Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανέβαλε την αναχώρησή του από το Λευκό Οίκο, ενώ επιχειρούν στην Καμπούλ Γάλλοι και Βρετανοί: Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν απευθύνεται στον αμερικανικό λαό από τον Λευκό Οίκο. EPA, SHAWN THEW




Ενώ επιχειρούν πλέον και στην Καμπούλ, όχι μόνο στο αεροδρόμιο, οι Γάλλοι και οι Βρετανοί, και διασώζουν υπηκόους τους και Αφγανούς πολίτες ο πρόεδρος Μπάιντεν κάλεσε νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Την ίδια στιγμή ανέβαλε την αναχώρηση του για την οικία του στο Ντελαγουέαρ, που ήταν προγραμματισμένη για τις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδος. Θα παραμείνει σήμερα στην Ουάσιγκτον.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι πράξουν οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις, σε μία στιγμή κατά την οποία κινδυνεύουν άμεσα Αμερικανοί πολίτες και Αφγανοί σύμμαχοι των ΗΠΑ;

Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 5.45 ώρα Ελλάδος και σ’ αυτή συμμετείχαν η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, και αξιωματούχοι των αρχών ασφαλείας.

  • Για τα θέματα αυτά, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου στην ανταπόκριση του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Ευλαμπία Ρέβη.

Σημείωσε σχετικά:

Στις 8 το βράδυ ώρα Ελλάδος ο κ. Μπάιντεν απευθύνθηκε ξανά στον αμερικανικό λαό. Τους μίλησε για τη διαδικασία της εκκένωσης, που δεν πάει καλά, αν και ο ίδιος παρουσιάζεται ικανοποιημένος. (ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ)

Ο Αμερικανός Πρόεδρος επανέλαβε ότι δεν θα εγκαταλείψει τον αφγανικό λαό, και ιδιαίτερα όσους πολέμησαν τα προηγούμενα 20 χρόνια τους Ταλιμπάν και συνεργάστηκαν με τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους.

Αλλά το ζητούμενο είναι πως θα προστατεύσει τους Αφγανούς. Θα διατηρήσει τελικά την στρατιωτική δύναμη στο αεροδρόμιο της Καμπούλ; Θα πράξει κάτι άλλο; Ή μήπως η επιχείρηση της εκκένωσης θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές του Αφγανιστάν, όπως οφείλει να πράξει η Αμερική, και κάνουν ήδη οι Γάλλοι και οι Βρετανοί; Δεν έδωσε την απάντηση στο διάγγελμά του

Πάντως, η σύσκεψη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, θεωρείται εξαιρετικά σημαντική και έγινε υπό το βάρος των αποκαλύψεων ότι η κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν είχε λάβει προειδοποιήσεις και από τους στρατιωτικούς και από τους διπλωμάτες. Προφανώς δεν δόθηκε η απαιτούμενη σημασία, εκτός εάν η απόφαση του Αμερικανού προέδρου ήταν η αποχώρηση με κάθε κόστος.

Αν ήταν αυτή η απόφαση, τότε η Αμερική προφανώς αποφάσισε ότι το στρατηγικό αυτό σημείο, το Αφγανιστάν δηλαδή, δεν την ενδιαφέρει. Και ότι θα ασχοληθεί περισσότερο με άλλες περιοχές της Μέσης Ανατολής, με την Ανατολική Μεσόγειο και φυσικά με τη Ρωσία και την Κίνα.

  • Βεβαίως, υπάρχει και η αντίθετη άποψη, που είναι επίσης ισχυρή και εκπορεύεται από το Κογκρέσο. Και από τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά και από τους Δημοκρατικούς. Δειλά προς το παρόν, θα ήθελαν επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση, αν και αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Είναι ενθαρρυντικό ότι σε αρκετές περιοχές του Αφγανιστάν εντοπίζονται σημεία μεγάλης αντίστασης στους Ταλιμπάν. Η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορούσε να τους ενισχύσει και να τους χρησιμοποιήσει.

Η αποκάλυψη ότι ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν διάβασε το σημείωμα των Αμερικανών διπλωματών που υπηρετούσαν στην αμερικανική πρεσβεία της Καμπούλ, έχει κλονίσει ακόμα πιο πολύ την εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν.

Δυστυχώς, οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έπραξαν ότι έπρεπε και δεν προχώρησαν στην εκκένωση πριν οι Ταλιμπάν αλώσουν και την Καμπούλ. Τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα για τους Αμερικανούς υπηκόους και τους Αφγανούς πολίτες που έχουν εγκλωβιστεί εκτός της Καμπούλ. Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν εντολή να δρουν μόνο στο αεροδρόμιο. Αλλά και στο αεροδρόμιο η κατάσταση είναι χαώδης.

Λέγεται ότι η φωτογραφία με το νήπιο που παραδίδεται από τους γονείς του στα χέρια του Αμερικανού πεζοναύτη έχει συγκλονίσει τον ίδιο τον πρόεδρο Μπάιντεν.

Μερικές φορές, μία εικόνα μπορεί να αλλάξει και αποφάσεις που έχουν ληφθεί. Οι αμερικανικές υπηρεσίες τρέμουν με τη σκέψη και μόνο ότι η νέα αλ Κάιντα, θα ενεργοποιηθεί. Όπως έγινε γνωστό έχει παρουσία σε 13 επαρχίες του Αφγανιστάν…

Η ανταπόκριση του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Αναζητούν το λάθος στο Λευκό Οίκο αλλά δεν το βρίσκουν: Το απόλυτο χάος σε Ουάσιγκτον και Καμπούλ… Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: