Ο Έβρος δεν “πέφτει”: H αυτοψία στελεχών, η αυξημένη εγρήγορση, τα έργα αποτροπής και o επιπλέον φράχτης…

Στέλεχος του ΕΣ με αναβαθμισμένο τυφέκιο G3A3 σε περιπολία στο νέο φράχτη στις Φέρες. Φωτογραφία , πηγή ΓΕΕΘΑ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

“Ο Έβρος δεν πέφτει…” ήταν η θέληση που έγινε στη συνέχεια επίραμμα στις φόρμες παραλλαγής των στελεχών του Στρατού Ξηράς και της Ελληνικής Αστυνομίας πριν από έναν χρόνο.

Ο Έβρος δεν πέφτει λένε και τώρα οι ίδιοι άνθρωποι που είχαν βρεθεί για πάνω από τρεις μήνες στη μεθοριακή γραμμή των Ελληνοτουρκικών συνόρων. Άλλωστε είναι τα ίδια πρόσωπα που και σήμερα αντιμετωπίζουν τους δουλέμπορους που εκμεταλλεύονται τους μετανάστες στην προσπάθειά τους να περάσουν γρήγορα στην Ευρώπη, αλλά όχι με νόμιμο τρόπο.

Ο αγώνας που κατέβαλαν τα στελέχη του Στρατού Ξηράς και των Σωμάτων Ασφαλείας το 2020 δεν ήταν απάντηση προς τα μεταναστευτικά καραβάνια που είχε ξεγελάσει με τις δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος, αλλά ήταν το ηχηρό χαστούκι των Ελληνικών αρχών στο πονηρό σχέδιο της Άγκυρας. Και πριν καν ακόμη κάτσει η σκόνη στο Αφγανιστάν, ο Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του δηλώνει πως η χώρα του δεν θα γίνει αποθήκη ανθρώπων, καλώντας την Ευρώπη ν’ αναλάβει τους πρόσφυγες από την ταραγμένη χώρα της Ασίας.

Τα στελέχη του Στρατού Ξηράς που υπηρετούν στο Νομό είναι αυτά που γνωρίζουν καλύτερα απ’ τον καθένα τα σημεία εκείνα που απαιτούν περαιτέρω ενίσχυση των αποτρεπτικών έργων. Πηγή εικόνας Hellasjournal

Από την μια πλευρά ο Τούρκος πρόεδρος άρπαξε ακόμη μια ευκαιρία για παζάρι με την ΕΕ για νέα κονδύλια κι από την άλλη να θέσει σε συναγερμό τις χώρες της ένωσης που αποτελούν πύλες εισόδου, ανάμεσα σε αυτές και την Ελλάδα.

Η Άγκυρα απειλεί η Ευρώπη και η Ελλάδα αποτρέπουν

Και μπορεί προς ώρας αυτά τα καραβάνια να δείχνουν μακριά αλλά όταν η γείτονα δείχνει την διάθεση να εμπλακεί περισσότερο στο εσωτερικό του Αφγανιστάν και την ίδια στιγμή να σηκώνει και τα χέρια ψηλά δηλώνοντας αδυναμία, στην Αθήνα διαβάζουν διαφορετικά αυτές τις κινήσεις.

Η εγρήγορση και η ραγδαία αύξηση των αντανακλαστικών στις αρχές ασφαλείας, με φόντο το επερχόμενο κύμα των μεταναστευτικών ροών έχει φανεί ήδη από την κινητοποίηση των κυβερνητικών στελεχών.

Έργα σαν αυτό διαρκώς βελτιώνονται από τα στελέχη του Μηχανικού και του Τεχνικού και τοποθετούνται εκεί που χρειάζεται. Πηγή Hellasjournal

Η κινητικότητα φάνηκε αρχικά από τις επισκέψεις του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή σε Έβρο και νησιά του Αν. Αιγαίου. Την Παρασκευή, εκτάκτως στον Έβρο, δίπλα στα στελέχη που υπηρετούν εκεί θα βρίσκονται οι υπουργοί  Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ενώ θα συνοδεύονται τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΕΛ.ΑΣ.

Στην περιοχή των Φερών ο νέος φράχτης ολοκληρώνεται από μέρα σε μέρα, την στιγμή που ήδη εξετάζεται από την κυβέρνηση η επέκτασή του και σε άλλα σημεία της παραποτάμιας περιοχής του Έβρου. Στο νέο φράχτη των 27 χιλιομέτρων τοποθετούνται και τα συστήματα ηλεκτρονικής επιτήρησης των συνόρων, με προηγμένα μέσα που είναι ικανά ακόμη και ν’ ανιχνεύουν ύποπτες κινήσεις μέσα στο απόλυτο σκοτάδι.

  • Εδώ και τρεις ημέρες έχουμε επισημάνει στο ρεπορτάζ μας πως μπορεί να υπάρχει ηρεμία στα Ελληνοτουρκικά σύνορα, αλλά οι αρχές κάτι «βλέπουν» με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει μια σιωπηρή περαιτέρω κινητοποίηση για να ενισχυθούν αρχικά τα έργα αποτροπής.

Στρατιωτικές πηγές κάνουν λόγο για βελτίωση και ενίσχυση των υπαρχόντων έργων αποτροπής, τα οποία έχουν κατασκευαστεί κυρίως από το Μηχανικό του Στρατού Ξηράς, του οποίου το προσωπικό ξεχώρισε με την σκληρή δουλειά που έκανε ώστε θα σφραγιστούν ακόμη και τα πιο δύσκολα σημεία τα οποία χρησιμοποιούνταν από τους παράνομους διακινητές.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Ενίσχυση των έργων αποτροπής στον Έβρο και αύξηση των περιπολιών στα νησιά προωθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: