Η ExxonMobil επιστρέφει στην κυπριακή ΑΟΖ και δεν φοβάται την Τουρκία: Άλλα αντ’ άλλων το Στέιτ Ντιπάρτμεντ… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με την ηγετική ομάδα της ExxonMobil, στη Νέα Υόρκη. Φωτογραφία ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ




Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή η πολύ σημαντική συνάντηση του Προέδρου της Κύπρου κ. Νίκου Αναστασιάδη με την ηγετική ομάδα της ExxonMobil, την οποία ανέμεναν με αγωνία οι διπλωματικοί και οικονομικοί κύκλοι στη Λευκωσία, την Άγκυρα, την Αθήνα, αλλά και στην Ουάσιγκτον.

Και παρά το γεγονός ότι συμφωνήθηκε το απόλυτο εμπάργκο για το περιεχόμενο της, έγινε γνωστό ότι ο αμερικανικός κολοσσός, παραμένει ισχυρά στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Και έχει σχέδια που οι Τούρκοι θα τρίβουν τα μάτια τους…

  • Για τα θέματα αυτά, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου στην ανάλυση του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με τον Γιάννη Παπαδόπουλο.

Σημείωσε σχετικά:

Στην επίσημη ανακοίνωση η Λευκωσία σημειώνει ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που άπτονται των σχεδιασμών της εταιρείας στο τεμάχιο 10 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας στο οποίο δραστηριοποιείται η ExxonMobil.

Σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN και της Hellas Journal τα στελέχη της αμερικανικής εταιρείας ενδιαφέρθηκαν και για άλλα οικόπεδα στην κυπριακή ΑΟΖ. Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες μας, θα πρόκειται για μία πολύ εντυπωσιακή εξέλιξη, διότι τα τεμάχια αμφισβητούνται από την Τουρκία.

Κατά τη συνάντηση, οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στις περαιτέρω δράσεις της Κυπριακής Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την απρόσκοπτη συνέχιση της υλοποίησης των ενεργειακών σχεδιασμών της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αυτό σημαίνει, όπως καταλαβαίνει ο καθένας, ότι αφορά την ασφάλεια των γεωτρύπανων και των πλοίων της ExxonMobil. Αντιλαμβάνομαι ότι όπως και την προηγούμενη φορά, την ασφάλεια θα αναλάβουν οι ιδιωτικές δυνάμεις της εταιρείας μαζί με το ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όπως θυμόμαστε όλοι, στη διάρκεια των ερευνών, η Τουρκία δεν τόλμησε να ενοχλήσει τα πλοία της ExxonMobil. Όπως ειπώθηκε τότε, δεν πέταξε ούτε τουρκικό κουνούπι πάνω από το χώρο των ερευνών.

ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ: Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν βρίζει τους Αμερικανούς, αλλά στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσπαθούν ακόμα να τον επαναφέρουν σε ορθή πορεία. Δεν έχουν καταλάβει ότι έχουν να κάνουν με ένα εχθρό, κάτι που έχουν αντιληφθεί από καιρό στο Λευκό Οίκο.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι θεωρούμε ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος και φίλος. Στην πραγματικότητα, η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ που έπαιξε σημαντικό ρόλο σε πολλές προκλήσεις τα τελευταία χρόνια.

Στη συνέχεια μίλησε για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Τουρκίας μαζί με τον εταίρο μας, το Κατάρ για διευκόλυνση των επιχειρήσεων στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Και πρόσθεσε ότι:

  • Αναζητούμε συνεχώς ευκαιρίες για ενίσχυση της μακροχρόνιας διμερούς εταιρικής μας σχέσης ακόμη και όταν διαφωνούμε, και η δική μας είναι μια σχέση με την Τουρκία όπου μπορούμε να έχουμε σημαντικούς τομείς συνεργασίας, ακόμη και αν έχουμε διαφωνίες και σε άλλους τομείς.

Αυτή, λοιπόν, είναι η θέση των γραφειοκρατών, οι οποίοι -για μία ακόμη φορά- κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου και θέτουν σε κίνδυνο τα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας τους.

Έχει σημασία ότι η έκρηξη του κ. Ερντογάν και η νέα προσωπική επίθεση εναντίον του προέδρου Μπάιντεν, ακολούθησε τη συνάντηση του γνωστού Καλίν με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Όπως είπαμε και χθες, η άρνηση του κ. Μπάιντεν να τον συναντήσει, και η νέα θέση των Αμερικανών για τους S-400, οδήγησαν τον Ερντογάν σε παράκρουση, η οποία έγινε δημόσια.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Τρικυμία στο μυαλό του Ερντογάν: Φαντάστηκε τις συναντήσεις με Μπάιντεν και Μητσοτάκη; Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: