Το χειρότερο σενάριο για τους Αμερικανούς βρίσκεται στην Καμπούλ: Ανίσχυρες οι ΗΠΑ στη νέα τρομοκρατία…

O πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπαίντεν απευθύνει διάγγελμα στον αμερικανικό λαό. EPA, Stefani Reynolds, POOL




Πρόκειται για το χειρότερο σενάριο και ενώ ήταν σε θέση να το προβλέψουν, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ανίσχυρες να το αποτρέψουν, υποστηρίζει η εφημερίδα Le Monde , τονίζοντας, ότι πέραν της ανθρώπινης τραγωδίας, αυτές οι τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν σοβαρές επιπτώσεις για την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της.

Η υποσχεθείσα από τον Λευκό Οίκο εκδίκηση, από έναν εμφανώς ταραγμένο Τζο Μπάιντεν (Joe Biden), σημαίνει ότι, εάν ήθελαν να γυρίσουν οριστικά σελίδα στην εμπλοκή τους στην περιοχή, οι Ηνωμένες Πολιτείες στην πραγματικότητα δεν έχουν τελειώσει με την καταπολέμηση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας.

Κάνοντας λόγο το βράδυ της Πέμπτης για «μεταστάσεις» της ισλαμιστικής τρομοκρατίας, ο πρόεδρος Biden αναγνώρισε σιωπηρά την αμερικανική αποτυχία να νικήσει αυτόν το καρκίνωμα.

Μετά την καταπολέμηση της Αλ Κάϊντα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους πολέμησαν την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ, τη Συρία και στο Σαχέλ. Παρούσες στην Αφρική, οι μεταστάσεις έφτασαν και στην Ασία.

Η διπλή τρομοκρατική επίθεση της Πέμπτης 26 Αυγούστου δείχνει, ότι οι Ταλιμπάν, θεωρητικά νέοι κυρίαρχοι του Αφγανιστάν, δεν ελέγχουν αντίπαλες ομάδες και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν άλλη επιλογή, παρά να συνεχίσουν τη δέσμευσή τους ενάντια στην τρομοκρατία.

Το δράμα του αεροδρομίου της Καμπούλ θυμίζει άλλες οδυνηρές αμερικανικές αποτυχίες, όπως η αποτυχημένη προσπάθεια απελευθέρωσης ομήρων στο Ιράν, το 1980 υπό τον Jimmy Carter ή η επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βεγγάζη, στις 11 Σεπτεμβρίου 2012.

Η καταμέτρηση των λαθών που έγιναν τα τελευταία είκοσι χρόνια έχει ξεκινήσει και είναι απαραίτητη. Αλλά όσο και αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να υποχωρήσουν, δεν έχουν άλλη επιλογή, από το να συνεχίσουν τη δέσμευσή τους ενάντια στην τρομοκρατία.

Ο τζιχαντισμός είναι παγκόσμιος σήμερα και η Αμερική και οι σύμμαχοί της παραμένουν πρωταρχικός στόχος.

ΠΗΓΗ: Le Monde – A Kaboul, le pire scénario

Οι Αμερικανοί αναγκάστηκαν να βασιστούν στον “αιώνιο εχθρό” τους: Όμως οι Ταλιμπάν δεν άλλαξαν…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: