Η “άμυνα” της Ελλάδας: Η Ευρώπη φοβάται την επανάληψη της προσφυγικής κρίσης του 2015 καθώς το Αφγανιστάν καταρρέει

Μεταφραστές πολίτες του Αφγανιστάν, που βοήθησαν τις συμμαχικές δυνάμεις, διαδηλώνουν στο Λονδίνο εναντίον των Ταλιμπάν.EPA, NEIL HALL




Στο άρθρο του τηλεοπτικού δικτύου CNBC (Silvia Amaro) γίνεται αναφορά και στην Ελλάδα. Τονίζεται ότι:

Με τις στρατιωτικές συγκρούσεις σε ορισμένες περιοχές του Αφγανιστάν και τώρα την αλλαγή του καθεστώτος, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, η Γαλλία και η Γερμανία, έχουν ήδη μιλήσει για πιθανή εισροή προσφύγων στην ΕΕ.

Ο Alberto-Horst Neidhardt, αναλυτής μεταναστευτικής πολιτικής, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία» ότι η ρητορική που παρατηρείται στο Βερολίνο και το Παρίσι «υποδηλώνει ότι το ζήτημα θα είναι το πρώτο και το επίκεντρο των γερμανικών εκλογών και ίσως και των γαλλικών».

Για την Ελλάδα αναφέρει η αρθρογράφος ότι:

«Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Μάλτα και η Κύπρος φέρεται να ζήτησαν να συζητήσουν τις πιθανές επιπτώσεις της μετανάστευσης μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν σε μια συνεδρίαση σε επίπεδο ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.

Ο Έλληνας υπουργός μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, δήλωσε την Τρίτη ότι η χώρα του «δεν θα γίνει και δεν μπορεί» να γίνει πύλη για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που προσπαθούν να φτάσουν στην ΕΕ, σύμφωνα με το Reuters.

Η Ελλάδα ήταν ένα από τα κύρια σημεία εισόδου στην ΕΕ για πολλούς από τους πρόσφυγες το 2015. Ο Μηταράκης ζήτησε μια πανευρωπαϊκή λύση».

Για την Τουρκία αναφέρεται τέλος στο άρθρο ότι:

«Ένα από τα πιο σημαντικά μέρη της λύσης της ΕΕ στην προσφυγική κρίση του 2015 ήταν η υπογραφή συμφωνίας που διέθεσε στην Τουρκία 6 δις ευρώ, η οποία στη συνέχεια θα παρείχε στέγη, εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη στους πρόσφυγες, αναχαιτίζοντας έτσι τη ροή προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο Shamaila Khan, διευθυντής του τμήματος χρέους των αναδυόμενων αγορών στη Alliancebernstein, δήλωσε στο CNBC στο «Street Signs Asia» την Τρίτη ότι η Τουρκία είναι πιθανό να παίξει ρόλο για άλλη μια φορά. «Η Τουρκία δεν είναι ξένη στην προσφυγική κρίση», είπε, ενώ συμφώνησε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ερντογάν θα μπορούσε να αρχίσει να ασκεί σημαντική επιρροή στους ηγέτες της ΕΕ.

«Ο Erdogan θα είναι στη θέση του οδηγού όσον αφορά το τι να ζητήσει, όχι μόνο λόγω της πρόσβασης των προσφύγων, αλλά εάν ο Erdogan μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στη διαπραγμάτευση με τους Ταλιμπάν, μπορεί επίσης να χτίσει γέφυρες με τη διεθνή κοινότητα».

Μιλώντας στο CNBC, ο Alberto-Horst Neidhardt από το EPC, είπε ότι η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας θα μπορούσε να επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει και Αφγανούς πρόσφυγες. Αλλά, ταυτόχρονα, προειδοποίησε ότι αυτό θα ήταν δύσκολο, καθώς η Άγκυρα δεν φαίνεται πλήρως προετοιμασμένη να το κάνει.

Η Τουρκία, που φιλοξενεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό προσφύγων στον κόσμο με 4 εκατομμύρια άτομα , αντιμετωπίζει επίσης εσωτερικό διχασμό για το ζήτημα. Η χώρα χτίζει ένα τσιμεντένιο αρθρωτό τοίχο στα σύνορά της με το Ιράν για τον έλεγχο τυχόν νέων εισροών.

«Το ζήτημα της φιλοξενίας προσφύγων έχει γίνει ένας σημαντικός παράγοντας πόλωσης στην τουρκική κοινωνία, που τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική αναταραχή και την αυξανόμενη ανεργία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Wolfango Piccoli, συμπρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Teneo.

«Η τουρκική κοινή γνώμη είναι ανοιχτά ενάντια σε κάθε άλλη άφιξη, ιδιαίτερα από το Αφγανιστάν, του οποίου ο πολιτισμός και τα έθιμα διαφέρουν σημαντικά από την Τουρκία».

Ο Erdogan δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το Πακιστάν για να αποτρέψει μια νέα εισροή προσφύγων.»

ΠΗΓΗ: CNBC, Silvia Amaro – Europe fears a repeat of 2015 refugee crisis as Afghanistan collapses

Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ για το Αφγανιστάν: Προτεραιότητα η επιστροφή εγκλωβισμένων * Σχεδιασμός για την προστασία των συνόρων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: