Έκκληση πασίγνωστου αναλυτή στον κ. Μπάιντεν: Εγκαταλείψτε την στρατιωτική βάση του Incirlik, στην Τουρκία

Η νατοϊκή βάση στο Ινσιρλίκ της Τουρκίας. EPA, FALK BAERWALD, BUNDESWEHR HANDOUT




Η κυβέρνηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν (Biden) έπρεπε να είχε εγκαταλείψει εδώ και δέκα χρόνια την βάση του Incirlik στην Τουρκία, σημειώνει η γνωστή ιστοσελίδα Washington Examiner.

Όπως αναφέρεται, η χρησιμότητα της βάσης του Incirlik κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ήταν κομβικής σημασίας καθώς η Τουρκία ήταν το ένα από τα δύο κράτη μέλη του ΝΑΤΟ που συνόρευαν με τη Σοβιετική Ένωση.

Η βάση υποστήριζε αναγνωριστικές πτήσεις αεροσκαφών τύπου U-2 και επιχειρήσεις τόσο κατά τη διάρκεια της κρίσης του Λιβάνου του 1958 όσο και κατά την απελευθέρωση του Κουβέιτ το 1991 και προσφάτως κατά τη διάρκεια του αγώνα εναντίων των Ταλιμπάν.

Η βάση του Incirlik φιλοξενεί επίσης περίπου 50 πυρηνικά όπλα. Ωστόσο, αντί για στρατηγικό πλεονέκτημα, το Incirlik έχει πλέον καταντήσει στρατηγικό εμπόδιο. Η Τουρκία έχει καταστεί εξίσου εχθρός όσο και σύμμαχος, σημειώνει ο πασίγνωστος αναλυτής Michael Rubin.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) διακηρύσσει ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με την ιδεολογία των Ταλιμπάν. Επιπλέον, ενώ η Τουρκία είναι κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, o Erdogan γέρνει ολοένα και πιο πολύ προς την Ρωσία.

Ορισμένοι Τούρκοι λομπίστες υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα είναι ο Erdogan και όχι η Τουρκία. Αλλά η ζημιά που έχει κάνει ο Erdogan δεν είναι εύκολο να αντιστραφεί.

Σύμφωνα με τον Michael Rubin, εδώ και 18 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, έχει αναδιαμορφώσει ολοκληρωτικά τον στρατό και έχει κάνει πλύση εγκεφάλου σε πάνω από 30 εκατομμύρια παιδιά σχολικής ηλικίας. Αλλά το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι μόνο η εχθρότητα της Τουρκίας. Είναι το γεγονός ότι ο Erdogan μπορεί μια μέρα να δει την αμερικανική παρουσία στο Incirlik ως μια ευκαιρία για επιχείρηση ομηρίας Αμερικανών πολιτών.

Κάθε Αμερικανός υπάλληλος, εξωτερικός συνεργάτης και οικογένεια στο Incirlik θεωρούνται πιθανοί όμηροι. Η απειλή είναι πραγματική. Ο Erdogan δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες των πράξεων του και αρκετές φορές στρέφει την οργή προς τους Αμερικανούς.

Στον απόηχο του πραξικοπήματος τύπου «εμπρησμού του Ράιχσταγκ» το 2016, ο Ερντογάν κατηύθυνε τα πλήθη προς τις πύλες της βάσης και κατηγόρησε τον Αμερικανό Διοικητή για ανάμειξη στο πραξικόπημα. Με απλά λόγια, ελλοχεύει ο κίνδυνος επανάληψης των γεγονότων της κρίσης των ομήρων στο Ιράν το 1979, συνεχίζει το άρθρο.

Η Αμερικανική αποχώρηση από το Incirlik, δεν θα επηρέαζε τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ, όπως συμβαίνει αντιθέτως με την αεροπορική βάση Bagram στο Αφγανιστάν. Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την αεροπορική βάση Mihail Kogalniceanu στη Ρουμανία κάτι ποτέ δεν μπορούσαν να κάνουν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Επίσης η Ελλάδα επέκτεινε προσφάτως τη ναυτική βάση της Σούδας.

Στην πραγματικότητα ο μοναδικός χαμένος από την αποχώρηση των Αμερικανών από την βάση του Incirlik θα ήταν η τοπική τουρκική οικονομία.

Μπορεί η επιλογή του Biden να τερματίσει τους ‘αιώνιους πολέμους’ να είναι ανεύθυνη, αλλά η εγκατάλειψη μιας παρωχημένης βάσης δεν θα ήταν. Ας δώσουμε ένα τέλος στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Τουρκία, καταλήγει το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: Washington Examiner – Michael Rubin – The one foreign base Biden should abandon

Mε πολλά Mach τρέχει το πρόγραμμα για τα 6 νέα Rafale: Σύσκεψη στο ΥΠΕΘΑ για τον αριθμό διθέσιων και μονοθέσιων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: