Ετσι θα μοιάζουν σε 30 χρόνια οι αρνητές των εμβολίων: Μερικά διδακτικά βίντεο από τα ’80s για τις ζώνες ασφαλείας

Στιγμιότυπο από αρχειακό βίντεο του MSNBC




Αρνητές της λογικής και της επιστήμης πάντοτε υπήρχαν και πιθανώς δεν θα πάψουν να υπάρχουν. Το μεγαλύτερο πρόβλημά τους – όταν δεν θέτουν σε ασφάλεια τους ίδιους ή τους γύρω τους- είναι αυτό ο άτιμος ο χρόνος.

Ας δούμε σήμερα πως μοιάζουν οι αρνητές της ζώνης ασφαλείας από τα μακρινά 80’ς.

Οι αναλογίες με τη συζήτηση για τα εμβόλια είναι εκκωφαντικές

Τον Δεκέμβριο του 1984 η Jane Brody έγραφε στους Νew York Times:

«Πολλοί άνθρωποι εγείρουν ζήτημα προσωπικής ελευθερίας. Είναι λένε δικαίωμά τους να αρνούνται να φορέσουν ζώνες ασφαλείας. Αλλά το να οδηγείς ένα αυτοκίνητο δεν είναι δικαίωμα. Είναι προνόμιο το οποίο σου δίδεται κάτω από αυστηρούς κανόνες. Έτσι η άρνηση να φοράς ζώνη προσκρούει στην ελευθερία των άλλων καθώς μπορεί να αυξήσει το κόστος ιατρικής περίθαλψης και ασφαλιστικής κάλυψης. Και στο κάτω κάτω η ζώνη αυξάνει τις πιθανότητες για εκείνον που τη φορά να ζήσει ώστε να μπορεί να χαρεί την ελευθερία του».

Βρισκόμαστε στα μακρινά 80’s και η Νέα Υόρκη είναι η πρώτη Πολιτεία που έχει μόλις καταστήσει υποχρεωτική τη ζώνη ασφαλείας.

Θα ακολουθήσει μία τεράστια διαμάχη, με πολλά από τα εκατέρωθεν επιχειρήματα να θυμίζουν έντονα τη σημερινή αντιπαράθεση για τα εμβόλια.

«Αν μπορούν να μας εξαναγκάσουν να φορέσουμε ζώνες ασφαλείας για τη δική μας προστασία, τότε θα μας πουν και πως θα φοράμε τις μπότες μας για να μην κρυώνουν τα πόδια μας» έγραφε σε επιστολή του ένας πολίτης προς την Chicago Tribune τον Ιανουάριο του 1985.

 

Η διαμάχη, φθίνουσα μεν, παράμεινε ζωντανή μέχρι και το 1989:  «Αυτό που μας ξεχωρίζει από τον υπόλοιπο κόσμο είναι ότι αντί να είμαστε υποκείμενα των κυβερνήσεων, στις ΗΠΑ, οι κυβερνήσεις είναι στην υπηρεσία των ατόμων. Γι’ αυτό η υποχρεωτική χρήση της ζώνης στη βάση θεμάτων ασφαλείας είναι εντελώς άσχετη», έγραφε ο Jeff Riggenbach στη USA Today τον Φεβρουάριο του 1989.

«Σε μια ελεύθερη κοινωνία , κάθε άτομο πρέπει να είναι ελεύθερο να πάρει τις αποφάσεις του. Και κάθε άτομο να είναι ελεύθερο ακόμη και να δράσει βλακωδώς», προσέθετε.

 

Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα, το in 2003 οι μελέτες αποδείκνυαν ότι η χρήση ζώνης είχε μειώσει σημαντικά τους θανάτους σε τροχαία. σώζοντας δυνητικά από 1.500 έως 3.000 ζωές κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, εφόσον η χρήση της έφθανε στο 90%.

Οι αρνητές της ζώνης ασφαλείας είχαν μάλιστα απαθανατιστεί και σε ουκ ολίγα βίντεο. Κάποια τέτοια είχε δημοσιεύει προ έξι μηνών το δίκτυο MSNBC, στο οποίο οι αρνητές των 80’ς  έλεγαν πάλι τα δικά τους.

«Εάν πρέπει να την φορέσω θα την φορέσω, δεν θα το κάνω επειδή με αναγκάζεις» να λέει ένας πολίτης, ενώ έτερος παραδέχεται ότι επιλέγει διαφορετικό δρομολόγιο προκειμένου να μην περάσει μέσα από την πόλη και κατ’ επέκταση να αποφύγει τον έλεγχο από την αστυνομία.

Μάλιστα ένας αστυνομικός, μιλώντας τότε στην κάμερα του δικτύου, αποκάλυπτε και τις δικαιολογίες που άκουγε καθημερινά από οδηγούς που ήλεγχε. «Δεν είναι άνετη», «μου τσαλακώνει τα ρούχα», «δεν είναι cool» και πολλά άλλα

 

Η άρνηση της ζώνης ασφαλείας είχε μετατραπεί σε… κίνημα και το θέμα είχε φθάσει ακόμη και στα νομοθετικά όργανα της Πολιτείας του Μίσιγκαν με βουλευτές να κάνουν λόγο ακόμη και για… Μεγάλο Αδελφό

«Είναι επιλογή μου να μην την φορέσω, δεν μπορεί η Πολιτεία να παρεμβαίνει στην ελεύθερη βούληση», λένε στην κάμερα πολίτες οι οποίοι είχαν ενταχθεί στο «Κίνημα ενάντια στους νόμους για την ζώνη ασφαλείας», ένα κίνημα ζωηρό το οποίο προέβαινε ακόμη και σε διαδηλώσεις!

Με πληροφορίες από Washington Post, ΜSNBC

 

Η Τουρκία χρησιμοποιεί τους μετανάστες για να εκβιάζει την Ε.Ε. καταγγέλλει Αυστριακή Υπουργός από τη Λευκωσία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: