Οι νέοι στην Ελλάδα φεύγουν από το σπίτι των γονιών τους στα 30: Από τους πιο αργούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση

File photo Κόσμος περπατά στην πλατεία Συντάγματος, Κυριακή 25 Ιουλίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές μέσω ΚΥΠΕ




Δύσκολα φεύγουν από την οικογενειακή εστία οι νεαροί Έλληνες για να μείνουν μόνοι, όπως συμπεραίνει ευρωπαϊκή έρευνα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Πέμπτη η Eurostat, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα νεολαίας, οι νέοι στην Ελλάδα εγκαταλείπουν το σπίτι των γονιών τους σε μεγαλύτερη ηλικία, τουλάχιστον σε σχέση με την αντίστοιχη μέση ηλικία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat το 2020, οι Έλληνες αφήνουν το σπίτι των γονιών τους, κατά μέσο όρο, σε ηλικία 29,4 ετών, έναντι 26,4 ετών στην ΕΕ.

Οι νέοι που εγκαταλείπουν πρώτοι το πατρικό τους στην ΕΕ, είναι οι Σουηδοί με μέσο όρο ηλικίας 17,5 ετών. Ακολουθούν οι Λουξεμβούργιοι (19,8 ετών) οι Δανοί (21,2 ετών) και οι Φινλανδοί (21,5 ετών). Αντίθετα, αυτοί που αργούν περισσότερο να ανεξαρτητοποιηθούν από τη γονική εστία είναι οι Κροάτες (32,4 ετών), οι Σλοβάκοι (30,9 ετών), οι Ιταλοί και οι Μαλτέζοι (30,2 ετών), οι Πορτογάλοι (30 ετών), οι Βούλγαροι και οι Ισπανοί (29,7 ετών) και οι Έλληνες (29,4 ετών).

Επιπλέον, στις περισσότερες χώρες παρατηρείται ότι τα αγόρια αργούν περισσότερο να εγκαταλείψουν το σπίτι των γονιών τους, σε σχέση με τα κορίτσια. Στην Ελλάδα τα αγόρια αφήνουν το πατρικό τους σε μέση ηλικία τα 30,8 έτη, έναντι 27,4 έτη στην ΕΕ. Αντίθετα, τα κορίτσια στην Ελλάδα αφήνουν το πατρικό τους σε μέση ηλικία τα 28 έτη, έναντι 25,4 έτη στην ΕΕ. Εκτός από την Ελλάδα, σε άλλες επτά χώρες (Κροατία, Σλοβακία, Βουλγαρία, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία και Ισπανία) παρατηρείται ότι οι άνδρες εγκαταλείπουν το σπίτι των γονιών τους σε ηλικία άνω των 30 ετών.

Σε γενικές γραμμές, παρατηρείται ότι στις περισσότερες βόρειες και δυτικές χώρες, οι νέοι εγκατέλειψαν το σπίτι των γονιών τους, κατά μέσο όρο, στις αρχές έως τα μέσα της δεκαετίας του ’20, ενώ στις νότιες και ανατολικές χώρες η μέση ηλικία ήταν στα τέλη της δεκαετίας του ’20 ή στις αρχές της δεκαετίας του ’30.

Πληροφορίες από τη Μαρία Αρώνη του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Ανοίγουν τα σχολεία 13 Σεπτεμβρίου: Με πιστοποιητικά εμβολιασμού ή αρνητικά τεστ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: