Η Μέρκελ βλέπει αλλά δεν κάνει τίποτα: Χιλιάδες εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν για να σωθούν από τους Ταλιμπάν

Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ φτάνει με την Corinna Buschow (Α) για την ετήσια συνέντευξή της πριν τις διακοπές. ΕPA, CLEMENS BILAN




Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung δημοσιεύει κείμενο με τίτλο «Επαπειλούμενη προσφυγική κρίση: Ο Habeck θέλει να τεθεί τέλος στις απελάσεις Αφγανών».

Ο υπότιτλος αναφέρει: «Πολλοί άνθρωποι εγκαταλείπουν και πάλι το Αφγανιστάν από φόβο για τους Ταλιμπάν. Ωστόσο, το Βερολίνο κάνει “σαν να μην συμβαίνει τίποτα”, δήλωσε επικριτικά ο Συμπρόεδρος των Πρασίνων. Οι γερμανικοί Δήμοι ζητούν να αποτραπεί ένα κύμα προσφύγων».

Το ρεπορτάζ του Konrad Schuller, ανταποκριτή της εφημερίδας για θέματα Πολιτικής στο Βερολίνο, αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Στη Γερμανία αυξάνεται η ανησυχία για πιθανό προσφυγικό δράμα στο Αφγανιστάν. Την ώρα που ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα της χώρας κατακτώνται από τους ισλαμιστές Ταλιμπάν και ειδικοί προειδοποιούν για νέες εκδιώξεις, ο Συμπρόεδρος των Πρασίνων Robert Habeck απαιτεί να μην απελαύνονται πλέον Αφγανοί από την Γερμανία.

Η Γερμανική Ένωση Πόλεων και η Ένωση Επαρχιών παροτρύνουν ταυτόχρονα να δοθεί υποστήριξη στις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν, ώστε να είναι σε θέση να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και να αποτραπεί μια μαζική μετακίνηση ανθρώπων προς τη Γερμανία.

Ο Habeck συνδυάζει το αίτημά του για παύση των απελάσεων με κριτική προς την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση. Μιλώντας στην FAS δήλωσε ότι σε εμπιστευτική έκθεση του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών στα μέσα Ιουλίου η κυβέρνηση εξακολουθούσε να κάνει «σαν να μην συμβαίνει τίποτα». Αλλά τώρα είναι ώρα να αναθεωρηθεί η εκτίμηση της κατάστασης «και, σε ένα επόμενο βήμα, η πρακτική σε σχέση με τις απελάσεις. Όπως έχουν πράξει και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, η Σουηδία, η Φινλανδία και η Νορβηγία, χώρες που έχουν αναστείλει τις απελάσεις».

Η Γερμανική Ένωση Πόλεων και η Ένωση Επαρχιών δεν προσχωρούν μεν στο αίτημα του Habeck για τερματισμό των απελάσεων, αλλά με δεδομένο ότι οι Δήμοι στην Γερμανία κλήθηκαν να επωμιστούν βαρύ φορτίο κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης του 2015, εκφράζουν με την σειρά τους ανησυχία.

Η ΕΕ και η UNHCR έχουν εντοπίσει τον κίνδυνο εδώ και κάποιο καιρό. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε στην FAS ότι ήταν γνωστό πως η κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι «ασταθής» λόγω της αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων. «Η αβεβαιότητα για τις μελλοντικές εξελίξεις αυξάνεται».

Η UNHCR εξέδωσε πριν από λίγες ημέρες προειδοποίηση. Σε ένα ενημερωτικό δελτίο αναφέρει ότι από τον Ιανουάριο και μετά, περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι στο Αφγανιστάν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. Η κατάσταση των προσφύγων είναι δραματική και γίνεται ακόμα χειρότερη λόγω της πανδημίας του Covid.

Ωστόσο, οι οδοί διαφυγής δεν φαίνεται να οδηγούν ακόμη προς την Γερμανία. Οι περισσότεροι Αφγανοί που εγκατέλειψαν την χώρα τους παρέμειναν στο Ιράν και το Πακιστάν. Όσοι συνέχισαν το ταξίδι τους προς την Γερμανία κατά κανόνα μετακινήθηκαν από ξηράς. Ο δρόμος είναι πολύς και αναμένεται να χρειαστεί ακόμα κάποιος χρόνος, μέχρις ότου να φτάσουν οι πρώτοι πρόσφυγες στη Γερμανία.

ΠΗΓΗ: Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung

Θα της το επιτρέψουν; Η Τουρκία απαιτεί να γίνει εμπορική και θαλάσσια δύναμη στην ανατολική Μεσόγειο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: