Η Ε.Ε. αντιμέτωπη με κρίσιμες εξελίξεις σε πολλούς τομείς: Η απειλή των αυταρχικών ηγετών της Τουρκίας και της Λευκορωσίας

File photo: Η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula VON DER LEYEN, στις Βρυξέλλες. Copyright: European Union




Η κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι μία από τις αποσταθεροποιητικές εξελίξεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.). Κύρια πηγή φόβου είναι μια πιθανή αύξηση των Αφγανών που ζητούν άσυλο, γράφει η ιστοσελίδα Politico

Ενώ οι ηγέτες της ΕΕ έκαναν ρητορικές χειρονομίες προς την υποδοχή προσφύγων, τα αναδυόμενα σχέδια της ΕΕ επικεντρώνονται σχεδόν αποκλειστικά στη διασφάλιση των συνόρων της ΕΕ και την απομάκρυνση των Αφγανών μεταναστών – ακόμα κι αν αυτό σημαίνει χρηματοδότηση προσπαθειών μετεγκατάστασης σε χώρες όπως το Ιράν και το Πακιστάν.

Ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι τόσο επιφυλακτικοί για την επανεγκατάσταση των Αφγανών εντός των συνόρων τους, που δεν θέλουν καν να κάνουν παραλληλισμούς με την εισροή προσφύγων από Συρία το 2015, φοβούμενοι ότι η σύγκριση θα τους δώσει κίνητρο να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη.

Οι ηγέτες της ΕΕ «ενωμένοι κάτω από το φόβο αφίξεων προσφύγων καταλήγουν να δίνουν ένα μεγάλο εργαλείο στους γείτονες της ΕΕ» όπως η Τουρκία, η Λευκορωσία και το Μαρόκο, οι οποίες χρησιμοποιούν τους μετανάστες ως μοχλός εκβιασμού της ΕΕ, προειδοποίησε ο σύμβουλος για τη μετανάστευση στην Oxfam, Raphael Shilhav.

Οι συνέπειες του Αφγανιστάν άφησαν επίσης την Ευρώπη ανήσυχη για τον υποτιθέμενο πλησιέστερο σύμμαχό της, τις ΗΠΑ. Έχει αφήσει πολλούς Ευρωπαίους να αναρωτιούνται αν θα μπορέσει ποτέ η ΕΕ να ελέγξει τη μοίρα της.

Η πανδημία που δεν σταματά αποτελεί μία ακόμη αποσταθεροποιητική παράμετρος. Κάποιες εξελίξεις είναι ελπιδοφόρες, όπως η πτώση νοσηλειών και θανάτων, ενώ οι χώρες πλησιάζουν προς την πλήρη επαναλειτουργία, και τα κονδύλια ανάκαμψης συντελούν στην πρόβλεψη ότι τον Ιούνιο οι οικονομίες της ΕΕ θα ανακάμψουν πλήρως εντός 18 μηνών. Ωστόσο, η αβεβαιότητα παραμένει ως προς την παραλλαγή Δέλτα, και τον εμβολιασμό στις χώρες.

Η αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών που πιθανώς θα αυξήσει τον κίνδυνο μακρών και δύσκολων συνομιλιών συνασπισμού, θα μειώσει την ικανότητα του Βερολίνου να βοηθήσει στην καθοδήγηση της Ευρώπης σε ταραγμένες περιόδους.

Επιπλέον η ΕΕ είναι έτοιμη να επανέλθει σε ένα σπιράλ αγώνα για τους δημοκρατικούς κανόνες, καθώς θα πρέπει σύντομα να λάβει μια απόφαση για το αν θα εγκρίνει το σχέδιο χρηματοδότησης της Ουγγαρίας για την ανάκαμψη της πανδημίας μετά την αναστολή της έλλειψης προστασίας κατά της διαφθοράς. Και θα αποφασίσει επίσης τις επόμενες εβδομάδες εάν θα εγκρίνει το σχέδιο της Πολωνίας.

ΠΗΓΗ: Politico – Brussels’ autumn of anxiety

Η αλήθεια είναι αυτή: Δυσκολότερο για τους Αφγανούς πρόσφυγες να φτάσουν στην Ευρώπη, μένουν Ασία…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: