Η Εκκλησία της Αμερικής θα πρέπει να αποκτήσει διοικητική αυτονομία: Ανοιχτή επιστολή προς τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας. Φωτογραφία Greek Orthodox Archdiocese of America, Δημήτρης Πανάγος




ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ*

Άγιε Αρχιεπίσκοπε της Εκκλησίας της Αμερικής. Ενώ σας υποδεχθήκαμε με αισθήματα ανακούφισης και αισιοδοξίας, δυστυχώς, διαπιστώνουμε ότι έχετε ήδη υποπέσει σε σοβαρά λάθη που πλήγωσαν την Ομογένεια.

Με την παρουσία σας στην τελετή των εγκαινίων του «Τουρκικού Σπιτιού» στο Μανχάταν, δίπλα στον Ταγίπ Ερντογάν και τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ υποτιμήσατε τους Έλληνες της Αμερικής.

Εδώ δεν είναι Τουρκία, αλλά Ηνωμένες Πολιτείες. Ήρθατε από μια χώρα όπου οι Έλληνες είναι ραγιάδες. Εδώ οι Έλληνες είναι ελεύθεροι, ισότιμοι πολίτες, ίσως και κάτι παραπάνω, λόγω του ελληνικού DNA. Είναι οι αγαθοί του Ευαγγελίου, όχι αμερικανάκια!

  • Στην Κωνσταντινούπολη, δυστυχώς, είστε υποχρεωμένοι να συμμετέχετε στα τουρκικά πανηγύρια και όπου σας προσκαλούν οι τουρκικές Αρχές. Στη Νέα Υόρκη όμως είστε ο Αρχιεπίσκοπος των Ελληνορθόδοξων της Αμερικής. Δεν μπορείτε να σκέφτεστε τι θα πει και πως θα αντιδράσει ο δικτάτορας Ερντογάν. Ξεχάσατε αυτά που ξέρατε…

Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσετε, γιατί αλλιώς δεν μπορείτε να συνεχίσετε να εκπροσωπείτε τον Ελληνισμό. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι το σύμβολο της Ορθοδοξίας. Το σεβόμαστε και αναγνωρίζουμε τον ιστορικό διαχρονικό ρόλο του, αλλά πιστεύουμε έχει τελειώσει τοπικώς!

Την ίδια στιγμή, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο να ζητά μόνο χρήματα από εμάς και να διασπάει την Ομογένεια ώστε να μην αγωνίζεται για τα εθνικά δίκαια της Ελλάδας και της Κύπρου.

Σας υποδεχθήκαμε όλοι μας πολύ καλά, με βασικό στόχο να προχωρήσετε τολμηρά στις απαιτούμενες αλλαγές στην Εκκλησία μας και στη διατήρηση της ενότητας του ποιμνίου σας, σεβόμενος την εθνική, πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά του.

Γνωρίζουμε ότι κάνατε ορισμένα σωστά πράγματα και λάβατε αποφάσεις προς τη σωστή κατεύθυνση. Διαπιστώνουμε όμως ότι για κάποιες καταστάσεις, για τις οποίες είχαν επικριθεί έντονα και οι προκάτοχοί σας, δεν θέτετε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων, γιατί υπάρχουν διάφορες σκοπιμότητες και μας δίνετε την εντύπωση ότι έχετε άλλη ατζέντα…

Αποδεικνύετε ότι είστε ένας καλός διευθύνων σύμβουλος (CEO), σε μια μεγάλη εταιρεία που λέγεται Αρχιεπισκοπή Αμερικής, και κοιτάτε πως θα κοντρολάρετε, πως θα διαλύσετε, πως θα διαιρέσετε, με απώτερο σκοπό να μαζέψετε πιο πολλά χρήματα για να σταλούν στο Πατριαρχείο, στη μαύρη τρύπα που ποτέ δεν γέμισε…

Το Πατριαρχείο χρειάζεται οικονομική στήριξη, αλλά θα πρέπει επιτέλους να τεθεί όριο και να γίνεται έλεγχος. Οι περισσότερες κοινότητές μας δεν αντέχουν άλλο. Έχουν αναγκαστεί να πετσοκόψουν την χρηματοδότηση αναγκαίων προγραμμάτων τους και να μειώσουν τις χρηματοδοτήσεις ελληνικών σχολείων, γιατί θα πρέπει να έχουν τα χρήματα που απαιτούνται για την ετήσια συνδρομή τους προς την Αρχιεπισκοπή και το Πατριαρχείο.

  • Δεν μπορείτε πλέον να κάνετε σχεδόν όλα για να υποστηριχθεί το Πατριαρχείο. Αυτοί οι χειρισμοί αναπόφευκτα προκαλούν αγανάκτηση. Αρκετός κόσμος απομακρύνεται από τις κοινότητές μας ακριβώς γι’ αυτό το λόγο. Δεν μπορούμε να πάμε τα παιδιά μας στην Εκκλησία, μας κοροϊδεύουν…

Έχουν περάσει 200 χρόνια από την απελευθέρωση της Γενέτειράς μας από τον τουρκικό ζυγό και την Ανεξαρτησία της Ελλάδας. Η Εκκλησία της Αμερικής όμως συνεχίζει να παραμένει «υπόδουλη» του Πατριαρχείου, που βρίσκεται υπό εκβιασμό στην Τουρκία.

Το δε Πατριαρχείο μας, όλα καλά (χρυσά) και ωραία, αλλά για να συνεχίσει να υπάρχει παίρνει εντολές από τον νομάρχη, τον δήμαρχο Κωνσταντινουπόλεως και κυρίως από την ηγεσία της Τουρκίας στην Άγκυρα. Δεν έχει ελευθερία κι αυτό το ξέρουν οι πάντες. Δεν αισθανόμεθα ελεύθεροι Έλληνες.

Πολλές φορές αρκετοί ειδικοί και αναλυτές έχουν θέσει ένα βασικό ερώτημα: Τι θα γίνει στην περίπτωση μίας γενικής σύρραξης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, ποια θα είναι η στάση του Πατριαρχείου; Η Ιστορία έχει στοιχεία…

Άγιε Αρχιεπίσκοπε της Εκκλησίας της Αμερικής, δυστυχώς, με ορισμένες ενέργειές σας και κυρίως με την πρόσφατη συμμετοχή σας στα τουρκικά εγκαίνια, επιβεβαίωσατε τις ανησυχίες πολλών ως προς ποια μεριά θα γύρει το Πατριαρχείο αν ποτέ συμβεί ένας ελληνοτουρκικός πόλεμος…

Αλλάξτε τακτική. Όλα έχουν τα όριά τους. Μην νομίσετε ότι με το να ανακηρύσσετε άρχοντες του Πατριαρχείου όσους διαφωνούν μαζί σας μπορείτε να τους κλείνετε το στόμα. Και μην νομίζετε ότι η Εκκλησία είναι μόνο οι πλούσιοι.

  • Ο Ελληνισμός της Αμερικής είναι ελεύθερος, είναι πρώτος στη μόρφωση και δεύτερος σε οικονομικό επίπεδο, ενώ τα τελευταία χρόνια αυξάνεται συνεχώς η παρουσία του σε δομές λήψεως πολιτικών αποφάσεων.

Γι’ αυτό, δικαιούται καλύτερη μεταχείριση απ’ αυτή που νομίζετε ότι αξίζει. Μη γίνεσθε εμπόδιο. Μην προσπαθείτε να μας βάλετε «χειροπέδες» μέσω της εξάρτησης της Αρχιεπισκοπής από το Πατριαρχείο.

Ο Ελληνισμός της Αμερικής χρειάζεται Αρχιεπίσκοπο που να έχει όραμα για το μέλλον, για το πού πάμε. Η Εκκλησία της Αμερικής πρέπει επιτέλους να αποκτήσει διοικητική αυτονομία, να είναι ανεξάρτητη και αυτοκέφαλη.

Άγιε Αρχιεπίσκοπε της Εκκλησίας της Αμερικής, θέλουμε να πιστεύουμε ότι είστε καλός Έλληνας και καλός Χριστιανός. Αποδείξτε το λοιπόν!

Αν όμως έχετε επιδιώξεις που δεν είναι ταυτισμένες με το πατριωτικό συναίσθημα της Ομογένειας θα μας βρείτε αντιμέτωπους και μη ξεχνάτε: άλλο σκοπός και άλλο μέσο της αποστολής σας.

*Το όνομα του ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ είναι γνωστό στην ιστοσελίδα μας. Είναι ένας εξ αυτών που πρωτοστάτησαν στον ερχομό του κ. Ελπιδοφόρου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Καλούμε τους αναγνώστες μας να στείλουν τις απόψεις τους, είτε είναι υπέρ, είτε είναι εναντίον των θέσεων του αρθρογράφου.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

«Άλλα αντ΄ άλλων»: Δεν ενοχλούν την Τουρκία, αλλά θυμούνται τη δήθεν «χαμένη ευκαιρία» του φιλοτουρκικού σχεδίου Ανάν!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: