Η Μέρκελ συνεχίζει να …βλέπει μόνο τα μάτια του Ερντογάν: Ο Σουλτάνος φυλακίζει και τιμωρεί Γερμανούς υπηκόους

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Η Zeliha Güneş δεν έχει ακούσει τη φωνή του πατέρα της από τις 31 Ιουλίου. Εκείνη την ημέρα, ο αρτοποιός από το Bochum με ρίζες κουρδικές-αλεβιτικές συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Kayseri της Τουρκίας και έκτοτε είναι φυλακισμένος εκεί.

Οι τουρκικές Αρχές κατηγορούν τον γερμανό υπήκοο Mahmut Güneş για «προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης». Στο παρελθόν είχε αναπαράγει tweet κούρδων δημοσιογράφων που επέκριναν την κυβέρνηση, μεταξύ άλλων και για την τουρκική εισβολή στην Βόρεια Συρία.

Το ρεπορτάζ του πολιτικού συντάκτη της εφημερίδας Welt, Frederik Schindler αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Τίτλος: «Όποιος λέει την γνώμη του, θεωρείται γρήγορα τρομοκράτης»
Υπότιτλος: «Μετά από την άσκηση κριτικής, οι τουρκικές Αρχές λαμβάνουν μέτρα εναντίον γερμανών πολιτών»

Σε κοινή έκκληση των οργανώσεων των CDU, SPD, FDP, Πράσινων και του Die Linke από το Bochum, καθώς και εκκλησιών, συνδικαλιστικών και μεταναστευτικών οργανώσεων, αναφέρεται: «Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση του Mahmut Güneş!». Το καθεστώς του τούρκου Προέδρου Recep Tayyip Erdogan θέλει «να εκφοβίσει και να φιμώσει τα μέλη της αντιπολίτευσης».

Ο Güneş δεν είναι ο μόνος Γερμανός που βρίσκεται σήμερα φυλακισμένος στην Τουρκία. Στα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, 61 γερμανοί υπήκοοι ήταν φυλακισμένοι στην Τουρκία και σε 58 άτομα έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από την χώρα, όπως αναφέρεται σε απάντηση σε επερώτηση του βουλευτή του Die Linke Gökay Akbulut.

Σύμφωνα με πληροφορίες της WELT, ένα μέρος αυτών κατηγορούνται για αδικήματα εμπορίας ναρκωτικών και πρόκλησης σωματικών βλαβών. Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δεν καταγράφει εδώ και αρκετό καιρό το πόσοι είναι οι πολιτικοί κρατούμενοι. Το 2019, όταν ρωτήθηκε σχετικά, επεσήμανε ότι οι υποθέσεις είναι μερικές φορές πολύ περίπλοκες και συχνά δύσκολο να εκτιμηθεί ποιά ακριβώς είναι η κατηγορία και ποια η αιτιολόγησή της.

Από την απάντηση του Αυγούστου και μετά, έχουν ήδη προστεθεί νέες υποθέσεις. Η Hamide Akbayir από την Κολωνία συνελήφθη στην Τουρκία στις 2 Σεπτεμβρίου και ανακρίθηκε από τον εισαγγελέα της Άγκυρας. Οι τουρκικές Αρχές την κατηγορούν για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» και «προπαγάνδα». Η 62χρονη, η οποία είναι επίσης γερμανίδα πολίτης, δεν επιτρέπεται να ταξιδέψει στη Γερμανία και είναι υποχρεωμένη να εμφανίζεται στην Αστυνομία δύο φορές την εβδομάδα. Η ένσταση κατά της απόφασης απορρίφθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου.

Η Akbayir ήταν από το 2010 έως το 2012 βουλευτής του Die Linke στο τοπικό Κοινοβούλιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και από το 2014 έως το 2020 στο Δημοτικό Συμβούλιο της Κολωνίας. Η κουρδικής-αλεβιτικής καταγωγής γυναίκα είναι εδώ και αρκετές δεκαετίες εθελόντρια για τα δικαιώματα των γυναικών και των μειονοτήτων στην Τουρκία καθώς και για την προστασία του Περιβάλλοντος και έχει διατελέσει στέλεχος σε αρκετές κουρδικές οργανώσεις.

60 γείτονές της μητέρας του στην Κολωνία έγραψαν στην επιστολή στο Γενικό Προξενείο της Τουρκίας και στο Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών. Και πρώην μαθητές της -η Akbayir εργαζόταν στο Ινστιτούτο Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας από το 1980 μέχρι τη συνταξιοδότησή της φέτος- δείχνουν την αλληλεγγύη τους. «Έχουμε μείνει εμβρόντητοι από την κράτησή της», αναφέρουν στο Διαδίκτυο.

Η βουλευτής των Πρασίνων στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία Berivan Aymaz γνωρίζει την Akbayir από το πολιτικό της έργο και παρακολουθεί στενά την καταστολή εναντίον των γερμανών επικριτών του Erdogan στην Τουρκία. «Το γεγονός ότι η υπόθεση αφορά την Hamide Akbayir, επί χρόνια πολιτικό της Αυτοδιοίκησης και πρώην βουλευτή του τοπικού Κοινοβουλίου, συνιστά κλιμάκωση της πρακτικής», λέει ο Aymaz.

Αποτελεί «ανησυχητική εξέλιξη» το γεγονός ότι η Τουρκία αποδέχεται το ενδεχόμενο να προκληθούν «διπλωματικές κρίσεις εξαιτίας του γεγονότος ότι κρατά γερμανούς υπηκόους στην Τουρκία λόγω των πολιτικών τους δηλώσεων στη Γερμανία». Η «απροθυμία της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης» είναι «εντελώς ακατανόητη».

Η Dilan Yazicioglu, εκπρόσωπος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής των Πρασίνων στο Δημοτικό Συμβούλιο της Κολωνίας, ζητά επίσης μεγαλύτερη πολιτική και διπλωματική πίεση. Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δεν πρέπει να κάνει ότι δεν βλέπει τίποτα και δεν ακούει τίποτα επειδή υπάρχει η Προσφυγική Συμφωνία με την Τουρκία, λέει. «Για ακόμα μια φορά, η αυταρχική κυβέρνηση Erdogan συλλαμβάνει και ταλαιπωρεί ανθρώπους από την γειτονιά μας».

Όποιος τάσσεται υπέρ της Δημοκρατίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία μπορεί πολύ γρήγορα να βρεθεί αντιμέτωπος με αδικαιολόγητες κατηγορίες. «Για την Τουρκία είναι τρομοκρατία το να λέει κάποιος την άποψή του», δήλωσε η Yazicioglu και υποστήριξε ότι γνωρίζει και άλλες περιπτώσεις γερμανών υπηκόων: «Ένας φίλος μου κρατείται στην Άγκυρα με παρόμοιες κατηγορίες, επειδή είχε εκφραστεί επικριτικά για τον Erdogan στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης».

Από το Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών λέγεται ότι η Πρεσβεία βρίσκεται σε επαφή με τον Mahmut Güneş, την Hamide Akbayir και τους νόμιμους εκπροσώπους τους. Το Υπουργείο τάσσεται υπέρ ταχέων διαδικασιών σύμφωνων με το Κράτος Δικαίου καθώς και υπέρ των συνθηκών κράτησης που σέβονται τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas (SPD) αναφέρθηκε στις υποθέσεις κράτησης γερμανών υπηκόων κατά το ταξίδι του στην Τουρκία τον Ιανουάριο, όταν συνάντησε τον τούρκο συνάδελφό του. «Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσουμε να συζητάμε μεταξύ μας για αυτά τα ζητήματα και θα φτάσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερες πρακτικές λύσεις», είχε δηλώσει τότε.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Welt, Frederik Schindler

Η Ρωσία κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί τις ενεργειακές ανάγκες άλλων χωρών ως όπλο εναντίον τους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: