Ο Πρόεδρος Μπάιντεν απέρριψε πρόταση των στρατηγών για παραμονή 2,500 στρατιωτών: Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

Το προεδρικό ελικοπτερο Marine One, μεταφέρει τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο από το Καμπ Ντέιβιντ. EPA, Oliver Contreras, POOL




Τα πράγματα για τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι καθόλου καλά. Και κυριαρχεί ο θυμός στους πολιτικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους της Ουάσιγκτον.

Ήδη έγινε γνωστό ότι ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, Μαρκ Μίλι, είχε εισηγηθεί στον Τζο Μπάιντεν να παραμείνουν διόμιση Αμερικανοί χιλιάδες στρατιώτες στο Αφγανιστάν, αλλά ο πρόεδρος των ΑΠΕ απέρριψε την πρότασή του.

Η εφημερίδα Wall Street Journal σημείωσε ότι ο κ. Μπάιντεν είχε ενημερωθεί για τους πολλούς από τους κινδύνους μίας πλήρους αποχώρησης των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν -συμπεριλαμβανομένου ότι οι Ταλιμπάν θα μπορούσαν να αναλάβουν την εξουσία- αλλά προχώρησε ούτως ή άλλως με την απόφαση του.

Ως γνωστό, αυτό η απόφαση οδήγησε σε χαοτικές σκηνές στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Καμπούλ, καθώς αλαφιασμένοι Αμερικανοί και Αφγανοί προσπαθούσαν να διαφύγουν.

Για τα θέματα αυτά, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου στην ανταπόκριση του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με τον Ευλαμπία Ρέβη.

Σημείωσε σχετικά:

Εκτός όλων των άλλων προβλημάτων, προστέθηκε τις τελευταίες ώρες ακόμα ένα: Τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης της χώρας προειδοποίησαν με κοινή επιστολή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι κινδυνεύουν και πολλοί άνθρωποι που βοήθησαν όλα αυτά τα 20 χρόνια τους Αμερικανούς πολεμικούς ανταποκριτές.

Και το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος δεν υπολόγισε καθόλου, μα καθόλου, την επερχόμενη κατάρρευση της αφγανικής κυβέρνησης. Ο πρόεδρος Μπάιντεν βρισκόταν -και συνεχίζει να βρίσκεται- σε άρνηση. Δεν υπολόγισε ότι οι Ταλιμπάν φοβόντουσαν μόνο τον αμερικανικό στρατό και η αποχώρηση του θα τους άνοιγε το δρόμο για την Καμπούλ, όπως και συνέβη.

Η διαδικασία της εκκένωσης και της αποχώρησης των Αμερικανών και των Αφγανών συνεργατών τους συνεχίζεται με ταχύτατους ρυθμούς πια, αλλά εκφράζονται φόβοι ότι οι ανυπόμονοι Ταλιμπάν, δεν θα τηρήσουν τη συμφωνία τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων, στρατηγός Μακένζι, που πέτυχε τη συμφωνία με τους Ταλιμπάν, επέστρεψε στην Καμπούλ από το Κατάρ, και ηγείται της επιχείρησης εκκένωσης.

Ο κ. Μακένζι, προειδοποίησε τους συνομιλητές του ότι εάν δεν τηρηθεί η συμφωνία, θα δώσει εντολή επίθεσης. Τους είπε ότι θα σας αντιμετωπίσουμε με συντριπτική ισχύ.

Στην Καμπούλ έφτασε και ο στρατηγός Ντόναχιου, ειδικός για τέτοιες περιπτώσεις που ηγείται της 82ης αερομεταφερόμενης πτέρυγας του αμερικανικού στρατού. Αυτές είναι ενδείξεις ότι η Αμερική προετοιμάζεται για την περίπτωση αθέτησης της συμφωνίας από τους Ταλιμπάν.

Οι κινήσεις αυτές γίνονται μετά τις καταγγελίες ότι οι Ταλιμπάν ελέγχουν πλήρως τους δρόμους που οδηγούν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Είναι η πρώτη ένδειξη για αθέτηση της συμφωνίας.

Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, εξέδωσε μία σκληρή, θα έλεγα ανακοίνωση, με την οποία κατακρίνει τη συμφωνία του Ντόναλντ Τραμπ με τους Ταλιμπάν.

Αυτό που προκάλεσε εντύπωση είναι ότι άσκησε κριτική και στη σημερινή κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, αλλά και στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

«Είμαι απογοητευμένος», δήλωσε, για το γεγονός ότι κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν προφανώς δεν εκτίμησε με ακρίβεια τις συνέπειες μιας ταχείας αποχώρησης των Ηνωμένων Πολιτειών. Είμαστε τώρα μάρτυρες των τρομακτικών αποτελεσμάτων πολλών ετών αποτυχίας των πολιτικών και των μυστικών υπηρεσιών».

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου παραδέχθηκε δημόσια αυτό στο οποίο αναφερθήκαμε τις προηγούμενες μέρες.

Ότι βρίσκεται στα χέρια των Ταλιμπάν “σημαντική ποσότητα” αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού.

Ανάμεσα στο πολεμικό υλικό, που απόκτησαν πλέον οι Ταλιμπάν, είναι και τα ελικόπτερα Black Hawk. Πρόκειται για ακόμα μία αρνητική εξέλιξη, ανάμεσα στις πολλές.

Θυμίζουμε ότι οι Ταλιμπάν δημοσίευσαν την Κυριακή ένα βίντεο στο οποίο παρελαύνουν γύρω από αμερικανικά ελικόπτερα του αφγανικού στρατού στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ.

Ο κ. Σάλιβαν σημείωσε:

“Αυτά τα ‘Black Hawks’ δεν δόθηκαν στους Ταλιμπάν. Δόθηκαν στις αφγανικές δυνάμεις” και αυτό κατόπιν αιτήματος του προέδρου Ασράφ Γάνι, ο οποίος εμφανίστηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με εκατομμύρια δολάρια στις αποσκευές του.

Η ανταπόκριση του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Καμία υποχώρηση από τον Μπάιντεν, ενώ οι ΗΠΑ “συντονίζονται” με τους …Ταλιμπάν: Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: