Στην Βουλή η αναβάθμιση των 38 F-16 Block 50 και 4 ακόμη εξοπλιστικά προγράμματα

File photo: Η αναβάθμιση των 38 F-16 Block 50 μαζί με την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των 19 ελικοπτέρων της αεροπορίας στρατού είναι τα πιο σημαντικά από τα πέντε προγράμματα που περνούν από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Μετά το καλοκαιρινό «μπλόκο» κυριολεκτικά την τελευταία ημέρα λειτουργείας της Βουλής, ο φάκελος της υπόθεσης για την αναβάθμιση των 38 αεροσκαφών F-16 Block 50 που θα τους δώσει την δυνατότητα για πλήρη διαλειτουργικότητα με τα 84 Viper και τα 24 Rafale, ανοίγει σύντομα στην αρμόδια επιτροπή του κοινοβουλίου.

Γράφουμε «μπλόκο» διότι αυτό το πρόγραμμα όπως λένε πηγές από την Πολεμική Αεροπορία έπρεπε να είχε λάβει ήδη το πράσινο φως της επιτροπής, ώστε να περάσει από το ΚΥΣΕΑ και να συντάσσεται τώρα η επίσημη επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

  • Η συζήτηση του προγράμματος επρόκειτο να γίνει αύριο Τετάρτη 15/9 στην Επιτροπή Εξοπλιστικών, αλλά λόγω εκτάκτου κωλύματος του Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτεράρχου (Ι) Γεώργιου Μπλιούμη, αναβλήθηκε.

Πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπενθύμιζαν τις τελευταίες ώρες ότι «το πρόγραμμα που αφορά την αναβάθμιση τριάντα οκτώ 38 αεροσκαφών F-16 BLOCK-50, σε δυνατότητες BLOCK-52+, γίνεται ουσιαστικά με σημαντικό μέρος του ηλεκτρονικού εξοπλισμού που θα αφαιρείται από τα αεροσκάφη που αναβαθμίζονται ήδη στην έκδοση VIPER.

Μετά και από αυτή την αναβάθμιση, τα μαχητικά θ’ αποκτήσουν δυνατότητες που θα τους επιτρέψουν να ανταπεξέλθουν στο σύγχρονο περιβάλλον απειλών και να φέρουν το σύνολο των σύγχρονων όπλων που διαθέτει ή και προμηθεύεται η Πολεμική Αεροπορία

 

Block 50 made in Haf…

Η αναβάθμιση των F-16 Block 50, ύστερα από πολλές συσκέψεις που έγιναν στο αεροπορικό Επιτελείο αποφασίστηκε ότι μπορεί να γίνει από τα «μαγικά» χέρια των μηχανικών της Πολεμικής Αεροπορίας στην 111 Πτέρυγα Μάχης.

Οι άνθρωποι που καθημερινά φροντίζουν για την ασφάλεια πτήσεων των αεροπόρων, γνωρίζουν σε άριστο βαθμό τα μαχητικά, ενώ με την υποστήριξη της κατασκευάστριας Lockheed Martin που θα κατασκευάσει το νέο υπόστεγο γι’ αυτή ακριβώς την αναβάθμιση, είναι ικανοί να φέρουν εις πέρας αυτό το μεγάλο στοίχημα για την Πολεμική Αεροπορία και σε ιδιαίτερα σύντομο χρόνο.

  • Βεβαίως το συγκεκριμένο σχέδιο που έχει αποδεχτεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η αναβάθμιση να γίνει στην Αγχίαλο κι όχι στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα, δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει αντιδράσεις σε μια επιτροπή η οποία γίνεται και κλεισμένων των θυρών.

Πάντως κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει τόσο εύκολα σε μια αναβάθμιση η οποία μεταφράζεται σε πλήρη διαλειτουργικότητα σε συνολικά 108 F-16 του αεροπορικού στόλου, ενώ αν προσθέσει κανείς και τα 24 Rafale της Τανάγρας τότε ο αριθμός των μαχητικών που θα μπορούν ν’ ανταλλάσσουν κρίσιμες πληροφορίες και δεδομένα κατά τη διάρκεια αποστολών ανεβαίνει στα 146.

Ο «ελεύθερος σκοπευτής»…

Παράλληλα μαζί με τον εκσυγχρονισμό των 38 F-16, η Πολεμική Αεροπορία επαναφέρει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ένα αίτημα που θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει και ως «πάγιο» την τελευταία δεκαετία. Αυτό δεν είναι άλλο από την προμήθεια σημαντικού αριθμού ατρακτιδίων Sniper τα οποία θα φέρει ο στόλος των αναβαθμισμένων σε Viper αεροσκαφών.

Η απαίτηση για σύγχρονες μεθόδους κρούσης συμβαδίζει με τη νέα γενιά των asset για τα F-16. Το LANTIRN είναι ένα σύστημα που έχει κάνει τον κύκλο του, υποστηρίζεται πλέον δύσκολα, έχει χαμηλές διαθεσιμότητες στην αεροπορική αγορά μιας και πρόκειται για ένα σύστημα που φτάνει αισίως τα 25 έτη υπηρεσίας και κατά συνέπεια ο ιπτάμενος «ελεύθερος σκοπευτής» δείχνει μονόδρομος.

Για την Πολεμική Αεροπορία υπάρχουν ακόμη δυο προγράμματα και αφορούν τη σύναψη Διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών αεροσκαφών Τ-6Α μέσω προμηθειών και επισκευής υλικών, καθώς και την προμήθεια φυσιγγίων για τα μαχητικά αεροσκάφη τύπων F-16 και F-4 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η νύχτα μέρα για τα ελικόπτερα Apache

Μέσω διακρατικής συμφωνίας με το Ισραήλ, το Τελ Αβίβ θ’ αναλάβει την αναβάθμιση των επιθετικών ελικοπτέρων Apache AH-64A.

Τα 19 υπερπολύτιμα επιθετικά ελικόπτερα έχουν συμπληρώσει ένα σημαντικό μέρος του κύκλου ζωής τους, το ίδιο και τα συστήματα που φέρουν. Αμέσως μετά την έγκριση από την Ελληνική Βουλή και το ΚΥΣΕΑ αναμένεται εντός του 2022 να ξεκινήσει ο νέος κύκλος ζωής για τα Apache του 1ου Τάγματος Επιθετικών Ελικοπτέρων.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες αυτά δεν θα απαιτηθεί να μετακινηθούν στο Ισραήλ καθώς ο εκσυγχρονισμός θα γίνει στο Στεφανοβίκειο. Το βάρος θα δοθεί στο ηλεκτροπτικό σύστημα των ελικοπτέρων αλλά και τους κινητήρες με ανταλλακτικά που έχουν εξασφαλιστεί και από τον Αραβικό κόσμο. Το νέο Ισραηλινό ηλεκτροπτικό σύστημα θα προσδώσει στα πληρώματα της Αεροπορίας Στρατού τρομακτικές δυνατότητες στοχοποίησης ημέρα και νύχτα.

Το άλλο πρόγραμμα που αφορά τον Στρατό Ξηράς είναι η κατασκευή αεροσήραγγος, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως εξομοιωτής Ελευθέρας Πτώσεως για την εκπαίδευση των αλεξιπτωτιστών.

Φρεγάτες ΜΕΚΟ αλλά όχι η ώρα της αναβάθμισής τους

Επιπρόσθετα, προωθείται η κατακύρωση του διαγωνισμού που αφορά στη γενική επιθεώρηση – επισκευή των κύριων Μηχανών Εσωτερικής Καύσεως των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ.

Για το Πολεμικό Ναυτικό τα «μεγάλα γεγονότα» φαίνεται προς ώρας ότι καθυστερούν χαρακτηριστικά και μάλιστα θα έχει ενδιαφέρον αν τυχόν υπάρξει κάποια διαρροή για το αν θα ειπωθεί κάτι από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για το μέλλον των κύριων μονάδων του στόλου.

Ωστόσο ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στην τελευταία ενημέρωση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής στις 28 Ιουλίου, είχε πει ότι «η προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την επαναφορά και περαιτέρω αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Με κύριο κριτήριο την προτεραιοποίηση συστημάτων που έχουν την μέγιστη επιχειρησιακή ωφέλεια, αλλά και τις διαθέσιμες πιστώσεις. «Προγραμματίζουμε – Σχεδιάζουμε – Υλοποιούμε» τις απαιτούμενες δράσεις για τη θωράκιση της Εθνικής Άμυνας και της Ασφάλειας της Χώρας.»

Έρχονται τα ελληνικά UAV: Ο “Αρχύτας” κοντά στην γραμμή παραγωγής στα άδυτα της ΕΑΒ

 

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: