Ο ανυπάκουος Ερντογάν “πυροβολεί” την Αμερική, επιλέγει τη Μόσχα, και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κοιμάται: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν ομιλεί στο CBS News. Φωτογραφία via Face the Nation, CBS News




Νομίζω ότι δεν πρέπει να έχουμε οποιαδήποτε αμφιβολία για τους λόγους της πρόσφατης έκρηξης του ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ο βασικός λόγος είναι η επιμονή της Αμερικής να πράξει η Τουρκία το αυτονόητο: Ως μέλος του ΝΑΤΟ να διώξει αμέσως τους S-400 από το τουρκικό έδαφος. Ο Ερντογάν όχι μόνο αρνείται αλλά θα αγοράσει και δεύτερο σύστημα, όπως ο ίδιος ομολόγησε στη συνέντευξή του CBS News.

  • Για τα θέματα αυτά, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου στην ανάλυση του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με τον Γιάννη Παπαδόπουλο.

Σημείωσε σχετικά:

Ήταν μία προσωπική επίθεση εναντίον του κ. Μπάιντεν, που θα έλεγα ότι σημαίνει πως ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας απέτυχε να πείσει τον Αμερικανό πρόεδρο για την τουρκική πολιτική έναντι της Αμερικής.

Και ο Ερντογάν εννοεί να είναι στο ΝΑΤΟ, να είναι τρόπος του λέγειν σύμμαχος της Αμερικής και ταυτόχρονα να πυροβολεί αδιακρίτως εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και να διατηρεί στρατηγική συμμαχία με όποια άλλη χώρα επιθυμεί. Ο Ερντογάν είναι φανερό και στον πλέον δύσπιστο ότι επιλέγει τη Μόσχα.

Και δεύτερον, ο Αμερικανός πρόεδρος απέρριψε, φαίνεται, την ειδική σχέση που απαίτησε ο Ερντογάν. Και με την ειδική σχέση εννοεί ο εν λόγω κύριος το εξής: Στο πρότυπο των σχέσεων με τον Ντόναλντ Τραμπ. Όταν είχε κάνει την “πίσω πόρτα” του Λευκού Οίκου, την οποία άνοιγε και έκλεινε, όποτε ήθελε.

Αυτά που ζητά ΔΕΝ γίνονται. Τούτος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν εκβιάζεται.

Βεβαίως, προβληματίζει η στάση των γραφειοκρατών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και αυτό είναι ένα θέμα που αναμένουμε ότι θα συζητηθεί με το Λευκό Οίκο. Οι γραφειοκράτες θα χρειαστεί να ακολουθήσουν τη γραμμή του Λευκού Οίκου, διότι στο τέλος της ημέρας γελοιοποιούνται.

Ο Ερντογάν έχει εγκαταλείψει τη Δύση, και οι παλαιάς κοπής διπλωμάτες του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, επιμένουν σε μία χρεωκοπημένη πολιτική και θέτουν σε κίνδυνο τις συμμαχίες της υπερδύναμης στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράπονα δεν εκφράζουν μόνο η Αθήνα και η Λευκωσία, αλλά και το Κάιρο, και η Ιερουσαλήμ.

Ο Ερντογάν ομιλεί με σκληρό τρόπο στη συνέντευξη του στο CBS News. Και δείχνει μία ανυπακοή -αυτή είναι η σωστή λέξη- προς τους Αμερικανούς. Δείχνει την αντιπάθεια του και επίσης λέει και κάτι άλλο:

  • Εγώ αποφασίζω για την Τουρκία. Για τον Ερντογάν, λοιπόν, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Θα κάνει ότι αυτός νομίζει είναι καλό για τη χώρα του. Όχι για να εξυπηρετήσει τους Αμερικανούς και τους νατοϊκούς.

Οι αποφάσεις αυτές, λοιπόν, μπορεί να νομίζουμε ότι συμφέρουν στην Ελλάδα και στην Κύπρο, και αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Από την άλλη, αν ο Ερντογάν δημιουργήσει νέα κρίση στο Αιγαίο ή στην κυπριακή ΑΟΖ και στην Κύπρο, η επιρροή της Αμερικής προς αυτόν -εννοώ για να τον σταματήσει- μειώνεται δραματικά…

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Η ExxonMobil επιστρέφει στην κυπριακή ΑΟΖ και δεν φοβάται την Τουρκία: Άλλα αντ’ άλλων το Στέιτ Ντιπάρτμεντ… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: