«Επικίνδυνο» και «απρόβλεπτο» χαρακτηρίζει η ΕΛ.ΑΣ τον ληστή της τράπεζας στη Μητροπόλεως

File Photo Η φωτογραφία του ληστή από εσωτερικό κύκλωμα τράπεζας. via astynomia.gr




Χειρόγραφες σημειώσεις που βρέθηκαν πάνω του τη στιγμή της σύλληψης καθώς και σε ένα διαμέρισμα-κρησφύγετο στην περιοχή Ελληνορώσων, και οι οποίες παραπέμπουν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε σχέδιο ένοπλης επίθεσης, δίνουν νέα τροπή στις έρευνες της Αστυνομίας για τον «ληστή της Μητροπόλεως».

Ο 33χρονος, που είχε αποδράσει αρχές Αυγούστου από τις φυλακές Λάρισας, συνελήφθη προχθές το μεσημέρι από την Αντιτρομοκρατική στη Λεωφόρο Κατεχάκη, τη στιγμή ακριβώς που αποβιβαζόταν από ταξί. Στο σακίδιό του είχε δύο πιστόλια. Μαζί του βρισκόταν μια 36χρονη γυναίκα, με την οποία είχε γνωριστεί στο διάστημα που ήταν καταζητούμενος. Στην τσάντα της μετέφερε ένα πολεμικό τυφέκιο καλάσνικοφ. Πιθανολογείται ότι οι δυο τους κατευθύνονταν σε διαμέρισμα που είχε προ τριημέρου ενοικιαστεί μέσω της εφαρμογής Airbnb. Το σπίτι βρήκαν αστυνομικοί της Ασφάλειας αργά το βράδυ της Δευτέρας. Στο εσωτερικό του εντοπίστηκαν σφαίρες, ένα περίστροφο αλλά και ηρωίνη, που φέρεται να προμηθεύτηκε η 36χρονη.

Ο 33χρονος κατηγορείται ότι αφού παραβίασε την τακτική άδειά του από τις φυλακές Λάρισας, στις 2 Αυγούστου διέπραξε τρεις ληστείες σε τράπεζες: 18 Αυγούστου στη Μεταμόρφωση, 2 Σεπτεμβρίου στη Νέα Ιωνία και 14 Σεπτεμβρίου στην οδό Μητροπόλεως, στην καρδιά της Αθήνας. Στη τελευταία μάλιστα περίπτωση οι αστυνομικοί εντόπισαν δακτυλικό αποτύπωμά του στο εσωτερικό του υποκαταστήματος. Μαζί του, σε ρόλο συνεργού, βρισκόταν ακόμα ένα άτομο, το οποίο διαφεύγει τη σύλληψη, αν και τα στοιχεία ταυτότητάς του είναι ήδη γνωστά στις Αρχές. Μετά τη σύλληψη της 36χρονης, οι αστυνομικοί προτίθενται να ελέγξουν εκ νέου τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας των τραπεζών προκειμένου να διαπιστώσουν εάν η γυναίκα είχε ενεργό-επιχειρησιακό ρόλο, όπως για παράδειγμα ως «τσιλιαδόρος» στις ληστείες ή όχι. Εκτός από τα όπλα και τις σφαίρες, ερευνητικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν χειρόγραφες σημειώσεις που βρέθηκαν στην κατοχή και στο κρησφύγετο του 33χρονου.

Αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. καθώς και κορυφαία στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη περιγράφουν τον 33χρονο ως «απρόβλεπτο» και «επικίνδυνο», και αφήνουν να εννοηθεί ότι οι σημειώσεις που βρέθηκαν στην κατοχή του δεν αφορούν μελλοντικό σχέδιο ληστείας, αλλά παραπέμπουν σε ένοπλη επίθεση κατά ανθρώπινου στόχου. Διευκρινίζουν πάντως ότι τα σχέδιά του δεν ήταν ούτε λεπτομερή ούτε ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου, υπονοώντας ότι δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν. Ο 33χρονος, εξάλλου, στο παρελθόν διατηρούσε επικοινωνία με άτομα καταδικασμένα για τρομοκρατία, ενώ τον Οκτώβριο του 2014 είχε συλληφθεί από την Αντιτρομοκρατική σε ταυτόχρονες επιχειρήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ακόμα ένα ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι για ποιο λόγο οι δύο συλληφθέντες κυκλοφορούσαν το μεσημέρι της Δευτέρας στην Αθήνα έχοντας στα σακίδιά τους βαρύ οπλισμό. Με δεδομένο ότι επιβιβάστηκαν στο ταξί στην περιοχή του Βύρωνα, εξετάζεται το ενδεχόμενο τη στιγμή της σύλληψής τους να επιχειρούσαν να μεταφέρουν τον οπλισμό τους από προηγούμενη κρυψώνα στο νέο, μισθωμένο μέσω Airbnb κρησφύγετό τους, στην περιοχή Ελληνορώσων. Μέχρι αργά χθες πραγματοποιούνταν έρευνες στο εσωτερικό του από συνεργεία της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για το ενδεχόμενο να βρεθούν ίχνη και άλλων, άγνωστων στις διωκτικές αρχές, συνεργών των κατηγορουμένων. Χθες οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε δίωξη εναντίον του 33χρονου για ληστεία κατά συρροή και διακεκριμένη οπλοφορία, ενώ σε βάρος της 36χρονης για υπόθαλψη και διακεκριμένη οπλοφορία.

Mε πληροφορίες από kathimerini.gr, Γιάννης Σουλιώτης

Παγώνη: Δεν πρέπει να γίνουν παρελάσεις και άλλες εορταστικές εκδηλώσεις τον Οκτώβριο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: