Ξαφνική υπαναχώρηση Μητσοτάκη και συνάντηση με Ελπιδοφόρο: Εκθέτει ξανά τον Αρχεπίσκοπο ο Τσαβούσογλου

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Bloomberg Νέα Υόρκη, Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ / Γ.Τ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ)




Στο επίσημο πρόγραμμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη δεν υπήρχε μέχρι σήμερα το μεσημέρι καμία αναφορά σε συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο. Όμως αργότερα προστέθηκε.

Όπως φαίνεται,  οι παρασκηνιακές διεργασίες και πιέσεις που ασκήθηκαν στην ελληνική κυβέρνηση για να “συγχωρέσει” τον Αρχιεπίσκοπο έφεραν κάποιο αποτέλεσμα και ο πρωθυπουργός υπαναχώρησε και  θα τον συναντήσει για να δεχθεί προσωπικά την “απολογία” του.

Ο  Πρωθυπουργός θα δεχθεί τελικά τον κ. Ελπιδοφόρο, αλλά δεν θα επισκεφθεί την Ιερά Αρχιεπισκοπή, όπως απαιτούσε ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος έκανε μία μεσοβέζικη “απολογία” αρνούμενος ξανά να αναφέρει το όνομα της κατοχικής δύναμης Τουρκίας. Η “απολογία” του είναι πολύ προβληματική και έκανε τα πράγματα χειρότερα.

  • Ο πρωθυπουργός θα συναντήσει τον κ. Ελπιδοφόρο στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Η συνάντηση θα γίνει στις 8 το βράδυ ωρα Ελλάδος.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, στην εκπομπή «Σήμερα» είχε δηλώσει ότι κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει συνάντηση παρά το γεγονός ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ground Zero και η ξενάγηση στον ναό του Αγίου Νικολάου.

Ο κ. Οικονόμου, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις αφού παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα από την παρουσία του κ. Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του κτιρίου του «Σπιτιού της Τουρκίας» όπου συμμετείχαν ο πρόεδρος Ερντογάν και το κατοχικό του φερέφωνο Ερσίν Τατάρ, δήλωσε:

«Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος έκανε μια διευκρινιστική δήλωση που ήταν απολύτως επεξηγηματική και όλοι πήραν τις απαντήσεις που θα έπρεπε να πάρουν. Το να είσαι στην ίδια εκδήλωση με τον αρχηγό ενός κράτους που δεν αναγνωρίζεται, θα μπορούσε να αποφευχθεί. Είναι απολύτως λήξαν το θέμα για την κυβέρνηση μετά τις δηλώσεις. Η ελληνική κυβέρνηση και ο αρχιεπίσκοπος δεν μπορεί παρά να είναι στην ίδια πλευρά του λόφου για όλα Παρά τα όσο ατυχή πράγματα μπορεί να συμβαίνουν. Νομίζω θα υπάρξει μια συνάντηση».

Πάντως, μέχρι αργά χθες η συνάντηση ήταν εξαιρετικά αμφίβολη μετά την παράσταση του Αρχιεπισκόπου στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη. Ο Πρωθυπουργός είχε απαιτήσει να μην πάει ο κ. Ελπιδοφόρος στην εκδήλωση του Hellenic Initiative στο University Club, στο Μανχαταν.

ΟΗΕ, Jeffry Sacks, Μπουρλά, Λιβύη: Το πρόγραμμα Μητσοτάκη δεν έχει Ελπιδοφόρο παρά τη «συγγνώμη»

Δηλώσεις Τσαβούσογλου εκθέτουν περαιτέρω τον Ελπιδοφόρος

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ από την Κωνσταντινούπολη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανήλθε και με τις δηλώσεις εκθέτει περαιτέρω τον αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο αποκαλύπτοντας ότι μέσα στο «Τουρκικό Σπίτι» θα λειτουργεί και γραφείο αντιπροσωπείας του ψευδοκράτους.

Όλοι είναι υποχρεωμένοι να αναγνωρίσουν την κυριαρχία της «τδβκ» – όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος – και τα δικαιώματα που δόθηκαν στους Τ/κ από το Σύνταγμα του 1960, υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι πλέον διαπραγματεύονται για δύο κράτη.

Σε συνάντηση με τους εκπροσώπους της τουρκικής κοινότητας στο νέο «Τουρκικό Σπίτι» στη Νέα Υόρκη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι το γραφείο της αντιπροσωπείας του ψευδοκράτους θα βρίσκεται επίσης στο κτίριο.

Ευχαρίστησε τον Τ/κ ηγέτη Έρσιν Τατάρ, ο οποίος παραβρέθηκε στη συνάντηση με την τουρκική κοινότητα στο ‘Τουρκικό Σπίτι’, προσθέτοντας ότι “θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την εθνική μας υπόθεση, την Κύπρο, μέχρι το τέλος”.

«Διαπραγματευτήκαμε για ομοσπονδία για 54 χρόνια. Εμείς πάντα προσεγγίζαμε με καλή πρόθεση και πάντα προσεγγίζαμε με μετριοπάθεια, υποστηρίζαμε τη διαδικασία, αλλά η ε/κ πλευρά, που βλέπει τους Τ/κ σαν μειονότητα και δεν θέλει να μοιραστεί τίποτα με τους Τ/κ, απέρριψε όλα σχέδια και τις προσπάθειες. Και είπαμε τελευταία στο Κραν Μοντάνα ότι δεν θα διαπραγματευτούμε πλέον για ομοσπονδία, θα διαπραγματευτούμε για δύο κράτη» είπε.

Συνέχισε, λέγοντας πως «θα διαπραγματευτούμε μαζί σας σήμερα, υπό την ηγεσία σας, υπό την ηγεσία του Προέδρου μας και στο πλαίσιο του οράματος που έχουμε εκφράσει, εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι τα δικαιώματα των Τ/κ δεν θα παραβιαστούν και ελπίζω να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των Τ/κ μαζί μέχρι το τέλος. Όλοι είναι υποχρεωμένοι να αναγνωρίσουν την κυριαρχία της τδβκ και τα δικαιώματά τους που δόθηκαν από το σύνταγμα του 1960. Από την άποψη αυτή, εμείς, ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να δίνουμε την καλύτερη δυνατή στήριξη στις προσπάθειες σας. Θα περάσουμε από κοινού αυτή τη διαδικασία», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ απευθυνόμενος στον Ερσίν Τατάρ.

HJ με πληροφορίες από ΣΚΑΪ και ΚΥΠΕ / Άννα Ανδρέου
Αθήνα, Ελλάδα και Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Ο Πρωθυπουργός ΔΕΝ πάει στο “Σημείο Μηδέν”: Αρνείται να συναντήσει τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: