Οι Αμερικανοί έφυγαν από το Αφγανιστάν: Μία ημέρα νωρίτερα από την προθεσμία της 31ης Αυγούστου

Στρατιωτικό αεροπλάνο των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει απογειωθεί από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Οι Αμερικανοί αποχώρησαν από το Αφγανιστάν, 30 Αυγούστου 2021. EPA, STRINGER




Τα τελευταία “απομεινάρια” της αμερικανικής παρουσίας στο Αφγανιστάν αναχώρησαν από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, τερματίζοντας μια κατοχή που είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη κατάληψη της χώρας από τον αντίπαλο τους, τους Ταλιμάν, που ο αμερικανικός στρατός τους πολεμούσε δύο δεκαετίες, χωρίς τελικά να τους νικήσει.

Τα παραπάνω δήλωσαν στρατιωτικοί αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τις τελευταίες ημέρες, Αμερικανοί στρατιωτικοί ηγέτες δήλωσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν τις προσπάθειες εκκένωσης και θα αποσυρθούν πλήρως έως τις 31 Αυγούστου. Αλλά αυτές οι προσπάθειες ολοκληρώθηκαν μια ολόκληρη ημέρα νωρίτερα.

Οι πτήσεις εκκένωσης έληξαν τη Δευτέρα και ο στρατός ολοκλήρωσε την “πακετοποίηση” όλων όσων σκόπευε να πετάξει έξω από το αεροδρόμιο σε αεροπλάνα μεταφοράς πριν φορτώσει τα υπόλοιπα μέλη των αμερικανών στρατιωτικών σε αεροπλάνα για αναχώρηση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, ο έλεγχος του αεροδρομίου αφέθηκε στα χέρια των Ταλιμπάν, οι οποίοι δήλωσαν ότι εργάζονται ακόμη για να σχηματίσουν τη νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

Μερικές εκατοντάδες άνθρωποι περίμεναν έξω από το αεροδρόμιο το βράδυ της Δευτέρας, αλλά κρατήθηκαν σε απόσταση από τους Ταλιμπάν που φρουρούσαν την περιοχή. Περίπου 1.200 άτομα μεταφέρθηκαν αεροπορικώς από την Καμπούλ τις προηγούμενες 24 ώρες, δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου νωρίς το πρωί της Δευτέρας.

Αλλά αυτό αφήνει πίσω τουλάχιστον 100.000 ανθρώπους, κατά μία εκτίμηση, και πιθανώς πολλούς περισσότερους που θα μπορούσαν να είχαν επιλεγεί για μία ταχεία βίζα των ΗΠΑ, αλλά τώρα βρίσκονται σε ένα Αφγανιστάν υπό τον πλήρη έλεγχο των Ταλιμπάν.

Πολλοί είναι πρώην διερμηνείς του αμερικανικού στρατού που βρίσκονται σε κάποιο στάδιο της διαδικασίας για να λάβουν ειδική θεώρηση μετανάστευσης και φοβούνται ότι κινδυνεύουν άμεσα να σκοτωθούν από τους Ταλιμπάν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και 97 άλλες χώρες δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να δέχονται άτομα που εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν και ότι έχουν εξασφαλίσει συμφωνία με τους Ταλιμπάν για να επιτρέψουν ασφαλή διέλευση σε όσους σκοπεύουν να φύγουν.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: