Το near-peer των ΗΠΑ απέναντι στον μελλοντικό κίνδυνο που “βλέπει”: H απαγκίστρωση από το Αφγανιστάν

Στιγμιότυπο από την παράδοση – παραλαβή αμερικανικής βάσης στον ΑΝΑ (Εθνικός Αφγανικός Στρατός). στην Χελμάντ. EPA, Ministry of Defence HANDOUT EDITORIAL USE ONLY




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Η αναδιοργάνωση και η επόμενη μέρα για τις Ένοπλες Δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών οι οποίες για μια 20ετία δρούσαν στα αφιλόξενα βουνά του Αφγανιστάν ήδη δρομολογείται με κύριο σκοπό εκείνον της επιστροφής τους στο σύγχρονο πεδίο επιχειρήσεων.

Μάλιστα η αποστροφή στον λόγο του Αμερικανού Προέδρου Μπάϊντεν ότι δηλαδή «Κίνα και Ρωσία «θα ήθελαν πολύ» οι Ηνωμένες Πολιτείες να μείνουν παγιδευμένες στο Αφγανιστάν», τροφοδοτεί ακόμη περισσότερο τους αναλυτές που επιμένουν πως το επόμενο θέατρο επιχειρήσεων που προετοιμάζεται είναι στη λεκάνη του Ειρηνικού.

Μπορεί σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές μια ενδεχόμενη σύγκρουση Ηνωμένων Πολιτειών- Κίνας στον Ειρηνικό να διεξαχθεί κυρίως με ηλεκτρονικά μέσα, καθώς και οι δυο χώρες διαθέτουν την υψηλή τεχνολογία που τους επιτρέπει κάτι τέτοιο, αλλά από την άλλη πλευρά πάντοτε η ισχύς επιτυγχάνεται με την παρουσία και επιχείρηση Ενόπλων Δυνάμεων.

Και το λεγόμενο «near-peer» , δηλαδή η αντιμετώπιση μιας δύναμης που διαθέτει ισάξια τεχνολογικά και στρατιωτικά μέσα όπως και στελέχη, είναι κάτι που για μια 20ετία κανείς στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν αισθάνθηκε διότι προσωπικό από τα πλέον επίλεκτα και ακριβοπληρωμένα σε εκπαίδευση τμήματα, ήταν αγκιστρωμένα στις απόκρημνες πλαγιές του Αφγανιστάν πολεμώντας τους Ταλιμπάν.

  • Γίνεται φανερό αν διαβάσει κανείς μέσα σε ανοιχτές πηγές πως όλες οι αναφορές από την Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, το Σώμα Πεζοναυτών, τα τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων αφορούν το 20ετές μέτωπο στο Αφγανιστάν. Εκεί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προτείνοντας την ταχεία επαναφορά στο σύγχρονο μοντέλο επιχειρήσεων, δηλαδή, πχ, οι Πεζοναύτες να «θυμηθούν» τον ουσιώδη τρόπο διεξαγωγής των αμφίβιων επιχειρήσεων…

Οι Navy Seals κι εκείνοι ν ’αποτραβηχτούν από τις ορεινές επιχειρήσεις και να βρεθούν ξανά στο νερό προκειμένου να προετοιμαστούν για μια ενδεχόμενη μελλοντική σύγκρουση με ισάξιους τεχνολογικά αντιπάλους.

Ο εξοπλιστικός πυρετός στον Ειρηνικό…

Πάντως δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ, η Αυστραλία, Σιγκαπούρη, Ν. Κορέα, Ταιβάν, που βρίσκονται στη λεκάνη του Ειρηνικού έχουν επιδοθεί σ’ έναν εξοπλιστικό πυρετό, με ότι φυσικά σημαίνει αυτό γι’ αυτή τη μακρινή περιοχή. Κοινό χαρακτηριστικό όλων των χωρών αυτών αποτελούν οι προσπάθειες εκσυγχρονισμού κυρίως των αεροπορικών και δευτερευόντως των ναυτικών δυνάμεων ώστε να είναι ικανές ν’ αντιμετωπίσουν έναν ογκώδη και πολυάριθμο αντίπαλο…

Η Αυστραλία βρίσκεται ήδη σε πρόγραμμα απόκτησης των F-35 αλλά ενισχύει και το Πολεμικό Ναυτικό με νέες φρεγάτες και υποβρύχια. Παράλληλα γίνεται η πρώτη χώρα παγκοσμίως που έχει δρομολογήσει πρόγραμμα εξέλιξης Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών που θα δρουν συνεργατικά με μαχητικά 4ης και 5ης γενιάς. Αυτό το πρόγραμμα που είχε ονομαστεί «πιστός συμμαχητής» είχε σταθεί και αφορμή να εκφραστεί έντονος προβληματισμός στην Αμερικανική Γερουσία για αποδέσμευση ιδιαίτερα υψηλής τεχνολογίας προς μια άλλη χώρα.

Παράλληλα το θερμόμετρο στην περιοχή, υπό το βλέμμα των ΗΠΑ, συνεχώς ανεβαίνει. Η Κίνα κατασκεύασε σε διαφιλονικούμενο νησί αεροπορική βάση κάτι που είναι ουσιαστικά έμμεσο χτύπημα στο μαλακό υπογάστριο της Ταϊβάν, η οποία υποστηρίζεται πολλές δεκαετίες από την Αμερική.

Η ισχυρή παρουσία των ΗΠΑ στον Ειρηνικό…

Η ανησυχία των ΗΠΑ γι’ αυτή την βάση φάνηκε από την αποστολή του υπερσύγχρονου αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας Ρ-8 Poseidon για εναέριες περιπολίες όπου κάποιες φορές μάλιστα αναχαιτίστηκε από κινεζικά αεροσκάφη.

Παράλληλα αναπτύχθηκε και Αμερικανικό αεροπλανοφόρο στο στενό Ταιβάν -Κίνας ως μια κίνηση προειδοποίησης, η οποία ωστόσο ανεβάζει το επίπεδο συναγερμού.

  • Και την ώρα που γίνονται τέτοιες κινήσεις στην γεωστρατηγική σκακιέρα έρχεται και η απόφαση των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν η οποία δεν αποκλείεται να έχει ληφθεί υπό το πρίσμα γεωπολιτικών πιεστικών εξελίξεων. Η ταχύτητα της εγκατάλειψης του Αφγανικού εδάφους όπως επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές έχει να κάνει και με τη νέα προσαρμογή των Αμερικανών ώστε να επανέλθουν ξανά σε οικείο περιβάλλον, προετοιμαζόμενοι για την αντιμετώπιση αντιπάλων μεγάλου όγκου, με αντίστοιχες δυνατότητες κι όχι ν’ αναλώνονται στον ανταρτοπόλεμο που για 20 χρόνια παρέμειναν εγκλωβισμένοι στα βουνά του Αφγανιστάν.

Βέβαιο πάντως θεωρείται πως το μέτωπο του Αφγανιστάν, παρά τις όποιες υποσχέσεις των Ταλιμπάν, θ’ ανοίξει και πάλι εφόσον η Λερναία Ύδρα της Διεθνούς τρομοκρατίας δώσει ξανά ένα ακόμη πλοκάμι της σ’ αυτή την ταραγμένη γωνιά του πλανήτη.

Το Αφγανιστάν δεν έχει κλείσει οριστικά για την Δύση και η Αθήνα με τον ρόλο που διαδραματίζει πολλά χρόνια τώρα, καλείται ως πυλώνας σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο να προασπίσει τα δυτικά συμφέροντα και την ασφάλεια. Αυτό ακριβώς, όπως και οι τυχόν μεταναστευτικές ροές είναι ένα από τα κύρια θέματα που πρόκειται να συζητηθεί στο ΚΥΣΕΑ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη…

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Συναγερμός στην Αθήνα για την κατάσταση στο Αφγανιστάν: Κινητοποίηση των Ένοπλων Δυνάμεων

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: