Οι ΗΠΑ ενισχύουν το ιρακινό Κουρδιστάν και τα στρατεύματά του, λέει η αρμόδια αξιωματούχος

File photo: Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για το Ιράν και το Ιράκ, Τζένιφερ Γκαβίτο. Photo via [email protected]




Η παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ έχει μακριπρόθεσμη προοπτική και στοχεύει στην «ενίσχυση της περιοχής του ανεξάρτητου Κουρδιστάν» (εννοεί στο Ιράκ), δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για το Ιράν και το Ιράκ, Τζένιφερ Γκαβίτο.

Μιλώντας στο ετήσιο φόρουμ που διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Ερευνών Μέσης Ανατολής (MERI) στην πρωτεύουσα της ημιαυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν, Ερμπίλ, η Γκαβίτο δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον «διπλασιάζει» τις επενδύσεις της στην περιοχή και «δεν έχει πρόθεση να εγκαταλείψει τις δεσμεύσεις της έναντι της Περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν [ KRG ]», μετέδωσε η ειδησεογραφική ιστοσελίδα “Κουρδιστάν 24” .

  • «Είναι πραγματικά σημαντικό να πούμε το εξής: το Ιράκ δεν είναι Αφγανιστάν», είπε η Γκαβίτο, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον βλέπει το Ιράκ ως «βασική στρατηγική σχέση και βασικό στρατηγικό εταίρο».

Η δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι «σαφής» με την «τεράστια επένδυση» που κάνει στο υπό κατασκευή νέο κτίριο του προξενείου στην κουρδική πρωτεύουσα, είπε ο Γκαβίτο, απαντώντας σε ερώτηση ενός μέλους του πάνελ που αμφισβήτησε την πίστη της Ουάσιγκτον στους συμμάχους της, ανέφερε το “Κουρδιστάν 24”.

«Παραμένουμε προσηλωμένοι στον αγώνα και στη συνεχή ανάπτυξη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων των Πεσμεργκά», είπε, αναφέροντας ονομαστικά τα κουρδικά στρατεύματα. 

Σύμφωνα με την Γκαβίτο, η Ουάσιγκτον μέχρι το τέλος του έτους θα περάσει στην φάση «συγκεκριμένης παροχής συμβουλευτικής, βοήθειας και ενίσχυσης» ως μέρος του διεθνούς συνασπισμού κατά του ISIS.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται τόσο με την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ όσο και με την KRG, είπε, «για να υποστηρίξουν μια σταθερή, κυρίαρχη, ευημερούσα και δημοκρατική χώρα».

Τα αμερικανικά στρατεύματα άρχισαν να αποχωρούν από το Ιράκ αφού το συμβούλιο αντιπροσώπων της χώρας ψήφισε υπέρ της απέλασης όλων των ξένων δυνάμεων στο έδαφός της από την ιρακινή κυβέρνηση το 2020. Τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε τις προθέσεις του να μειώσει τον αριθμό των στρατευμάτων στη χώρα σε 3.000.

Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης Πεζοναυτών των ΗΠΑ, στρατηγός Φρανκ Μακένζι, δήλωσε ότι δεν υπάρχει πρόθεση να αποσυρθούν οι τελευταίοι 2.500 στρατιώτες και ότι η εκστρατεία κατά του ISIS θα συνεχιστεί.

Με πληροφορίες από kurdistan24.net   –  Ahval

Καμία σύγκλιση στην επικοινωνία Σάλιβαν με Καλίν: Αποφάσισαν να συνεχίσουν να συζητούν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: