Η Άγκυρα ενοχλήθηκε και από τον εορτασμό της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου [photo]

File Photo Το σχετικό άρθρο της Χουριέτ: Η 450η επέτειος της ναυμαχίας Inebahtı, στην οποία οι Οθωμανοί ηττήθηκαν από τους Σταυροφόρους, γιορτάστηκε στην Ελλάδα. «450 χρόνια μετά οι Έλληνες έχουν την ίδια νοοτροπία» Screenshot via hurriyet.com.tr




O πρόσφατος εορτασμός της 450ης επετείου της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, που θεωρείται από τις σημαντικότερες ναυμαχίες στην παγκόσμια ιστορία, ενόχλησε τους Τούρκους.

Χαρακτηριστικός είναι ο σημερινός πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Hurriyet «450 χρόνια μετά οι Έλληνες έχουν την ίδια νοοτροπία» σχολιάζοντας την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και τις δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση στον εορτασμό.

«Σακελλαροπούλου: Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου διέσωσε την Ευρώπη από την εξάπλωση του Ισλάμ» αναφέρει ρεπορτάζ του AKIT TV, σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας, επιχειρώντας να τις προσδώσει αντι-ισλαμικό χαρακτήρα.

«Η 450η επέτειος της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, στην οποία οι Οθωμανοί ηττήθηκαν από τους Σταυροφόρους, γιορτάστηκε στην Ελλάδα. Έλληνας αξιωματούχος συνέκρινε τις συμμαχίες που έχουν δημιουργηθεί κατά της Τουρκίας με των Σταυροφόρων εκείνης της εποχής» σχολιάζει το CNN Turk, προβάλλοντας έντονα τις δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου.

 

Τι ήταν η Ναυμαχία της Ναυπάκτου

Στις 7 Οκτωβρίου 1571 διεξάγεται η Ναυμαχία της Ναυπάκτου ανάμεσα στον οθωμανικό στόλο και στο συνασπισμό δυνάμεων της Sacra Liga (Ιερής Συμμαχίας) που αποτελούνταν από τις ναυτικές δυνάμεις της Ισπανίας, του Πάπα, της Βενετίας και μερικών μικρότερων ιταλικών κρατιδίων.

Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου αναγνωρίζεται ως μία από τις σημαντικότερες ναυμαχίες της ιστορίας. Στη διεθνή ιστοριογραφία η ναυμαχία είναι γνωστή, ως Ναυμαχία του Λεπάντο, προερχόμενη από την τότε ονομασία της πόλης της Ναυπάκτου. Η ναυμαχία αποτελούσε μέρος του αγώνα για την κατάκτηση της Κύπρου.

Ο συνασπισμός των ευρωπαϊκών δυνάμεων αναδείχθηκε νικητής. Ο χριστιανικός στόλος διοικούνταν από το Δον Χουάν τον Αυστριακό, νόθο γιο του Καρόλου Ε’ ενώ του οθωμανικού στόλου ηγούνταν ο Μουεζί-ζαντέ Αλή. Ο ευρωπαϊκός στόλος αριθμούσε 208 γαλέρες ενώ ο τουρκικός 300 πολεμικά πλοία.

Η ναυμαχία δεν ήταν προσχεδιασμένη. Ο ευρωπαϊκός στόλος κινούνταν προς την Αμμόχωστο με σκοπό να προλάβει την άλωση της πόλης που πολιορκούνταν.
Στην Ηγουμενίτσα οι Ευρωπαίοι πληροφορήθηκαν ότι η πόλη τελικά παρεδόθη στους Οθωμανούς. Παράλληλα ο τουρκικός στόλος ελλιμενιζόταν στα ανοικτά της Ναυπάκτου.

Η ήττα του τουρκικού στόλου ήταν συντριπτική, καθώς έχασε 167 πλοία και 18.000 άνδρες έναντι του ευρωπαϊκού που έχασε 12 πλοία και 7.500 χιλιάδες περίπου άνδρες.

Η νίκη της Sacra Liga αναπτέρωσε το ηθικό των ευρωπαϊκών λαών που είχαν υποστεί συνεχόμενες ήττες στα πεδία των μαχών από τον οθωμανικό στρατό. Επίσης, λειτούργησε ως ανάχωμα στην οθωμανική επεκτατικότητα προς τη Δύση.

Ο ελληνισμός εμπνεύστηκε από τη νίκη των Ευρωπαίων και εκδηλώθηκαν επαναστατικά κινήματα στην οθωμανική επικράτεια με την ελπίδα ότι θα υποστηριχθούν από τις νικήτριες ευρωπαϊκές δυνάμεις.

Πολλοί Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες εμπνεύστηκαν από αυτή τη μάχη όπως οι Τιτσιάνο, Βιτσεντίνο, Θεοτοκόπουλος, Κλότζας, Βασιλάκης κ.ά.

Τέλος, στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου έλαβε μέρος, ως υπαξιωματικός της γαλέρας Marquesa, ο μετέπειτα διάσημος Ισπανός συγγραφέας και δημιουργός του Δον Κιχώτη, Μιγκέλ ντε Θερβάντες.

Με πληροφορίες από Hurriyet, Wikipedia, Σαν Σήμερα

Διώξεις δημοσιογράφων από την Τουρκία: Αλληλεγγύη και στήριξη στον Αλί Κισμίρ εκφράζει η Ενωση Συντακτών Κύπρου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: