Ενίσχυση των έργων αποτροπής στον Έβρο και αύξηση των περιπολιών στα νησιά προωθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής κατά την επίσκεψή του στον Έβρο που είδε από κοντά την πρόοδο των νέων έργων που γίνονται στην παραποτάμια περιοχή Πηγή: ΥΠΕΘΑ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Η εμπειρία αντιμετώπισης της ασύμμετρης απειλής πριν έναν χρόνο, αρχικά στον Έβρο και στη συνέχεια στα νησιά του Αν. Αιγαίου, έγιναν μάθημα για τα στελέχη της αστυνομίας αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αυτή τη φορά όμως, μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, διαφαίνεται πως η Διεθνής κοινότητα βλέπει το πρόβλημα που έχει προκύψει κι αυτό, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο, είναι υπέρ της Αθήνας. Πριν λίγες ώρες η επίτροπος Εσωτερικών της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον σημείωσε μεταξύ άλλων πως θα πρέπει ν’ αποτραπεί στους ανθρώπους να κατευθύνονται προς την Ευρώπη μέσω μη ασφαλών, παράτυπων και ανεξέλεγκτων διαδρομών.

Από την άλλη πλευρά πάντως η Αθήνα, μπορεί μέχρι στιγμής στον Έβρο και τα νησιά να μην έχουν φανεί νέα προσφυγικά- μεταναστευτικά καραβάνια, όμως είναι φύση αδύνατο να μην λαμβάνει μέτρα όταν έχει ζήσει για τα καλά στο πετσί της τι σημαίνει το να κρατά τα «κλειδιά» των ροών αυτών η γείτονα η οποία πριν έναν χρόνο είχε προχωρήσει στην πρωτοφανή εργαλειοποίηση μεταναστών.

«Ελέγχουμε τα σύνορά μας… Απομακρύνουμε τους ανθρώπους μας». Πάνω σε αυτούς τους δύο άξονες η Αθήνα κινείται δραστήρια προκειμένου να διαχειριστεί την επόμενη μέρα, μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ασιατική χώρα ετέθησαν επί τάπητος στην συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Εκεί συζητήθηκε ο σχεδιασμός σε ευρωπαϊκό, διμερές αλλά και σε Εθνικό επίπεδο προστασίας των συνόρων.

Έργα βελτίωσης των αποτρεπτικών έργων

Σύμφωνα με πληροφορίες στο ΚΥΣΕΑ εξετάσθηκαν δυνατότητες βελτίωσης και επέκτασης των υφισταμένων αποτρεπτικών μέσων, τα οποία μέχρι σήμερα έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμα στις δυνάμεις Ασφαλείας…

Ήδη σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από την περασμένη Παρασκευή, όταν είχε γίνει η σύσκεψη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπό το Νίκο Παναγιωτόπουλο, όπου στη συνέχει ο Αλκιβιάδης Στεφανής ταξίδεψε στον Έβρο και νησιά στο Αν. Αιγαίο μετά από εντολή του υπουργού, ελήφθησαν αποφάσεις και δόθηκαν εντολές για ενίσχυση των αποτρεπτικών μέτρων.

  • Στον Έβρο απ’ όταν είχε ξεσπάσει η ασύμμετρη απειλή, ο Στρατός Ξηράς εν τω μέσω δακρυγόνων εργάζονταν, θωρακίζοντας τα σημεία εκείνα που πολλές φορές στο παρελθόν αλλά και εκείνες τις ημέρες, ήταν παράνομες πύλες προς το Ευρωπαϊκό έδαφος. Και μπορεί εκείνα τα έργα να λειτούργησαν σωτήρια σε πολλές περιπτώσεις και στη συνέχεια να ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο, αλλά όπως φαίνεται σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, μπορούν ακόμη και να τελειοποιηθούν, όπου δεν έχει γίνει ακόμη.

Παράλληλα τα έργα στο νέο φράχτη του Έβρου, νοτιότερα συνεχίζονται κανονικά, με τις καιρικές συνθήκες να βοηθούν ιδιαίτερα, τώρα που η στάθμη του ποταμού είναι χαμηλή.

Πάντως το επίπεδο ασφαλείας θεωρητικά μόνο έχει μειωθεί για τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και του Στρατού Ξηράς στον Έβρο κι αυτό διότι δεν είναι λίγες οι φορές που προχωρούν σε αποτρεπτικές κινήσεις κατά της παράνομης μετανάστευσης διότι οι σύγχρονοι δουλέμποροι δεν λένε ν’ αφήσουν τα παράνομα περάσματα, ακόμη κι αν αυτά έχουν σφραγιστεί και φρουρούνται.

Στα νησιά η ενίσχυση των Αμφίβιων δυνάμεων που διαθέτουν και νέα σκάφη με τελειότερα μέσα επιτήρησης βοηθούν σημαντικά το έργο του Λιμενικού Σώματος.

Ο Αλ. Στεφανής στη Λέσβο μαζί με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας που είναι υπεύθυνα για την επιτήρηση στο Βορειοανατολικό Αιγαίο. Πηγή: ΥΠΕΘΑ

Σίγουρα σε αυτή τη χρονική στιγμή για την Αθήνα, προτεραιότητα παραμένει ο ασφαλής απεγκλωβισμός και επιστροφή από το Αφγανιστάν προσώπων και των οικογενειών τους που συνεργάστηκαν με τις Ελληνικές δυνάμεις. Ήδη με ενέργειες του ΥΠΕΞ, Έλληνας Πολίτης μεταφέρθηκε από την Καμπούλ με ασφάλεια στο Ισλαμαμπάντ. Και φυσικά από τώρα οι αρχές που πρέπει εργάζονται ώστε να μην υπάρξει νέα κρίση στα Ελληνοτουρκικά σύνορα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Πρώτα σε Έβρο και μετά στο Αν. Αιγαίο ο Αλ. Στεφανής με φόντο το μεταναστευτικό

 

 

 

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: