Η Αττική στην κόλαση: Συνεχώς νέες εστίες, δεν σταματά με τίποτε η φωτιά ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ [video, photos]

Ελικόπτερο πραγματοποιεί ρίψεις νερού κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ




Η φωτιά στην Αττική συνεχίζει με σφοδρότητα το καταστροφικό της έργο και ο ένας μετά τον άλλον οι οικισμοί εκκενώνονται, με την Πυροσβεστική να δίνει έναν άνισο αγώνα με τον άνεμο και τις αναζωπυρώσεις.

Εξαιρετικά δύσκολη νύχτα αναμένεται και απόψε για τις πυροσβεστικές δυνάμεις, αφού τα μέτωπα που απασχολούν κυρίως τους επιτελείς της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής είναι τρία.

Πρώτο μέτωπο η μεγάλη αναζωπύρωση που έγινε το απόγευμα στη Βαρυμπόμπη και κατευθύνεται προς τα πρώτα σπίτια των Θρακομακεδόνων, οι οποίοι εκκενώθηκαν νωρίτερα, καθώς οι φλόγες πλησίαζαν απειλητικά την περιοχή.

Για τον ίδιο λόγο πριν από λίγο εκκενώθηκε προληπτικά το προαναχωρισιακό κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα. Η αστυνομία σε συνεργασία με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μετέφερε με λεωφορεία για λόγους ασφαλείας τους αλλοδαπούς που κρατούνταν στο κέντρο σε άλλες δομές της Αττικής.

Το δεύτερο μέτωπο που έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις είναι αυτό που μαίνεται από τη νύχτα στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου. Οι φλόγες είναι μέσα στους οικισμούς Πευκόφυτο και Ποντίων, όπου έχουν κάψει σπίτια και φτάνουν στις παρυφές της Σταμάτας, ενώ από την άλλη πλευρά καίνε περιμετρικά τη λίμνη Μαραθώνα και κατευθύνονται προς Καλέτζι. Ταυτόχρονα υπάρχουν αρκετές ενεργές εστίες και αναζωπυρώσεις προς το Καπανδρίτι και το Πολυδένδρι.

Σε πλήρη εξέλιξη κυρίως με ενεργές εστίες σε όλη την έκτασή του είναι το τρίτο μέτωπο στις Αφίδνες που φτάνει μέχρι την Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Μεγάλη ανησυχία όμως, προκαλεί στην ηγεσία της Πυροσβεστικής και η τελευταία πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα πάνω από το νεκροταφείο των Άνω Λιοσίων, η φωτιά που ξεκίνησε από χαμηλή βλάστηση καίει αυτή την ώρα δασική περιοχή στη βουνοκορφή του Ποικίλου όρους και απειλεί να κατέβει προς την Πετρούπολη.

 

 

Μεγάλη αναζωπύρωση στη Βαρυμπόμπη- Εκκένωση και των Θρακομακεδόνων

Αναζυπύρωση της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, πάνω από το αεροδρόμιο Τατοΐου καταγράφηκε αργά το απόγευμα.

Το πύρινο μέτωπο μαίνεται ανεξέλεγκτο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις καταβάλλουν τιτάνιες προσπάθειες για να φτιάξουν αντιπυρικές ζώνες, αλλά και να περιορίσουν τη φωτιά.

Νωρίτερα, μήνυμα εκκένωσης μέσω του 112 απέστειλε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στους κατοίκους που βρίσκονται τόσο στη Βαρυμπόμπη όσο και στους Θρακομακεδόνες.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική το μέτωπο που ξεκίνησε πάνω από το αεροδρόμιο του Τατοΐου κατευθύνεται προς τους Θρακομακεδόνες και το Ολυμπιακό χωριό, όπου έχει γίνει από τους πυροσβέστες ζώνη για να εμποδίσουν την εξάπλωσή της.

Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση και στο μέτωπο του Αγίου Στεφάνου όπου η φωτιά έχει μπει στο Πευκόφυτο και απειλούσε τον οικισμό Ποντίων φτάνοντας μέχρι τις παρυφές της Σταμάτας.

  • Νωρίτερα το απόγευμα μετά από το Καπανδρίτι και το Πολυδένδρι, εκκενώθηκε και η Μαλακάσα καθώς η πυρκαγιά που μαίνεται στην περιοχή έχει πάρει εξαιρετικά επικίνδυνες διαστάσεις.

Νωρίς το απόγευμα  εστάλη και δεύτερο μήνυμα από την Πολιτική Προστασία, μέσω 112, το οποίο αναφέρει:«Αν βρίσκεστε στη Μαλακάσα ή τον οικισμό Σφενδάλη εκκενώστε τώρα προς Ωρωπό μέσω Λεωφόρου Αθηνών-Ωρωπού».

Εκκενώθηκαν δύο οικισμοί στον Άγιο Στέφανο

Εκκενώθηκαν μετά από μήνυμα του 112 οι οικισμοί Πευκόφυτο και Ποντίων Αγίου Στεφάνου καθώς η πυρκαγιά που απειλούσε το Καλέτζι Μαραθώνα κατευθύνθηκε προς τα εκεί.

Σύμφωνα με το μήνυμα του 112 οι κάτοικοι καλούνται να εκκενώσουν προς Αθήνα μέσω λεωφόρου Θησέως και προς Κηφισιά.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται επίσης τα μέτωπα στις Αφίδνες όπου η φωτιά έχει προξενήσει ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις, στο Κρυονέρι όπου οι φλόγες πέρασαν μέσα από αυλές σπιτιών και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Σε πλήρη εξέλιξη το μέτωπο προς Καπανδρίτι και Μαλακάσα

Η πυρκαγιά πλέον μαίνεται ανεξέλεγκτη και στα τρία μέτωπα που έχουν δημιουργηθεί από τη νύχτα, ειδικότερα στην απέναντι πλευρά της εθνικής οδού, προς Καπανδρίτι, και από την πλευρά της Πάρνηθας στις Αφίδνες και την Ιπποκράτειο Πολιτεία, όπου έχουν καεί σπίτια και επιχειρήσεις, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, αυτήν την ώρα, εντοπίζεται στο μέτωπο που είναι σε εξέλιξη από την πλευρά του Καπανδριτίου, καθώς η φωτιά πέρασε την εθνική οδό πολλές φορές τη νύχτα, δημιουργώντας εστίες, που τελικά εξελίχθηκαν σε ενιαίο μέτωπο.

Πυροσβέστες επιχειρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Κρυονέρι, την Παρασκευή 06 Αυγούστου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ μέσω ΚΥΠΕ

 

Ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, εκτός από τη φωτιά, είναι και ο πυκνός καπνός που έχει καλύψει τον ουρανό όλης της Αττικής, δημιουργώντας μία πολύ αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Πηγή ertnews.gr

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς δίνουν τιτάνια μάχη με τις φλόγες ισχυρές επίγειες δυνάμεις, καθώς και τα εναέρια μέσα που επιχειρούν από το πρωί, αλλά η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφού καίγεται πυκνό δάσος.

Στα μέτωπα της φωτιάς επιχειρούν από το πρωί και οι 83 πυροσβέστες που έφτασαν τη νύχτα από τη Γαλλία, η οποία είναι μεταξύ των χωρών που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα για βοήθεια που επέβαλε η Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στις Αφίδνες

Εκτός ελέγχου είναι και το δεύτερο μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς στις Αφίδνες, όπου εδώ και λίγη ώρα καίγεται -εκτός των άλλων- και ένα εργοστάσιο με χρώματα και διαλυτικά στον παράδρομο της εθνικής οδού.

Η φωτιά συνοδεύεται από απανωτές εκρήξεις, που εμποδίζουν τους πυροσβέστες να πλησιάσουν.

Επίσης, στις Αφίδνες, που έχουν εκκενωθεί από χθες, μαζί με το Κρυονέρι, τη Δροσοπηγή και την Ιπποκράτειο Πολιτεία, έχουν καεί σπίτια και επιχειρήσεις, αλλά αυτήν την ώρα δεν μπορεί να γίνει αποτίμηση των ζημιών.

Το ίδιο συμβαίνει και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, μέσα στην οποία εξελίσσεται το τρίτο μέτωπο της πυρκαγιάς. Και εκεί έχουν καεί ή έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια.

«Κλείστε καμινάδες, παράθυρα και πόρτες»

Νέο μήνυμα, μέσω του 112, εστάλη σε όσους βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή Βαρνάβα, Καλάμου, Μαρκοπούλου Ωρωπού, Ωρωπού, Μίλεσι και Αγ. Αποστόλων να κλείσουν καμινάδες, παράθυρα, πόρτες για να μη διεισδύσουν καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.

Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή Βαρνάβα, Κάλαμο, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Ωρωπό, Μίλεσι ή Αγ. Αποστόλους κλείστε καμινάδες, παράθυρα, πόρτες για να μη διεισδύσουν καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Παροχή καταλύματος στους πληγέντες από τον ξενώνα «Υγεία»

Παροχή καταλύματος σε ανθρώπους που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά προσφέρει ο ξενώνας φιλοξενίας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης «Υγεία» που δημιουργήθηκε από την ΜΚΟ «Ζεύξις».

Ο ξενώνας βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και προσφέρει διαμονή σε ένα προστατευμένο περιβάλλον, πλαισιωμένο με ένα βοηθητικό και άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό. Περιλαμβάνει ολοκαίνουριο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, wifi, είδη ατομικής υγιεινής, χώρο παρασκευής γευμάτων, καθώς και άλλες παροχές.

Πιο αναλυτικά, στις υπηρεσίες του περιλαμβάνονται:

1. Φροντιστές για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών των φιλοξενούμενων όλη την ημέρα.

2. Ψυχολόγος για την ψυχολογική υποστήριξη των ατόμων.

3. Κοινωνική λειτουργός για τη διευκόλυνση σε πρακτικά ζητήματα και

επικοινωνία με Κοινωνικές Υπηρεσίες, δημόσιους φορείς και υπηρεσίες κτλ.

4. Εκπαιδευτικός για τη δημιουργική απασχόληση παιδιών μέσω

εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων.

Εκκενώθηκε Γηροκομείο στον Άγιο Στέφανο

Προληπτική εκκένωση του Γηροκομείου Νέα Θάλπη στον Άγιο Στέφανο έγινε τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:

«Στην εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση την οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε ως χώρα, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, από την Τρίτη 3 Αυγούστου σε πλήρη συντονισμό με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την Πυροσβεστική, το Υπουργείο Υγείας, το ΕΚΑΒ και την Πρώτη Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα για την εκκένωση δομών, όπως Γηροκομείων και Μονάδων Φροντίδας ατόμων με αναπηρία.

Σήμερα Παρασκευή 6 Αυγούστου, ξεκίνησε στις 3:00 τα ξημερώματα προληπτική εκκένωση του Γηροκομείου Νέα Θάλπη στον Άγιο Στέφανο. Οι σαράντα δύο κατάκοιτοι από τους ενενήντα επτά συνολικά ωφελούμενους, μεταφέρθηκαν από το ΕΚΑΒ, στα νοσοκομεία Παμμακάριστος, ΕΛΠΙΣ και Αγ. Ελένη ενώ οι υπόλοιποι περιπατητικοί ωφελούμενοι μεταφέρθηκαν προληπτικά σε ξενοδοχεία και τις οικογένειές τους».

Την Τρίτη 3 Αυγούστου είχε επιχειρησιακά οργανωθεί εκκένωση του Γηροκομείου «ΕΠΑΥΛΙΣ» στις Αχαρνές, η οποία ευτυχώς δεν χρειάστηκε να πραγματοποιηθεί.

Όπως δήλωσε η αρμόδια υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου, «κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για προστατεύσουμε τους συνανθρώπους μας σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες. Είμαστε σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και παρεμβαίνουμε για να διασφαλίσουμε τη ζωή και την υγεία όλων των συνανθρώπων μας και δη όσων δεν μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους – των ηλικιωμένων και πλέον ευάλωτων».

Γ. Πατούλης: Θέλουμε περισσότερα εναέρια μέσα

Περισσότερα εναέρια μέσα κατάσβεσης στα πύρινα μέτωπα της Αττικής πριν το μεσημέρι, ζητά ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, δεδομένης της μετεωρολογικής πρόβλεψης για ενίσχυση της έντασης των ανέμων στα 6-7 μποφόρ.

Τα διάσπαρτα μέτωπα, με ισχυρότερα αυτά στην περιοχή Βασιλικά της Βαρυμπόμπης, στις Αφίδνες εντός του οικισμού και δεξιά της Εθνικής οδού προς την λίμνη του Μαραθώνα, αντιμετωπίζονται με εναέρια μέσα και όλες τις επίγειες δυνάμεις «σε μια μάχη σώμα με σώμα», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γ. Πατούλης, υπογραμμίζοντας ότι «μόνο με στοχευμένες συνεχείς ρίψεις στα μέτωπα και τις εστίες θα ανακοπεί η ορμή της και θα κερδίσουμε το στοίχημα της κατάσβεσης». Σημειώνει ότι κρίσιμο συντελεστή στο τιτάνιο αυτό έργο θα αποτελέσει και η κατεύθυνση των ανέμων, η οποία «ίσως αποβεί θετική εάν παραμείνει σε δυτική κατεύθυνση». Όπως «θετικά λειτούργησε η αλλαγή της φοράς του ανέμου αργά χθες τη νύχτα για την Ιπποκράτειο Πολιτεία», προσθέτει ο ίδιος.

Ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας είναι σε πλήρη ανάπτυξη με 42 υδροφόρες, 25 σκαπτικά και χωματουργικά μηχανήματα, 15 μικρά πυροσβεστικά (ενός τόνου) και 5 λεωφορεία, όπως μας ενημερώνει ο υπεύθυνος για τον συντονισμό τους Β. Κόκκαλης και συνδράμει στην πυρόσβεση υπό τις οδηγίες της ΠΥ και της Πολ. Προστασίας. Ο ίδιος από την περιοχή της Δροσοπηγής, μας παραθέτει το χαρτογραφημένο μέτωπο των πυρκαγιών, καθώς εξελίσσεται και από τις δύο πλευρές της Εθνικής Οδού στο ύψος των Αφιδνών.

Ειδικότερα και από την αριστερή πλευρά της ΕΟ εξελίσσονται δύο μέτωπα στη Βαρυμπόμπη, στα Βασιλικά κτήματα Τατοΐου με το ένα σε ιδιαίτερη έξαρση. Ένα μέτωπο στην Δροσοπηγή κοντά στην ΕΟ, ένα στις Αφίδνες περιμετρικά του οικισμού, όπου έχουν καταστραφεί και πολλά σπίτια και ένα από τις Αφίδνες προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Από την δεξιά πλευρά της ΕΟ, περίπου 300 μ από τα διόδια, ένα μέτωπο κατευθύνεται προς την λίμνη του Μαραθώνα όπου κυρίως υπάρχουν κτήματα, θερμοκήπια, εγκαταστάσεις αγροτικών καλλιεργειών κλπ χωρίς σημαντικό αριθμό κατοικιών. Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας μας ενημερώνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από την πυρκαγιά ούτε στο Καπανδρίτι ούτε στο Πολυδένδρι και ότι στην Δροσοπηγή επιχειρούσαν από το πρωί 3 αεροσκάφη τύπου Έρικσον. Με την ευκαιρία τονίζει με την σειρά του ότι «μόνο με εναέρια μέσα μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση» και εκτιμά ότι οι αντιπυρικές ζώνες δεν βοηθούν ιδιαίτερα στο έργο της κατάσβεσης, καθώς οι φλόγες και τα εκτινασσόμενα ανθρακώμματα υπερπηδούν την εθνική μεταλαμπαδεύοντας άλλες εστίες».

Όλες τις κρίσιμες αυτές ώρες που δοκιμάζεται ο τόπος από τη πύρινη λαίλαπα στα μέτωπα και στις εστίες της παραβρίσκονται τόσο ο περιφερειάρχης όσο και οι αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλης, Αν. Αττικής Θ. Αυγερινός, Οικονομικών Ν. Πέππας όσο και στελέχη των υπηρεσιών της Περιφέρειας.

Ο περιφερειάρχης αναφερόμενος στην επικινδυνότητα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στις κατοικημένες περιοχές, μας ενημερώνει ότι όλοι σχεδόν οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν έγκαιρα και καλεί όσους παραμένουν προσπαθώντας να διασώσουν ό,τι μπορούν από το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας να υπακούουν στις σχετικές εντολές της Πολιτικής Προστασίας, της Αστυνομίας και όσων επιχειρούν για την ασφάλειά τους. «Κανείς δεν μπορεί να προστατέψει τίποτα με τέτοιες εστίες. Σημασία έχει η ανθρώπινη ζωή, για τα υπόλοιπα και την αποκατάσταση των πληγών θα ενσκήψει η πολιτεία την επόμενη ημέρα».

Επίσης απευθύνει έκκληση στους πολίτες και ιδιαίτερα σε όσους έχουν επιβαρυμένη υγεία να μην καταπονούνται σωματικά και να προφυλάσσονται από την βεβαρημένη ατμοσφαιρική ρύπανση. Υπενθυμίζει ότι ενεργοποίησε το Παρατηρητήριο ατμοσφαιρικών ρύπων και ανακοίνωσε την επαναλειτουργία της τηλεφωνικής υπηρεσία 1110, της Περιφέρειας και του ΙΣΑ για τους πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα, προκειμένου να λαμβάνουν οδηγίες από αρμόδιους γιατρούς.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE  

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Αναστέλλονται τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 54 και 55 λόγω της διακοπής κυκλοφορίας στο τμήμα Αθήνα-Οινόη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: