Η εικόνα της Άγγελας Μέρκελ στην Ελλάδα είναι κακή και δικαιολογημένα: Το “κοινωνικό ολοκαύτωμα” που προκάλεσε

Η τέως Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ. EPA, MALTON DIBRA




Στην Ελλάδα, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ είναι σε μεγάλο βαθμό αντιδημοφιλής, γράφει στην RND ο Gerd Höhler.

Αυτό οφείλεται στην στάση της κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους όταν τα ελληνικά ταμπλόιντ την απεικόνιζαν ως SS και ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την κατηγόρησε ότι θέλει να προκαλέσει ένα «κοινωνικό ολοκαύτωμα» στην Ελλάδα.

Σήμερα βέβαια οι Έλληνες γνωρίζουν ότι ήταν η Merkel που κράτησε την Ελλάδα στο ευρώ – ενάντια στους σχεδιασμούς του Wolfgang Schäuble και αναγνωρίζουν την συμβολή της στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης το 2015.

Όμως πολλοί θεωρούν ότι συμπεριφέρεται με επιείκεια έναντι του Recep Tayyip Erdogan και προσπαθεί να κερδίσει την συμπάθεια της Τουρκίας.

Είναι πάντως βέβαιο ότι στα χρόνια της κρίσης χρέους, οι αποφάσεις για τη μοίρα της χώρας ελαμβάνοντο  περισσότερο στην Καγκελαρία του Βερολίνου παρά στην Αθήνα. Αλλά και στο μέλλον, πολλοί Έλληνες θα βλέπουν τη Γερμανία με ανάμεικτα συναισθήματα, ανεξάρτητα από το ποιος θα διαδεχθεί τη Merkel.

ΠΗΓΗ: RND (Gerd Höhler) – Keine Tränen um Angela Merkel – so blickt Griechenland auf die Ära der scheidenden Kanzlerin

Τα Βαλκάνια δεν απετέλεσαν παρά δευτερεύον ζήτημα για την Merkel. Ωστόσο ήταν ένα ζήτημα, με το οποίο ασχολείτο ολοένα και πιο εντατικά κατά την πάροδο του χρόνου. Και  λόγω της μεταναστευτικής κρίσης το 2015-2016, έγινε γενικά εμφανής μια γεωγραφική πραγματικότητα, το ότι τα Βαλκάνια αποτελούν μέρος της Ευρώπης, γράφει στη FAZ ο Michael Martens.

Από τις βαλκανικές χώρες η Κροατία έχει πλέον γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ και  ετοιμάζεται να ενταχθεί στην Ευρωζώνη ενώ για τη Σερβία και τις υπόλοιπες χώρες των δυτικών Βαλκανίων η διαδικασία των διαπραγματεύσεων ένταξης έχει χάσει σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία της.

Σε αυτό συνέβαλε η ελληνική κρίση αλλά και πρόσφατα σε ό,τι αφορά στη Βόρεια Μακεδονία το βέτο της Βουλγαρίας. Η υπόθεση της Βόρειας Μακεδονίας έδωσε ώθηση στους αντιπάλους της ευρωπαϊκής Διεύρυνσης και στα έξι κράτη των Δυτικών Βαλκανίων και τίθεται το ερώτημα το ποιος μπορεί ακόμα να πιστεύει στην λεγόμενη «ευρωπαϊκή προοπτική» αυτών των χωρών.

Πολλές θεμελιώδεις πολιτικές συγκρούσεις στην περιοχή είναι φυσικά άλυτες, κυρίως η σερβο-αλβανική διαμάχη για το Κόσοβο. Κατά τα φαινόμενα, η σύγκρουση αυτή θα ξεπεράσει χρονικά κατά πολύ την θητεία της Merkel στην Καγκελαρία.

ΠΗΓΗ: FAZ (Michael Martens-  Problemedie Merkel überdauern werden

Ο βουλευτής Μίκης Θεοδωράκης: Αφιέρωμα του περιοδικού Βουλής “Επί του περιστυλίου”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: