ο καιρός

Το υπόλοιπο του Σαββάτου, αλλά και την Κυριακή, αναμένεται ουσιαστική βελτίωση του καιρού, με τα φαινόμενα να εξασθενούν σημαντικά.

Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, το κύμα κακοκαιρίας απομακρύνεται προς τα ανατολικά και την περιοχή της Τουρκίας. Ωστόσο θα εκδηλωθούν φαινόμενα κυρίως στο κεντρικό Ιόνιο και την κεντρική Στερεά Ελλάδα,  αλλά και προς το ανατολικό Αιγαίο και τα βορειοανατολικά ηπειρωτικά τμήματα, μέχρι και τις πρωινές ώρες της Κυριακής.

Τα φαινόμενα όμως που αναμένονται δεν θα έχουν την ένταση των προηγουμένων ημερών, σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη.

Μάλιστα με τις ίδιες ήπιες συνθήκες αναμένεται να κυλήσει και το μεγαλύτερο μέρος της ερχόμενης εβδομάδας, με πιθανή την εκδήλωση νέων φαινομένων κακοκαιρίας το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Πληροφορίες από ΕΡΤ / ANT1 / OPEN / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πόλεμος ευθυνών για τα ανεπαρκή φρεάτια: Είχαν καθαριστεί δηλώνει η Περιφέρεια Αττικής

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: