Η Ρωσία κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί τις ενεργειακές ανάγκες άλλων χωρών ως όπλο εναντίον τους

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν στην πόλη Kemerovo. EPA, ALEXEI NIKOLSKY, SPUTNIK, KREMLIN POOL




Ο συντάκτης της εφημερίδας Jerusalem Post, Σέθ Φράντμαν (Seth Frantzman), μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για «ασαφή» στάση της Ευρωπϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) στο ενεργειακό ζήτημα λόγω των διαφορετικών συμφερόντων των κρατών- μελών.

Aναφέρεται και στις βλέψεις χωρών όπως η Κίνα, η Τουρκία ή το Ιράν, οι οποίες «θεωρούν την οικονομική πολιτική και την ενέργεια ως τομέα της εθνικής αμυντικής και διπλωματικής πολιτικής τους».

«Την ίδια στιγμή, οι δυτικές χώρες συχνά δρουν με τους διπλωμάτες να κάνουν το ένα, τους στρατηγούς το άλλο και τους οικονομικούς ηγέτες κάτι διαφορετικό. Εν ολίγοις, η Δύση εμφανίζεται αδύναμη σε ό,τι αφορά στη διαχείριση σημαντικών ζητημάτων όπως η ενέργεια».

Τίτλος του κειμένου: «Τα ΜΜΕ της Ρωσίας, η κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη και η Μεσόγειος»
Υπότιτλος: «Η Ρωσία κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί τις ενεργειακές ανάγκες άλλων χωρών ως όπλο εναντίον τους. Φιλικά προσκείμενες στη Ρωσία χώρες, όπως η Λευκορωσία, μπορεί να λάβουν από τη Μόσχα αυτό που χρειάζονται, ωστόσο άλλα κράτη, όπως η Ουκρανία, ενδέχεται να καταστούν θύματα»

«Δεν είναι ξεκάθαρο», επισημαίνει σε άλλο σημείο της ανάλυσής του ο Frantzman, «κατά πόσο το Ισραήλ- με τα ενεργειακά του σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο – ενδιαφέρεται μακροπρόθεσμα για τα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα. Το Ισραήλ επιθυμεί, κατά τα φαινόμενα, να μετέχει στο σχέδιο του αγωγού EastMed, που θα μπορούσε να συνδέσει το Ισραήλ με την Κύπρο την Ελλάδα και την Ευρώπη».

«Ο Αμερικανός πρέσβυς στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt δήλωσε τον περασμένο Απρίλιο: “Βλέπουμε ιδιαίτερες προοπτικές στον τομέα της ενεργειακής διαφοροποίησης, όπου η Ελλάδα συνεχίζει να αναπτύσσει τις υποδομές της, αλλά και βοηθά τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να ξεφύγουν από την ιστορική τους εξάρτηση από τη μία και μόνη πηγή, αυτή του ρωσικού φυσικού αερίου- είτε πρόκειται για τον αγωγό TAP είτε για την πλωτή μονάδα FSRU υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης είτε για τον αγωγό (Ελλάδας- Βουλγαρίας) IGB είτε γι’ αυτόν μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας”.

Πρόκειται για έργα που έχουν προσελκύσει ενδιαφέρον και στήριξη από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε., όπως επίσης κι από τη Βουλγαρία, τη Σερβία, το Κόσοβο, τη Βόρεια Μακεδονία.

O Pyatt αναφέρθηκε, επίσης, στον EastMed, επισημαίνοντας το υψηλό κόστος του σχεδίου και προσθέτοντας: “Νομίζω ότι όλοι μας παρακολουθούμε τι συμβαίνει με την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση και την ταχεία στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αντιλαμβανόμαστε ότι ενώ το υγροποιημένο φυσικό αέριο θα συνεχίσει να είναι βραχυπρόθεσμα αναγκαίο- και λέγοντας βραχυπρόθεσμα εννοώ τις επόμενες δεκαετίες- ως όχημα προς την ενεργειακή μετάβαση- δεν μπορεί να αποτελέσει μια μακροπρόθεσμη απάντηση στις ενεργειακές μας ανάγκες”. “Τουλάχιστον για την ώρα, οι αγορές φαίνεται να δίδουν το μήνυμα πως ο αγωγός είναι απίθανο να προχωρήσει”. Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, οι ΗΠΑ στηρίζουν τις θέσεις της Ελλάδας για τις ανοιχτές αγορές ενέργειας.

“Είμαστε ενθουσιασμένοι για το γεγονός ότι ΗΠΑ διατηρούν πλέον καθεστώς παρατηρητή στο East Med Gas Forum”, δήλωσε επίσης ο κ. Pyatt. “Ακούσαμε επίσης ξεκάθαρα μηνύματα από τον πρωθυπουργό (Μητσοτάκη), τον ΥπΕξ Δένδια και τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Κώστα Σκρέκα σχετικά με το ότι και η Τουρκία έχει προσκληθεί να μετάσχει στο East Med Gas Forum, αλλά και για το πως κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει στη βάση των σχέσεων καλής γειτονίας και των αρχών του διεθνούς δικαίου”».

«Αυτό σημαίνει», καταλήγει ο συντάκτης, «ότι η κρίση στις τιμές του φυσικού αερίου κι οι σχέσεις Ρωσίας- Ε.Ε. προκαλούν επιπτώσεις στη Μεσόγειο, με τη Ρωσία να έχει τα τελευταία χρόνια προσεγγίσει την Τουρκία».

«Η αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας αντικατοπτρίζει επίσης την αυξανόμενη συνεργασία στη Μεσόγειο- ενώ και οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας έχουν αναπτυχθεί επίσης περαιτέρω. Όλα τα ανωτέρω έχουν σημασία, καθώς η ενεργειακή πολιτική αποτελεί μέρος εθνικής ασφάλειας. Τουλάχιστον η Ρωσία το βλέπει σίγουρα έτσι», συμπεραίνει ο Ισραηλινός δημοσιογράφος.

ΠΗΓΗ: εφημερίδα Jerusalem Post

Αποκαλύψεις που πονάνε και καίνε στο «Σκοτεινό Δωμάτιο 1967 -1974»: Το νέο βιβλίο του Αλέξη Παπαχελά

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: