Τούρκος αρθρογράφος: Τα Σεπτεμβριανά αποτελούν για τη δημοκρατία και την πολιτική μας πραγματική νύχτα ντροπής

Ο τίτλος της εφημερίδα “Ελυθερία” τα λέει όλα…




Η 6η προς την 7η Σεπτεμβρίου είναι νύχτα ντροπής. Αυτός, είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης (Mehmet Barlas) στην εφημερίδα Sabah (φιλοξενείται στην πρώτη σελίδα της), με επισήμανση πως «κάποιες ημερομηνίες από σελίδες ημερολογίων μπορεί να αντιπροσωπεύουν τις κακές ημέρες της Τουρκίας.

Παράδειγμα αποτελεί η 27η Μαίου 1960, το πρώτο στρατιωτικό πραξικόπημα και δεύτερο παράδειγμα είναι η 6η-7η Σεπτεμβρίου 1955 όπου επικράτησαν στην Τουρκία ο βανδαλισμός και οι λεηλασίες.

Η 6η-7η Σεπτεμβρίου αποτελούν για τη δημοκρατία και την πολιτική μας πραγματική νύχτα ντροπής. Όταν κατέστη δύσκολο να επιτευχθεί διπλωματική λύση στην Κύπρο, όπου εξακολουθούσε η ασυνεννοησία, κάποιοι στην Τουρκία οργάνωσαν βανδαλισμούς και οι μάζες που αποβιβάστηκαν στην Κωνσταντινούπολη λεηλάτησαν τα καταστήματα Ρωμιών, Αρμενίων, Εβραίων και κάποιων Τούρκων.

Λες και δεν έφθανε αυτό, εισέβαλαν στο “Ρωμαίικο” Πατριαρχείο Φαναρίου, έβγαλαν από τα φέρετρα το οστά των πεθαμένων Πατριαρχών και τα πέταξαν. Και το Ρωμαίικο νοσοκομείο του Βαλουκλή έλαβε το μερίδιο του στη λεηλασία.

Εάν για εμάς εξακολουθεί και σήμερα να παραμένει άλυτο πρόβλημα η Κύπρος, ένα από τα βασικά αίτια είναι ο βανδαλισμός που σημειώθηκε στην Τουρκία τη βραδιά της 6ης-7ης Σεπτεμβρίου.

Μετά τη νύχτα αυτή κατέστη δύσκολο στην Τουρκία να υπάρξουν λογικά βήματα που απαιτούσε η λογική και ήταν αναγκαία από τη διπλωματία (…) Εάν σήμερα αξιολογήσουμε τα γεγονότα θα δούμε συγκεκριμένες εξελίξεις. Είδαμε στη συνέχεια πολλές φορές πως κάποιοι επιχειρούν να προκαλέσουν τις μάζες που στερούνται συνείδησης και να διαδηλώσουν ενάντια στη δημοκρατία και τη σταθερότητα.

Ως αποτέλεσμα, η Τουρκία βγαίνει πάντοτε ζημιωμένη. Ο λογικός δρόμος προς όφελος της Τουρκίας είναι η ψύχραιμη, ανταγωνιστική πολιτική και η διεθνής διπλωματία.

Σήμερα το αισθανόμαστε ακόμη περισσότερο».

Γιορτή μίσους στη Σμύρνη για τα 99 χρόνια «απελευθέρωσης από τον εχθρό»: Με σημαίες στα χνάρια του στρατού

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: