Θύμωσε το Παρίσι: Καταγγέλλει «ένα πισώπλατα χτύπημα» μετά την αθέτηση της σύμβασης από την Αυστραλία

FILE PHOTO: Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Jean-Yves le Drian μιλά σε συνέντευξη τύπου μετά από συνάντηση με τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών Heiko Maas στο Villa Borsig στο Βερολίνο. EPA, BERND VON JUTRCZENKA




Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών, Jean Yves Le Drian, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό FrancetvInfo.fr, εξέφρασε το θυμό του για την κίνηση της Αυστραλίας να σπάσει ένα γιγαντιαίο συμβόλαιο με τη Γαλλία, για την παράδοση υποβρυχίων, το οποίο είχα χαρακτηρισθεί «συμφωνία του αιώνα» για τη γαλλική βιομηχανία.

«Είχαμε δημιουργήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με την Αυστραλία. Αυτή η   εμπιστοσύνη προδίδεται», ανάφερε ο Γάλλος υπουργός, εκφράζοντας τη «μεγάλη πίκρα για αυτή τη ρήξη», η οποία, όπως τόνισε «δεν τελείωσε» και για την οποία θα χρειαστούν  διευκρινίσεις, βάσει των συμβολαίων.

Υπενθύμισε, ότι οι διαπραγματεύσεις έγιναν από τον ίδιον και τους συνεργάτες του, μεταξύ, μεταξύ 2014 και 2016, ως  υπουργός Άμυνας τότε, υπό την προεδρία του François Holland, προσθέτοντας, ότι η Γαλλία κέρδισε τον διαγωνισμό γιατί ήταν η καλύτερη απάντηση.

Ο κ. Le Drian δήλωσε ακόμη πιο έκπληκτος ως προς το ό,τι είχαν ξεκινήσει οι  μελέτες για την παραγωγή του πρώτου υποβρυχίου, που επρόκειτο να φτάσει γύρω στο 2023 «με δύο ομάδες Αυστραλών  μηχανικών, που εργάζονται στο Χερβούργο και το προσωπικό της Naval Group, που εργάζονται στην Αδελαΐδα».

Αναγνώρισε την ύπαρξη «ερωτηματικών, σχετικά με τον χρόνο και τις τιμές», αλλά «ποτέ αυτού του τύπου», καθώς, όπως ανέφερε, «υπήρχε μια πολύ ασφαλής λογική, ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα».

Πέρα από τη στάση της Αυστραλίας ως προς τη ρήξη του συμβολαίου για τα υποβρύχια, ο JeanYves Le Drian δήλωσε, ότι ανησυχεί για την «αμερικανική συμπεριφορά», εκφράζοντας την άποψη, ότι «αυτή η μονομερής, βάναυση, απρόβλεπτη απόφαση μοιάζει πολύ με αυτό που έκανε ο κ. Trump». 

«Ωρίστε: μαθαίνουμε ξαφνικά, από μια δήλωση του προέδρου Biden,  ότι η σύμβαση που είχε συναφθεί μεταξύ Αυστραλών και Γαλλίας τερματίζεται και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προσφέρουν στους Αυστραλούς μια πυρηνική προσφορά, της οποίας  δεν γνωρίζουμε το περιεχόμενο », ανέφερε ο κ. Le Drian.

Στην ερώτηση, αν «οι Αμερικανοί έκλεψαν αυτή τη σύμβαση, διαπραγματευόμενοι με απόλυτη διακριτικότητα», απάντησε: «Αναλύετε την κατάσταση λίγο πολύ καλά, αλλά δεν γίνεται μεταξύ συμμάχων ή μεταξύ παικτών, που θέλουν να αναπτύξουν μια συνεκτική και δομημένη λογική στον Ινδό-Ειρηνικό. Είναι αρκετά αφόρητο»

Όπως σημειώνεται, ο Υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να απαντήσει  ως προς πιθανές συνέπειες αυτών των ανακοινώσεων στη σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δηλώνοντας:

«Θα δούμε τι θα γίνει. Σήμερα, η θέση μας είναι πολύ σταθερή, ως προς μια πλήρη παρανόηση και ένα αίτημα για εξηγήσεις και διευκρινίσεις από τις δύο πλευρές.»

ΠΗΓΗ: FrancetvInfo.fr – Jean-Yves Le Drian dénonce “un coup dans le dos” après la rupture du contrat des sous-marins par l’Australie

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: