Συναγερμός στην Αθήνα για την κατάσταση στο Αφγανιστάν: Κινητοποίηση των Ένοπλων Δυνάμεων

Το νέο αερόστατο θαλάσσιας επιτήρησης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, που βρίσκεται στο αεροδρόμιο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ στην Αλεξανδρούπολη. Πηγή: ΥΠΕΘΑ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Το μεταναστευτικό είναι εκείνο που καίει κυριολεκτικά την Ελλάδα και στην κυβέρνηση παρακολουθούν όλα όσα συμβαίνουν στο «νεκροταφείο των αυτοκρατοριών και των υπερδυνάμεων», δηλαδή στο Αφγανιστάν.

Επιτελείς στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που ζει ήδη από το 2015 το μέγα αυτό πρόβλημα, σημειώνουν ότι «τρέχουμε τώρα, να το βρούμε πριν μας βρει» κι αυτό έχει να κάνει με τον συναγερμό που έχει σημάνει η Αθήνα προς την Ευρώπη, η οποία μέχρι τώρα δείχνει πως αντιλαμβάνεται τι πρόκειται ν’ ακολουθήσει τους επόμενους μήνες.

Οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές συνήθως διαπερνούν την Τουρκία για να στοιβαχτούν στη συνέχεια από την Άγκυρα στα παράλια που οδηγούν στην Ελλάδα, άρα και την Ευρώπη. Η γείτονα φυσικά έχει δείξει ότι πολλές φορές χρησιμοποίησε ως πολιορκητικό κριό τους μετανάστες και πάνω στον δικό τους πόνο κατάφερε ν’ αντλήσει πολλά δις από την Ε.Ε., υποτίθεται για να κατασκευάσει υποδομές φιλοξενίας κι ότι άλλο απαιτεί μια χώρα εισόδου όπως η Τουρκία.

Από τον Φεβρουάριο του 2020 και έως τώρα, σίγουρα η εικόνα στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα σε επίπεδο προσωπικού και μέσων δεν είναι η ίδια. Τα Ευρωπαϊκά κονδύλια έχουν βοηθήσει καταλυτικά στην θωράκιση των συνόρων Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Και η Frontex από την άλλη πλευρά έχει δει με την παρουσία της στα νησιά και τον Έβρο πιο είναι το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας.

Οι νέες αντιβαλλιστικές σκοπιές που έχουν τοποθετηθεί στην περιοχή του ποταμού Έβρου.
Πηγή: ΥΠΕΘΑ

Σε λιγότερο από 48 ώρες οι υπουργοί μετανάστευσης έχουν έκτακτη σύσκεψη στην ΕΕ ώστε να ληφθούν αποφάσεις που έχουν να κάνουν με την τυχόν ανάγκη αντιμετώπισης νέας μεταναστευτικής κρίσης.

Ο υφυπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται στο ανατολικό Αιγαίο, κοντά σ’ εκείνα τα στελέχη που δίπλα στο Λιμενικό, εργάζονται σ’ αυτό τον διαρκή αγώνα που γίνεται για την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης.

Ήδη από τις προηγούμενες ημέρες ο πρώην Α’ ΓΕΣ και νυν Υφυπουργός, είχε μεταβεί στον Έβρο, εκεί δηλαδή που η ΕΛ.ΑΣ σε συνεργασία με τις Ε.Δ. έδωσαν για περίπου τρεις μήνες την πιο ηχηρή απάντηση στην Άγκυρα.

Το νέο περιφερειακό επιχειρησιακό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. Πηγή: ΥΠΕΘΑ

Οι εικόνες μαρτυρούν τόσο τα νέα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους οι Ένοπλες Δυνάμεις για την αποτρεπτική ισχύ τους στον τομέα της παράνομης μετανάστευσης, αλλά και τα έργα που έχουν γίνει, με σημείο αναφοράς το νέο φράχτη.

Οι εικόνες δείχνουν τα έργα αμυντικής οχύρωσης καθώς και τις σύγχρονες αντιβαλλιστικές σκοπιές.

Για πρώτη φορά έχει απαθανατιστεί το νέο δεμένο αερόστατο θαλάσσιας επιτήρησης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, που βρίσκεται στο αεροδρόμιο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» της Αλεξανδρούπολης, το οποίο αποτελεί το πρώτο μέσο της κατηγορίας του που εγκαταστάθηκε στην Ευρώπη. Έργα γίνονται για το νέο περιφερειακό επιχειρησιακό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ.

Το χάος στην Καμπούλ οδηγεί σε φόβους για νέα καραβάνια…

Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου ήδη μαρτυρούν το χάος που επικρατεί αυτά τα πρώτα 24ωρα μετά την αποχώρηση των Αμερικανών. Οι συνθήκες εξαθλίωσης που έχουν μεταδοθεί πολλά χρόνια πριν από τους πολεμικούς ανταποκριτές, δεν έχουν αλλάξει σχεδόν καθόλου στην χώρα που έχει ζήσει επί 30 χρόνια τον πόλεμο.

Σίγουρα εντύπωση και προβληματισμό προκαλεί το γεγονός του όγκου οπλισμού και μέσων, τα οποία είναι από τις ελάχιστες φορές που έχουν αφεθεί στην τύχη τους, να περάσουν στα χέρια των Ταλιμπάν. Μέχρι τώρα έχουμε δει στο διαδίκτυο και διαβάζουμε σε ανοιχτές πηγές ότι πίσω τους οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν αφήσει εκατοντάδες τυφέκια, τελευταίας γενιάς, πάνω από 100 θωρακισμένα Humvee, UAV Scan Eagle, ελικόπτερα Blackhawk, Mi-17.

Οι τρέχουσες συνθήκες σίγουρα δεν επιτρέπουν τη δημιουργία σαφούς εικόνας για την λεγόμενη επόμενη μέρα η οποία θ’ αργήσει όπως φαίνεται πάρα πολύ. Αλλά έως τότε κανείς δεν αποκλείει πως θα ξεκινήσουν τα νέα μεταναστευτικά καραβάνια. Το μόνο βέβαιο είναι πως με όσα φαίνονται ήδη στα Διεθνή πρακτορεία, στην Αθήνα έχει σημάνει συναγερμός διότι μπορεί να υπάρχουν οι φωνές κατευνασμού από εκπροσώπους των Ταλιμπάν αλλά η ιστορία άλλα έχει δείξει έως τώρα…

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Το Ελληνικό VIPER με τον κωδικό «Tiger Test» κλέβει την παράσταση στις ΗΠΑ

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: