Έρχονται τα ελληνικά UAV: Ο “Αρχύτας” κοντά στην γραμμή παραγωγής στα άδυτα της ΕΑΒ

File Photo Μοντέλο άλλου Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους Lotus που σχεδιάζει η ελληνική εταιρεία Intracom Defencd via intracomdefense




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Την στιγμή που τα Bayraktar, τα ANKA, τα Akinci αναπτύσσονται ολοένα και περισσότερο από τη γείτονα, με την Τουρκία να έχει επενδύσει πολλά χρόνια τώρα στην αμυντική βιομηχανία με χρόνο, κονδύλια, ιδέες κτλ, στην Αθήνα τη λύση φαίνεται ότι μπορούν να τη δώσουν, έστω και καθυστερημένα, τα Ελληνικά μυαλά που βρίσκονται ατελείωτες ώρες μέσα στα εργαστήρια των πανεπιστημίων.

Σίγουρα αυτή η καθυστέρηση δεν οφείλεται στους πανεπιστημιακούς που πολλά χρόνια τώρα εργάζονται πυρετωδώς για το καλό της πατρίδας, αλλά στην απαξίωση των Ενόπλων Δυνάμεων κατά τη διάρκεια της δεκαετούς δημοσιονομικής κρίσης.

  • Το γεγονός μάλιστα ότι το υπουργείο Οικονομικών, υπεύθυνος φορέας για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία εμπιστεύεται αυτά τα μυαλά και τις προσπάθειές τους το μαρτυρά η χρηματοδότηση του σχεδίου «ΑΡΧΥΤΑΣ» που αφορά το Ελληνικό UAV.

Από την ΕΑΒ μάλιστα υποστηρίζουν πως το πρόγραμμα βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην διαδικασία παραγωγής του πρώτου ελληνικού UAV κι αυτό έγινε την Τρίτη κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, η διοίκηση της ΕΑΒ και οι εκπρόσωποι των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης, Θράκης και Θεσσαλίας που έχουν αναλάβει την έρευνα και την ανάπτυξη του πρώτου ελληνικού drone.

Το έργο αφορά το πρόγραμμα «ΑΡΧΥΤΑΣ», για την σχεδίαση και κατασκευή VTOL UAV, Μη Επανδρωμένου Αεροχήματος μεγάλων διαστάσεων και με δυνατότητα κάθετης απο/προσγείωσης.

Η σχεδίαση και επιχειρησιακή εκμετάλλευση του VTOL UAV αφορά την ικανοποίηση επιχειρησιακών απαιτήσεων Εθνικής Άμυναs και Ασφάλειας (Επιτήρηση χερσαίων και θαλασσίων συνόρων, επιτήρηση θαλασσών, επιτήρηση εχθρικών δυνάμεων κλπ). Επίσης θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς πολιτικής προστασίας (επιτήρηση δασών-έγκαιρη προειδοποίηση πυρκαγιών, επιτήρηση και αξιολόγηση λοιπών φυσικών καταστροφών) και πολλές άλλες εμπορικές χρήσεις.

Το Μη Επανδρωμένο Αερόχημα  θα σχεδιαστεί και θα αναπτυχθεί ως μια πλατφόρμα σταθερής πτέρυγας, καινοτόμας γεωμετρίας BWB, που θα του δίδει τη δυνατότητα μεταφοράς ωφέλιμου φορτίου διαφορετικού τύπου, μεγάλου όγκου και βάρους (σ.σ. της τάξης των 20lt και 15kg έως 20kg, αντίστοιχα).

Mε πολλά Mach τρέχει το πρόγραμμα για τα 6 νέα Rafale: Σύσκεψη στο ΥΠΕΘΑ για τον αριθμό διθέσιων και μονοθέσιων

Καθέτου προσγειώσεως UAV…

Σύμφωνα με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, αποκαλύπτεται πως η απο/προσγείωση του Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους θα μπορεί να γίνει κατακόρυφα (VTOL).

Κατά αυτό τον τρόπο θα είναι εφικτή η προσέγγιση ακόμα και ιδιαίτερα απομονωμένων νησιών ή χερσαίων περιοχών, αλλά και καταστρωμάτων μεγάλων πλοίων, προσδίδοντάς του μοναδική επιχειρησιακή ικανότητα και ευελιξία (σ.σ. χρήση από φρεγάτες, μικρά ακατοίκητα νησιά κλπ).

Το Ελληνικό UAV θα κατασκευαστεί από ελαφρά, σύνθετα υλικά τα οποία θα εξασφαλίζουν έναν συνδυασμό δομικής αντοχής και χαμηλού βάρους κατασκευής. Σύγχρονες μέθοδοι κατεργασίας, υποστηριζόμενες από εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, θα εγγυηθούν την υψηλή ποιότητα κατασκευής του πρωτότυπου Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους και την ακριβή αναπαράσταση της γεωμετρίας του.

  • Το UAV θα μπορεί να επιχειρεί και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, πτήση σε δυνατούς ανέμους μέχρι τουλάχιστον 6 Bf, οι οποίες συχνά επικρατούν στο Αιγαίο, αυξάνοντας έτσι την επιχειρησιακή ικανότητά του.

Θα φέρει συστήματα αυτόματης πλοήγησης και ελέγχου πτήσης, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα χρήσης του και από χειριστές με μικρή εμπειρία. Τα συστήματα αυτά θα εγκατασταθούν ώστε να εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του Μη Επανδρωμένου, τόσο κατά τη σύνθετη διαδικασία της κάθετης απο/προσγείωσης, όσο και κατά την πτήση του υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Στη συνάντηση που έγινε στην ΕΑΒ συμμετείχαν οι κ. Κωνσταντίνος Τσαμαδιάς και Κωνσταντίνος Μαγουλάς ως Εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ από την πλευρά της αεροπορικής βιομηχανίας ήταν οι κ. Ιωάννης Κούτρας, Πρόεδρος Δ.Σ., Δημήτριος Παπακώστας, Διευθύνων Σύμβουλος, Μιχαήλ Κορωναίος Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΕΑΒ, και στελέχη της εταιρείας.

Το παρόν έδωσε ένας εκ των βασικών πρωταγωνιστών της ιδέας ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Κύρος Υάκινθος,  Επιστημονικός Υπεύθυνος ΑΠΘ, επίσης οι Αντώνιος Γαστεράτος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Έργου και ΔΠΘ,  Γεώργιος Σταμούλης, Επιστημονικός Υπεύθυνος ΠΘ, Υποπτέραρχος (Μ) Αναστάσιος Χαλβατζής, Διοικητής Εθνικής Στρατιωτικής Αρχής Αξιοπλοΐας (ΕΣΑΑ), Γεώργιος Κοκκάλας, Σμήναρχος (M) Διευθυντής Airworthiness ΕΣΑΑ.

  • Η ΕΑΒ με την άριστη τεχνογνωσία της και την υψηλή κατάρτιση του προσωπικού της μπαίνει δυναμικά, ύστερα από πολλά χρόνια ξανά στην κατασκευή του ελληνικού drone  ενώ θα κατέχει τα πλήρη δικαιώματα εκμετάλλευσης του προϊόντος που θα παραχθεί.

Το όλο εγχείρημα θα χρηματοδοτηθεί από το ΥΠ.ΟΙΚ. για την ανάπτυξη-παραγωγή δύο πρωτοτύπων VTOL UAVs. Το ποσόν χρηματοδότησης αφορά την συμμετοχή των τριών Πανεπιστημίων καθώς και την προμήθεια υλικών και συσκευών για την κατασκευή και έλεγχο των VTOL UAVs.

Ταξιδεύουν για τη Σαουδική Αραβία οι Ελληνικοί Patriot [photo gallery]

 

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: