Ο Αναστασιάδης περιμένει στο Προεδρικό τον Ύπατο Αρμοστή της Βρετανίας: Πλασιέ της Τουρκίας ο Λίλλι…

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης στη δεξίωση του Ύπατου Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου, Στίβεν Λίλλι με την ευκαιρία των γενεθλίων της Βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ. STAVROS IOANNIDES, PIO




Συνάντηση με τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή Στήβεν Λίλλι στη σκιά των όσων ακούγονται και λέγονται ότι προωθούνται από βρετανικής πλευράς σε σχέση με το Κυπριακό, θα έχει σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, γράφει στον Φιλελεύθερο ο Φρίξος Δαλίτης.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η συνάντηση θα είναι μεταξύ των δύο χωρίς την παρουσία άλλων προσώπων και θεωρείται δεδομένο ότι αντικείμενο της συζήτησης των δύο θα είναι το Κυπριακό και τα όσα ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή», προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις.

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η συνάντηση καθορίστηκε πριν από τα όσα δήλωσε ο κ. Λίλλι, με τη συνάντηση να αποτελεί αίτημα του. Η Λευκωσία είναι ενοχλημένη από τα όσα μεθοδεύουν οι Βρετανοί και την ενόχλησή του την έχει δείξει και δημόσια ο Πρόεδρος μέσα από δηλώσεις του, κυρίως κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα στο «ΟΜΕΓΑ».

Ο Πρόεδρος είχε εκφράσει τη δυσφορία για τις βρετανικές μεθοδεύσεις φέρνοντας μάλιστα και το παράδειγμα της Σκωτίας στην περίπτωση της Βρετανίας.

Ιδιαίτερη ενόχληση εκφράζεται για το γεγονός ότι οι Βρετανοί πλασάρουν τις ιδέες τους ως αποκεντρωμένη ομοσπονδία, παραπέμποντας στην ουσία στην πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη.

Αυτό το οποίο ανησυχεί τη Λευκωσία είναι η πρόθεση αναγνώρισης κυριαρχίας προς το κατοχικό καθεστώς μέσα από όρους και αναφορές που γίνονται από πλευράς Βρετανίας, με τις οποίες φαίνεται κάποιοι κύκλοι να φλερτάρουν, ενώ παρουσιάζονται και ως επίσημες ιδέες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το περιτύλιγμα της αποκέντρωσης εξουσιών.

Διπλωματικοί κύκλοι σημειώνουν ότι κανονικά έπρεπε να κληθεί για διάβημα ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής για τα όσα ανέφερε στη συνέντευξη του την περασμένη Κυριακή.

Οι δηλώσεις του Λίλλι δεν έμειναν ασχολίαστες ούτε στα κατεχόμενα. Το ύφος που χρησιμοποίησε ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής, στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» δείχνει πως συνεχίζεται η αποικιοκρατική νοοτροπία του Ηνωμένου Βασιλείου, αναφέρει σε γραπτή του δήλωσε ο λεγόμενος «υπεξ», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο κ. Ερτουγρούλογλου αντέδρασε στην αναφορά του κ. Λίλλι ότι η ομοσπονδία είναι η μοναδική διέξοδος για λύση στο Κυπριακό, λέγοντας ότι αυτό δεν σημαίνει τίποτε άλλο από επανάληψη των διαδικασιών διαπραγμάτευσης που «φυλάκισαν το κυπριακό ζήτημα σε μη λύση».

Ο κ. Ερτογρούλογλου ζήτησε από τη Βρετανία να τερματίσει πλέον την πολιτική υπέρ των Ελληνοκυπρίων και κατά του τουρκοκυπριακού «λαού».

Χαρακτηρίζοντας απαράδεχτη τη στήριξη προς τη θέση της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, που εξέφρασε ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής και τη στάση της Βρετανίας στο Κυπριακό, ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε ότι από τις εγγυήτριες δυνάμεις μόνο η Τουρκία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντά της, «ενώ οι υπόλοιπες είναι απασχολημένες με το να υποστηρίζουν και να ενθαρρύνουν τις ρατσιστικές και φανατικές ελληνοκυπριακές πολιτικές».

Αναφερόμενος στο «νέο όραμα» που έθεσε στο τραπέζι στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη στη Γενεύη η τουρκοκυπριακή πλευρά, ο κ. Ερτουγρούλγλου επανέλαβε ότι η εν λόγω πρόταση εδράζεται πάνω στην αρχή της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων και υποστήριξε ότι είναι μάταιη η επιμονή σε ένα «λεγόμενο μοντέλο λύσης», που δεν προβλέπει αυτή την αρχή και θα βοηθήσει στη συνέχιση της «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων.

Η Ε.Ε. εναντίον λύσης δύο κρατών στην Κύπρο, λέει ο πρέσβης της στην Τουρκία: Να αναγνωριστεί ο ρόλος της Αγκυρας στην …αποκλιμάκωση στη Μεσόγειο!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: