Καμία υποχώρηση από τον Μπάιντεν, ενώ οι ΗΠΑ “συντονίζονται” με τους …Ταλιμπάν: Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαιρετά τους πεζοναύτες πριν επιβιβαστεί στο προεδρικό ελικόπτερο, αναχωρώντας από το Λευκό Οίκο για το Καμπ Ντέιβιντ. EPA, Oliver Contreras, POOL




Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ο αμερικανικός στρατός συντονίζεται με τους Ταλιμπάν για την εκκένωση των Αμερικανων και των Αφγανών συνεργατών τους, ενώ ταυτόχρονα επιταχύνεται η αεροπορική μεταφορά τους από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Επίσης το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι μεταφέρει επιπλέον αμερικανικά στρατεύματα σε μια προσπάθεια να ολοκληρωθεί η εκκένωση σε δύο εβδομάδες.

Στόχος είναι η εκκένωση από 5 μέχρι 9 χιλιάδων ανθρώπων κάθε μέρα. Άρα αν η επιχείρηση κρατήσει για 15 μέρες ομιλούμε για πάνω από 75-100 χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι θα μεταφερθούν εκτός Αφγανιστάν. Σε όλη τη χώρα ζούσαν και δρούσαν 10 χιλιάδες Αμερικανοί.

Είναι φανερό πια ότι οι Αμερικανοί βρίσκονται σε μία “συνεννόηση” με τους Ταλιμπάν για να πραγματοποιηθεί η εκκένωση χωρίς κανένα πρόβλημα. Αν δημιουργηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα, είναι σίγουρο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιδράσουν και θα απαντήσουν με ισχυρό τρόπο.

Για τα θέματα αυτά, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου στην ανταπόκριση του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Ευλαμπία Ρέβη.

Σημείωσε σχετικά:

Όσοι ανέμεναν μία, έστω και μικρή, υποχώρηση -ίσως και συγνώμη- από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, για την απόφαση του να αποχωρήσει η Αμερική από το Αφγανιστάν, έχασαν.

Διότι ο Αμερικανός πρόεδρος, που απευθύνθηκε στον αμερικανικό λαό από το Λευκό Οίκο, ήταν -θα έλεγα- ένας προκλητικός υποστηρικτής και υπερασπιστής της αποχώρησης του αμερικανικού στρατού, παρουσιάζοντας με πειστικό τρόπο τα επιχειρήματά του, τα οποία όμως -για αρκετούς πολιτικούς και δημοσιογράφους- ήταν άνευ ουσίας, αν αναλογιστεί κανείς την κατάσταση μετά την εισβολή των τρομοκρατών στων Ταλιμπάν, στην Καμπούλ.

Το πιο βασικό του επιχείρημα για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων, ήταν αυτό που αφορούσε τους ίδιους τους πολίτες του Αφγανιστάν.

“Τους δώσαμε», είπε, «όλες τις δυνατότητες να καθορίσουν το μέλλον τους”, και δεν το έπραξαν. «Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν μπορούν, και δεν θα έπρεπε, να διεξαγάγουν έναν πόλεμο και να πεθάνουν σε έναν πόλεμο στον οποίο δεν έχουν τη θέληση να πολεμήσουν οι αφγανικές δυνάμεις».

Η δήλωση του αυτή ήταν γροθιά στο στομάχι για τους αντιπάλους του, και με δεδομένο ότι η Αμερική ξόδεψε σχεδόν 3 τρισεκατομμύρια δολάρια για να επαναφέρει το Αφγανιστάν στα πόδια του.

Και ο κ. Μπάιντεν, και οι επιτελείς του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν μπορούν να αποδεχθούν ότι εκπαίδευσαν τον στρατό του Αφγανιστάν, πρόσφεραν πολεμικό υλικό αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων και ουδείς αντιστάθηκε. Παραδόθηκαν στους Ταλιμπάν, η δύναμη των οποίων ήταν πολύ μικρότερη από τις 300 χιλιάδες των Αφγανών στρατιωτών, που εκπαίδευσαν οι Αμερικανοί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρέθηκαν επίσης στην πολύ δυσάρεστη θέση να χάσουν στους Ταλιμπάν, το πιο μοντέρνο πολεμικό υλικό, που διέθεσαν στον αφγανικό στρατό. Ομιλούμε και για τα τελευταίου τύπου πολεμικά ελικόπτερα και όχι μόνο.

Ο κ. Μπάιντεν απέρριψε την κριτική που είναι και σήμερα σφοδρή. Ο γερουσιαστής Μενέντεζ μαζί με άλλους συναδέλφους του και των δύο κομμάτων, απέστειλαν επιστολή στους υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικής Ασφάλειας και απαιτούν ισχυρή δράση για να προστατευθούν οι πολίτες του Αφγανιστάν. Κάνουν ειδική αναφορά στις γυναίκες, για τις οποίες οι Ταλιμπάν δεν έχουν δείξει κανένα απολύτως σεβασμό.

Οι γερουσιαστές ζητούν τη διάσωση όσων Αφγανών υποστήριξαν τις αμερικανικές και τις συμμαχικές δυνάμεις.

Και είναι αυτό ένα σοβαρό θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Αμερικανοί στρατιώτες που επέστρεψαν στην Καμπούλ, έχουν εντολή να αντιμετωπίσουν τους Ταλιμπάν με όλα τα μέσα στην περίπτωση που δημιουργήσουν το παραμικρό πρόβλημα στις επιχειρήσεις διάσωσης και εκκένωσης από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Και μιας και ομιλούμε για το αεροδρόμιο, το πρακτορείο Reuters αποκάλυψε ότι οι Τούρκοι πάγωσαν την απόφασή τους να αναλάβουν την ασφάλεια του αεροδρομίου. Πρόκειται για μεγάλη είδηση εάν επιβεβαιωθεί επίσημα. Διότι αποδεικνύεται ότι οι Τούρκοι, εκεί που υπάρχει κίνδυνος, στρίβουν και υποχωρούν. Η ΕΙΔΗΣΗ ΕΔΩ

Κλείνοντας, ο κ. Μπάιντεν είπε και μία άλλη κουβέντα, στην οποία πρέπει να δοθεί σημασία.

Υποσχέθηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στραφούν εναντίον της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν, “αν κριθεί απαραίτητο”.

Και για να δικαιολογήσει την απόφασή του υποστήριξε ακόμα ότι η Κίνα και η Ρωσία “θα ήθελαν πολύ” οι ΗΠΑ να μείνουν παγιδευμένες στο Αφγανιστάν.

Η ανταπόκριση του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Είναι τελικά ένας “μικρός” Πρόεδρος; Χιλιάδες αντιμετωπίζουν το εκδικητικό μένος των Ταλιμπάν: Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: