Δυσάρεστη διαπίστωση: Χωρίς επαρκή συντονισμό, η Ευρώπη με τη σημερινή της μορφή δεν θα επιβιώσει στον 21ο αιώνα

Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, νυν ευρωβουλευτής της ομάδας Renew, Guy Verhofstadt, είναι ένας εκ των τριών συμπροέδρων της διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης. EPA, ZOLTAN MATHE HUNGARY OUT




Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, ευρωβουλευτής της ομάδας Renew, Guy Verhofstadt, ένας εκ των τριών συμπροέδρων της διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης, της οποίας οι εργασίες θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου στο Στρασβούργο, σε συνέντευξη του στο πρόγραμμα “Internationales” της TVMonde και της εφημερίδας Le Monde (JeanPierre Stroobants  και Antoine Genton), παρουσίασε τους στόχους του.

Ζήτησε μεταρρύθμιση της Ευρώπης και δημιουργία μιας κοινής άμυνας.

Θέλω να προχωρήσω γρήγορα και να παρουσιάσω αποτελέσματα το αργότερο μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022. Μια ευοίωνη στιγμή, υπό τη γαλλική προεδρία της Ένωσης, παραμονή των προεδρικών εκλογών, και με μια νέα γερμανική κυβέρνηση, ανέφερε ο κ. Verhofstadt, σχετικά με τις συστάσεις στις οποίες θα πρέπει να απαντήσουν 400 μέλη εθνικών θεσμικών οργάνων και κοινοβουλίων από τον Ιανουάριο του 2022 και την ανάπτυξη στη συνέχεια συγκεκριμένων μεταρρυθμιστικών έργα.

Όπως τόνισε, μεταξύ των προσωπικών του προτεραιοτήτων είναι ο κανόνας της ομοφωνίας [που αφορά μεγάλο αριθμό αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου], ο οποίος παραλύει ιδιαίτερα την εξωτερική πολιτική της ΕΕ και το ζήτημα της ευρωπαϊκής ηγεσίας, που απεικονίστηκε πρόσφατα με το επεισόδιο του “sofagate“. 

Επίσης το ζήτημα της ανάκαμψης, το οποίο απεικονίζεται θετικά με την δημιουργία του ταμείου Επόμενης Γενιάς ΕΕ. Το ψηφιακό πρόβλημα, με την υποχρέωση καθορισμού ενός ευρωπαϊκού μοντέλου και κοινών προτύπων που δεν υπάρχουν επί του παρόντος, αλλά και η ανάγκη μιας Ένωσης της Υγείας, που έδειξε  η κρίση του Covid.

Ως προς το αν η πρόσφατη καταστροφή στο Αφγανιστάν θα είναι αφορμή για την έναρξη της συζήτησης για το ζήτημα της κοινής άμυνας, αναφέρει: 

«Ναί. Μιλάω για αυτό τουλάχιστον είκοσι χρόνια … Ένα από τα μεγάλα ζητήματα που έθεσε ο πόλεμος στο Ιράκ, συγκεκριμένα, ήταν αν η Ευρώπη θα αποκτήσει τα μέσα για να κάνει αυτό που θέλει στο στρατιωτικό επίπεδο. Και ως προς αυτό το ζήτημα αυτό, είναι καλό που η Γαλλία βρίσκεται επικεφαλής σήμερα, με έναν πρόεδρο με πολύ ξεκάθαρο όραμα. Το 1955, ήταν το Παρίσι που αρνήθηκε να δημιουργήσει μια κοινή άμυνα. Φανταστείτε πώς θα ήταν ο κόσμος σήμερα αν αυτό το έργο είχε υλοποιηθεί».

Ερωτώμενος, αν είναι δυνατή μία πρόοδος, μετά την πρόσφατη αναβίωση του έργου δυνάμεων ταχείας αντίδρασης, τη στιγμή που η Σουηδία λέει γρήγορα όχι και η Γερμανία τονίζει, ότι δεν πρέπει να ανταγωνιστούμε το ΝΑΤΟ; απαντά: 

«Αναμφίβολα δεν θα προχωρήσουμε με όλες τις χώρες. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η υπόθεση δεν έχει καμία σχέση με το ΝΑΤΟ. Όταν ο  Γενικός Γραμματέας, Jens Stoltenberg γράφει στο Twitter, ότι το ΝΑΤΟ θα τα καταφέρνει πάντα καλύτερα από την ευρωπαϊκή άμυνα, είναι εντελώς ανόητος. Δεν μπορώ να φανταστώ μια τέτοια δύναμη έξω από τη Συμμαχία. Ο στόχος της κοινής άμυνας είναι ακριβώς η ενίσχυση του ευρωπαϊκού πυλώνα μέσα στο ΝΑΤΟ.

Ας θυμηθούμε το προφανές: ο συνολικός προϋπολογισμός, που αφιερώνουν οι Ευρωπαίοι στην άμυνα είναι 250 δις ευρώ. Όσο και η Κίνα, τέσσερις φορές περισσότερο από τη Ρωσία και το 40% του προϋπολογισμού των ΗΠΑ, αλλά με δέκα φορές λιγότερη απόδοση … Τι σημαίνει αυτό; Ότι ελλείψει κοινότητας, είμαστε στην πραγματικότητα ανίκανοι να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας. Η κυριαρχία για την οποία μιλάμε τόσο πολύ δεν υπάρχει πλέον σε εθνικό επίπεδο και σχεδόν πλέον σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θέλουμε Αμερικανούς, Κινέζους και Ρώσους να αποφασίσουν για τη μοίρα μας; Αυτό αρνούνται οι πολίτες, με αγωνία να διατηρήσουν τον τρόπο ζωής τους.»

Για το αν θα υπερασπιστεί για άλλη μια φορά την ιδέα ενός «ευρωπαϊκού FBI», για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τονίζει, ότι «η τρομοκρατία δεν γνωρίζει σύνορα και οι επιθέσεις στο Παρίσι ή στις Βρυξέλλες αποδεικνύουν την ανεπάρκεια των ανταλλαγών μεταξύ αστυνομικών υπηρεσιών», προσθέτοντας, ότι «τα κράτη δεν μπορούν ακόμη να καταλάβουν, ότι ο αγώνας πρέπει να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.»

Στην παρατήρηση, ότι η προσφυγή στους πολίτες για μεταρρύθμιση, μήπως είναι και αυτό μια παραδοχή ανικανότητας, αντικρούει, ότι «οι άνθρωποι θέλουν μια Ευρώπη που λειτουργεί και αναρωτιούνται πώς πηγαίνουν τα πράγματα σήμερα. Αυτή η ανισορροπία πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω μιας συμμετοχικής δημοκρατίας, που δεν θα αντικαταστήσει, αλλά, αντίθετα, θα ενισχύσει το έργο των βουλευτών». Εκφράζει δε την πεποίθηση, ότι «η Ευρώπη, χωρίς επαρκή συντονισμό, υπό τη  σημερινή της μορφή, δεν θα επιβιώσει στον 21ο αιώνα», τονίζοντας, ότι «πρέπει επομένως να τη μεταρρυθμίσουμε, να την επανεφεύρουμε.»

Στο ερώτημα, ποιος θα ασκήσει αύριο ηγεσία, όταν η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel δεν θα είναι πλέον, απαντά: «Πολλοί ηγέτες, ελπίζω. Χρειαζόμαστε εθνικούς ηγέτες, που υιοθετούν την ευρωπαϊκή ιδέα και μοιράζονται το ίδιο όραμα. Όχι μόνο ένας Καγκελάριος ή μόνο ένας πρόεδρος, αλλά μια γενιά ηγετών, που συνειδητοποιούν, ότι οι μόνες πιθανές λύσεις είναι ευρωπαϊκές.» Για το ρόλο, σε αυτό το πλαίσιο, του γάλλο-γερμανικού ζεύγους, εκφράζει την άποψη, ότι «θα παραμείνει καθοριστικό, αλλά το ζευγάρι πρέπει να πει το ίδιο πράγμα για την Ευρώπη, κάτι που δεν συνέβαινε πάντα.»

ΠΗΓΗ: Le Monde JeanPierre Stroobants  και Antoine Genton – Guy Verhofstadt: «Faute d’une coordination suffisante, l’Europe, dans sa forme actuelle, ne survivra pas au XXIe siècle»

Έκκληση πασίγνωστου αναλυτή στον κ. Μπάιντεν: Εγκαταλείψτε την στρατιωτική βάση του Incirlik, στην Τουρκία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: