Η εγκατάλειψη της Καμπούλ σηματοδοτεί την αντίφαση μεταξύ της αμερικανικής φιλοδοξίας και της κόπωσης των ΗΠΑ

Αμερικανοί στρατιώτες βοηθούν πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών και του Αφγανιστάν, στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. ΕΡΑ, Staff Sgt. Ryan Brooks, US Air Force HANDOUT




Την άποψη, ότι η θεαματική νίκη των Ταλιμπάν και η αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από μέρος του κόσμου θα έχουν πολύ σοβαρές συνέπειες για την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Le Figaro, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Jean-Louis Bourlanges.

Εκτιμά, ότι η αξία της Αμερικής ανά τον κόσμο θα επηρεαστεί, ωστόσο θεωρεί, ότι  βραχυπρόθεσμα, η Κίνα θα πρέπει αναμφισβήτητα να είναι επιφυλακτική και να προσέξει διπλά, για παράδειγμα, ως προς την Ταϊβάν, διότι η αντίδραση μιας ταπεινωμένης Αμερικής δεν θα μπορούσε παρά να είναι βάναυση.

Παρ’ όλα αυτά,  θεωρεί ότι σε μία σύγκρουση με την Κίνα η αξιοπιστία των ΗΠΑ αναπόφευκτα βγαίνει μειωμένη, ειδικά που η αμερικανική κοινωνία δεν ήταν ποτέ τόσο διχασμένη ως προς τις αξίες της, άρα και ως προς τις φιλοδοξίες της

Ως προς το αν η  Γαλλία  έχει να πάρει κάποια διδάγματα από τη νίκη των Ταλιμπάν όσον αφορά τη στρατιωτική της συμμετοχή στο Σαχέλ, υποστηρίζει, ότι δεν είναι το ίδιο, καθώς η Γαλλία προσπαθεί να εμπλέξει τους Ευρωπαίους εταίρους στη δράση, επειδή η τύχη του Σαχέλ δεν είναι ούτε δουλειά μόνο της Γαλλίας, ούτε ακόμη και μόνο της νότιας Ευρώπης.  «Σε αυτό το σημείο, έχουμε την ικανοποίηση να ακουγόμαστε καλύτερα από πριν. Ωστόσο, δεν έχουμε ψευδαισθήσεις: τίποτα δεν έχει παιχτεί», αναφέρει ο Jean-Louis Bourlanges.

Θεωρεί προφανές, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υποστεί τις επιπτώσεις της αφγανικής καταστροφής, ειδικά με τη μορφή ενός νέου κύματος αιτούντων άσυλο, ως προς το οποίο και αναφέρει:

«Είμαστε οι γείτονες της καταστροφής: είναι οι Αμερικανοί που στοιχηματίζουν, αλλά οι Ευρωπαίοι πληρώνουν τα χρέη των παιγνίων. Δεν έχουμε παρά να κατηγορήσουμε τον εαυτό μας για ό, τι μας συμβαίνει, επειδή πληρώνουμε το τίμημα του πολιτικού μας νανισμού.

Η άνοδος της Κίνας και η στροφή των Αμερικανών προς τον Ινδό-Ειρηνικό δημιουργούν, από τον Αρκτικό Κύκλο στη νότια Αφρική, ένα κάθετο κενό, που η Ευρώπη, άμορφη, απαθής και κατακερματισμένη, φαίνεται ανίκανη να καλύψει. Η κατάσταση είναι ακόμα πιο πιεστική, καθώς είμαστε περιτριγυρισμένοι από μη φιλικές δυνάμεις και το «κοντινό μας εξωτερικό», η Μέση Ανατολή και η περιοχή της Μεσογείου, είναι γεμάτο με υψηλού κινδύνου πολιτικές, θρησκευτικές, δημογραφικές και κλιματικές ανισορροπίες.

Η οικοδόμηση μιας πολιτικά ισχυρής Ευρώπης εξελίχθηκε, υπό την επίδραση μιας μερικής, αλλά δομικής αμερικανικής αποδέσμευσης, μια πραγματική κατηγορηματική επιταγή. Οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν πλέον, χωρίς ζημιά, να παραμείνουν παρατηρητές σε μια  διεθνή αντιπαράθεση.»

ΠΗΓΗ: Le Figaro, Jean-Louis Bourlanges: «Le lâchage de Kaboul signe la contradiction entre l’ambition et la fatigue américaines»

Στο Αφγανιστάν δεν απέτυχαν μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες: “Το Βιετνάμ της Γερμανίας” στην Καμπούλ…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: