Οι μαζικές μεταναστεύσεις θα μπορούσαν ακόμη και να γκρεμίσουν την Ευρώπη: Να μην επαναληφθεί το 2015

File photo: Αφγανοί πολίτες, που διασώθηκαν από τον αμερικανικό στρατό, στο αεροδρόμιο Ντάλλες της Ουάσιγκτον. EPA, SHAWN THEW




Στο άρθρο της εφημερίδας Washington Post (ανάλυση του Andreas Kluth), αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι:

«Δεν πρέπει να επαναληφθεί το 2015. Αυτή ήταν η αποχή από τους πολιτικούς σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς παρακολουθούν την ανθρωπιστική καταστροφή που εκτυλίσσεται στο Αφγανιστάν, η οποία αναμένεται αργά ή γρήγορα να προκαλέσει νέα μαζική μετανάστευση…

Η χρήση των ανθρώπων από τον Λουκασένκο ως πολιτικά πιόνια είναι το ναδίρ του κυνισμού, αλλά σε καμία περίπτωση μοναδικό. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά την επίτευξη συμφωνίας με την Ε.Ε. το 2016 που τον υποχρεώνει να αποτρέψει τη διέλευση των προσφύγων στην Ελλάδα, απειλεί να οδηγήσει μετανάστες στην Ε.Ε. κάθε φορά που έρχεται σε διαμάχη με τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο, το Παρίσι ή την Αθήνα.

Αυτό που έχουν καταλάβει οι Λουκασένκο και ο Ερντογάν είναι ότι η μετανάστευση είναι τυλιγμένη σε ανθρωπιστικό και γεωπολιτικό δυναμίτη και, ως εκ τούτου, ένα όπλο κατά της ΕΕ που μπορεί να ανατινάξει πιο καταστροφικά από οποιαδήποτε βόμβα.

Οι αυτοκράτορες γνωρίζουν ότι μπορούν να εκθέσουν την ΕΕ, η οποία δεν καταλαβαίνει τη σκληρή δύναμη αλλά ισχυρίζεται ότι νοιάζεται για τα ανθρώπινα όντα, ως αδύναμη, υποκριτική ή και τα δύο.

Αυτή είναι η κληρονομιά του 2015, όταν περίπου ένα εκατομμύριο άνδρες, γυναίκες και παιδιά – κυρίως Σύριοι αλλά και Αφγανοί και άλλοι – κατέφυγαν στην Ευρώπη σε διάστημα ενός έτους. Αυτοί οι απελπισμένοι άνθρωποι ήρθαν με λέμβους στο Αιγαίο, περπάτησαν στα Βαλκάνια ή έκαναν βόλτες με φορτηγά που συχνά γίνονταν παγίδες θανάτου.

Στο σύνολό τους, αυτοί οι πρόσφυγες παραλίγο να συντρίψουν την Ελλάδα, ευρισκόμενη ήδη σε οικονομική κρίση….

Ένα πράγμα που προφανώς δεν έγινε το «2015» είναι να παρακινηθεί η ΕΕ να μεταρρυθμίσει ουσιαστικά το μεταναστευτικό της καθεστώς. Αυτό εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο δυσλειτουργικό «σύστημα του Δουβλίνου», στο οποίο οι πρόσφυγες μπορούν – τουλάχιστον επίσημα – να υποβάλουν αίτηση ασύλου στην πρώτη χώρα της ΕΕ στην οποία εισέρχονται φυσικά. 

…Μια λύση θα μπορούσε να έχει ως εξής: Η ΕΕ ασχολείται από κοινού με τα εξωτερικά της σύνορα, επεξεργάζεται από κοινού τους αιτούντες άσυλο, απελαύνει από κοινού αυτούς των οποίων οι αιτήσεις αποτυγχάνουν και στη συνέχεια κατανέμει και επανεγκαθιστά μόνιμα επιτυχημένους αιτούντες μεταξύ των 27 κρατών μελών, ανάλογα με τον πληθυσμό και τις οικονομίες τους. Όμως, η Ουγγαρία και η Πολωνία, μεταξύ άλλων, αμφισβητούν την προοπτική να δεχτούν ποτέ οποιαδήποτε ενδεχόμενη ομάδα. Και έτσι δεν αναμένεται να αλλάξει τίποτα.

…Η ΕΕ δεν χρειάζεται να τελειώσει με τον ίδιο τρόπο. Θα μπορούσε όμως. Αυτό που έκαναν οι Ούννοι τότε, οι Ταλιμπάν και άλλοι το κάνουν σήμερα, αναγκάζοντας ολόκληρους πληθυσμούς να φύγουν για τη ζωή τους.

Καθώς ο καιρός άλλαζε τότε, το κλίμα μας γίνεται ακόμα πιο ανελέητο και βίαιο σήμερα. Η πείνα και ο πόλεμος θα συνεχίσουν να οδηγούν Αφρικανούς και Μέσους Ανατολίτες προς την ΕΕ, εκείνο το σπάνιο ευρασιατικό προσάρτημα που απολαμβάνει τη σχετική ευημερία και ειρήνη. 

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η ΕΕ δεν είναι σε θέση ή πρόθυμη να αναπτύξει ισχυρή δύναμη όταν απειλείται, και ως εκ τούτου είναι καταδικασμένη είτε να ακολουθήσει το αμερικανικό παράδειγμα – προς το καλύτερο ή, όπως στο Αφγανιστάν, χειρότερα – ή να προσπαθήσει να εξαγοράσει κυβερνήσεις στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή με την ελπίδα ότι θα κρατήσουν τους ανθρώπους τους στο σπίτι τους. Κανένα από αυτά δεν είναι καθησυχαστικό ή εποικοδομητικό μακροπρόθεσμα. 

Η Ευρώπη μπορεί ακόμη να εμποδίσει το 2021 να γίνει άλλο 2015. Αλλά η μετανάστευση είναι ένα φαινόμενο που θα επαναλαμβάνεται αιώνια. Η ΕΕ, όπως και η αρχαία Ρώμη, μπορεί να κάνει λίγα για να την ελέγξει και όμως πρέπει να περάσει τις δοκιμές της, ξανά και ξανά – οι δοκιμές της Ευρώπης μπορεί τελικά να αποτύχουνς.»

ΠΗΓΗ: washington post.com – ανάλυση Andreas Kluth, Bloomberg – Mass Migrations Could Yet Bring Europe Down

*(Ο Andreas Kluth είναι αρθρογράφος για το Bloomberg Opinion. Πρώην αρχισυντάκτης της Handelsblatt Global και αρθρογράφος του Economist. Είναι ο συγγραφέας του «Hannibal and Me»)

Το χειρότερο σενάριο για τους Αμερικανούς βρίσκεται στην Καμπούλ: Ανίσχυρες οι ΗΠΑ στη νέα τρομοκρατία…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: