Είναι το Αφγανιστάν το νέο “Βιετνάμ” των Αμερικανών και των συμμάχων τους; Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

Οι τρομοκράτες Ταλιμπάν υψώνουν τη σημαία τους στο κυβερνείο της πόλης Κανταχάρ, στο Αφγανιστάν. EPA, STRINGER




Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών εξέδωσε προειδοποίηση για πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες στη χώρα ενόψει της επετείου της 11ης Σεπτεμβρίου. Είναι οπωσδήποτε μία πολύ αρνητική εξέλιξη.

Η προειδοποίηση δεν έρχεται τυχαία. Η αναμενομενη πτώση του Αφγανιστάν και η κυριαρχία στη χώρα των Ταλιμπάν, συμμάχων των τρομοκρατών της αλ Κάιντα, προκαλεί τρόμο στον κόσμο των μυστικών υπηρεσιών και των αρχών ασφαλείας.

Κατά τα άλλα: Εντοπίζεται ένας πανικός στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η Αμερική την υπόθεση του Αφγανιστάν και ήδη ακούγονται φωνές διαμαρτυρίας εναντίον της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος πάει στο Καμπ Ντέιβιντ για διακοπές. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ασχολείται με το θέμα. Αντίθετα, είναι το ζήτημα με το οποίο ασχολούνται οι πάντες στην Ουάσιγκτον.

Για τα θέματα αυτά, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου στην ανταπόκριση του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Ευλαμπία Ρέβη.

Σημείωσε σχετικά:

Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο Πεντάγωνο ο συναγερμός είναι κόκκινος. Οι Αμερικανοί διπλωμάτες είναι θυμωμένοι και έντονα προβληματισμένοι με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν. Κυκλοφόρησε μία φήμη ότι ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ζήτησε την παραίτηση του προέδρου Γάνι, αλλά στη συνέχεια διαψεύστηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Από την πλευρά του Πενταγώνου τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα αν σκεφθεί κανείς ότι πριν από μερικές εβδομάδες αποχώρησαν οι Αμερικανοί στρατιώτες και από την Πέμπτη άρχισαν να αναπτύσσονται ξανά με τη δικαιολογία ότι πήγαν για να προστατεύσουν τους διπλωμάτες και την αμερικανική πρεσβεία. Αλλά και για να βοηθήσουν στην εκκένωση που διατάχθηκε.

Τα λάθη που έγιναν είναι πολλά και ενδεχόμενη κατάληψη της Καμπούλ θα φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον Λευκό Οίκο, και ενόψει της 20ης επετείου των επιθέσεων στους Δίδυμους Πύργους και στο Πεντάγωνο. Ο κ. Μπάιντεν έλπιζε ότι την 11η Σεπτεμβρίου θα ανακοίνωσε την αποχώρηση από το Αφγανιστάν ως μία μεγάλη επιτυχία, η οποία μάλλον θα είναι μία μεγάλη ήττα.

Οι τελευταίες ώρες θυμίζουν το Βιετνάμ στην αμερικανική πρεσβεία της Καμπούλ. Οι διπλωμάτες έχουν ξεκινήσει από χθες να καταστρέφουν τα απόρρητα έγγραφα της πρεσβείας και να μαζεύουν οτιδήποτε μπορούν να μεταφέρουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου τους περιμένουν αεροπλάνα του αμερικανικού στρατού για να τους μεταφέρουν σε βάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και στη συνέχεια στην Ουάσιγκτον.

Αυτό που συμβαίνει δεν μπορούσε να το σκεφθεί ή αν θες να το φανταστεί ανθρώπινο μυαλό. Εκεί που οι Αμερικανοί πίστευαν ότι θα φύγουν και οι δυνάμεις των αφγανικών ενόπλων δυνάμεων θα έλεγχαν την κατάσταση, βρέθηκαν στο απόλυτο αδιέξοδο μετά την προέλαση των Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν καταλάβει το 75% της χώρας και βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την Καμπούλ. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκονται 10 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.

Οι Αμερικανοί, θα έλεγα, βρίσκονται σε άρνηση. Υπό την έννοια ότι ακόμα και την Παρασκευή έγινε διαρροή από το Πεντάγωνο ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις του Αφγανιστάν έχουν τη δυνατότητα να σταματήσουν τους Ταλιμπάν, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται στα πεδία των μαχών. Το αντίθετο συμβαίνει.

Προκαλεί εντύπωση ότι οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι που καλύπτουν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο αντιμετωπίζουν με εχθρικό τρόπο την αμερικανική υποχώρηση και αποχώρηση.

Οι οργανώσεις των βετεράνων μάλιστα αναρωτήθηκαν: Γι’ αυτό χάσαμε τόσους συντρόφους στο Αφγανιστάν; Για να παραδοθεί η χώρα ξανά στους Ταμιλπάν;

Πριν από λίγο ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία ζήτησε από τον πρόεδρο Μπάιντεν να ξεκινήσουν μαζικοί βομβαρδισμοί εναντίον των Ταλιμπάν. Εάν συμβεί αυτό, απλά η Αμερική εισέρχεται ξανά στον πόλεμο.

Η ανταπόκριση του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Το Ισραήλ, μέσω της Κύπρου, έχει ισχυρή παρουσία στη Μεσόγειο: Μία στρατηγική κίνηση με μεγάλη σημασία…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: