Οι ΗΠΑ επιστρέφουν στην Καμπούλ: Οι δυτικές πρεσβείες απομακρύνουν το προσωπικό τους από το Αφγανιστάν

Χιλιάδες Αφγανοί πέρασαν τα σύνορα του Αγφανιστάν με το Πακιστάν για να σωθούν. EPA, AKHTER GULFAM




Οι Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ) στέλνουν 3 χιλιάδες στρατιώτες προκειμένου να βοηθήσουν τη μερική εκκένωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπούλ.

Η κίνηση αυτή είναι ενδεικτική της ταχύτητας με την οποία οι Ταλιμπάν επελαύνουν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης ελέγχου της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης και γενέτειρας των Ταλιμπάν, Κανταχάρ.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η πρεσβεία θα συνεχίσει να λειτουργεί, αλλά η απόφαση μερικής εκκένωσης και αποστολής στρατιωτών δείχνει ότι η εμπιστοσύνη των ΗΠΑ στις δυνάμεις της αφγανικής κυβέρνησης μειώνεται, σχολιάζει το δημοσίευμα.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ δήλωσε πως δεν πρόκειται για «εγκατάλειψη» ή «εκκένωση» ούτε για «ολοκληρωτική αποχώρηση» αλλά για «μείωση» του πολιτικού προσωπικού. Απέρριψε την ιδέα ότι η απόφαση αυτή στέλνει ενθαρρυντικά μηνύματα στους ήδη ενισχυμένους Ταλιμπάν ή αποθαρρυντικά μηνύματα στους φοβισμένους Αφγανούς πολίτες.

Η Μ. Βρετανία ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα στείλει 600 Βρετανούς στρατιώτες για να βοηθήσουν τους Βρετανούς να φύγουν από τη χώρα. Το ίδιο θα ισχύσει και με τον Καναδά.

Οι ΗΠΑ θα στείλουν, επίσης, προσωπικό στο Κατάρ, προκειμένου να συνδράμουν το ΥΠΕΞ στην προσπάθεια επεξεργασίας των αιτήσεων Αφγανών πολιτών που εργάστηκαν για τον αμερικανικό στρατό για έκδοση θεώρησης εισόδου στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι πρεσβείες των δυτικών χωρών και διάφοροι οργανισμοί άρχισαν να απομακρύνουν το προσωπικό τους από το Αφγανιστάν, ενώ οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι έχουν καταλάβει δύο από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Η εξέλιξη αυτή έχει αυξήσει τους φόβους για κατάρρευση της αφγανικής κυβέρνησης.

ΠΗΓΗ: AP, Robert Burns, Matthew Lee, Ellen Knickmeyer – US sending 3K troops for partial Afghan embassy evacuation

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: