Σήμερα η κρίσιμη μέρα για τα Βαρώσια: Ο «γρίφος» του Ερντογάν και το δόγμα της λύσης «δύο κρατών»

Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε ο Δήμος Αμμοχώστου με τίτλο «Είμαστε Αμμόχωστος» για την παράνομη άφιξη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Δερύνεια 19 Ιουλίου 2021. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ, Liberal

Την δεύτερη ημέρα της επίσκεψης του στην κατεχόμενη Κύπρο και της ολοκλήρωσης του προγράμματος του Ταγίπ Ερντογάν αναμένει η Λευκωσία, καθώς η πρώτη ημέρα δεν έκρυβε ιδιαίτερες εκπλήξεις μια και ο Τούρκος ηγέτης θέλησε να τονώσει το φρόνημα των εγκαθέτων στα κατεχόμενα και να στηλιτεύσει όσους «διχάζουν» τους Τουρκοκύπριους.

Και κυρίως θέλησε να δώσει χθες, με πανηγυρικό τόνο μάλιστα, το μήνυμα ότι πλέον η Τουρκία δεν μετακινείται από την θέση της για λύση δυο κρατών στην Κύπρο.

Ο Ερντογάν δεν έκρυψε την οργή του για τα δυο κόμματα και τις πολιτικές δυνάμεις στα κατεχόμενα που απείχαν από τις εκδηλώσεις αλλά και από την συνεδρίαση της παράνομης «Βουλής», όπου επρόκειτο να κάνει την πολυδιαφημισμένη εξαγγελία της «καλής είδησης» που δε ήταν τίποτε περισσότερο από την υπόσχεση ότι η Τουρκία θα χαρίσει στο ψευδοκράτος ένα νέο κτίριο για το παράνομο «Προεδρικό» και την παράνομο «Βουλή», ώστε να τονισθεί και η ύπαρξη της διαφορετικής κρατικής οντότητας.

  • Με μια μάλλον άτονη ομιλία στην ψευδοβουλή ο κ. Ερντογάν περιορίσθηκε σε μερικές από τις γνωστές διαστρεβλώσεις της ιστορίας, αναφέροντας εκτός των άλλων ότι στην Κύπρο κατακτητές είναι οι… Ελληνοκύπριοι και κατέληξε λέγοντας ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι δεν θα περιμένουν άλλα 50 χρόνια για την αναζήτηση λύσης, ομοσπονδιακής μορφής.

Εντύπωση προκάλεσε φυσικά η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στα Βαρώσια, κάτι που ερμηνεύθηκε από πολλούς ως… υπαναχώρηση του Ερντογάν λόγω των πιέσεων που ασκήθηκαν από τον διεθνή παράγοντα. Βεβαίως, η επίσκεψη δεν έχει ολοκληρωθεί και από την πρώτη στιγμή η Λευκωσία απέδιδε ιδιαίτερη προσοχή στην σημερινή δεύτερη ημέρα της.

Σήμερα ο κ. Ερντογάν μετά την προσευχή του μπαϊραμιού στο τζαμί Χαλά Σουλτάν στην Μια Μηλιά, θα παραστεί αργότερα στην παρέλαση που θα γίνει στη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής. Μετά την παρέλαση ο Ερντογάν συνοδευόμενος από τον Ερσίν Τατάρ θα εγκαινιάσουν τον περιφερειακό δρόμο της κατεχόμενης Λευκωσίας, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, το πλοίο-μουσείο της εισβολής στον Καραβά, τον κήπο στο Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου και χώρο στάθμευσης κοντά στην λεωφόρο Κένεντι στην περιφραγμένη πόλη των Βαρωσίων.

Θα έχει ενδιαφερον εάν ο κ. Ερντογάν τελικά δώσει το μήνυμα ότι υποχώρησε μπροστά στις πιέσεις των ξένων (κάτι που δεν συνηθίζει πάντως), ή εάν θα επιχειρήσει κάποια κίνηση ελιγμού που θα διασώσει τα προσχήματα για τον ίδιο και συγχρόνως θα του δώσει την δυνατότητα να «μπερδέψει» όσους είναι έτοιμοι να δικαιολογήσουν την Τουρκία.

Κλειδί είναι τα Βαρώσια, όπου αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα έχει τονισθεί ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να χαρακτηρίσει μη στρατιωτική ζώνη τα Βαρώσια και να τα «αποδώσει» στο ψευδοκράτος, παραβιάζοντας βεβαίως τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ. Και συγχρόνως να ρίξει το «δόλωμα» ότι ανοίγει η εσωτερική διαδικασία στο ψευδοκράτος ώστε να επιστρέψουν όσοι ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες το επιθυμούν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση όμως.

Η Άγκυρα θεωρεί ότι εάν αποδεχθούν την «προσφορά» αρκετοί Ελληνοκύπριοι τότε εύκολα θα μπορέσει να αποκρούσει τις αντιδράσεις και να ισχυρισθεί ότι οι ίδιοι οι Ελληνοκύπριοι παρακάμπτουν και δεν ενδιαφέρονται για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΣΑ για τα Βαρώσια.

  • Χθες πάντως στην Κύπρο ήταν θλιβερή και λόγος σοβαρού προβληματισμού η εικόνα των μερικών δεκάδων Ελληνοκυπρίων που διαδήλωναν εναντίον της επίσκεψης Ερντογάν στην Δερύνεια.

Ένα μόλις εικοσιτετράωρο πριν, οι αρνητές του εμβολιασμού και διάφοροι «ψεκασμένοι» που πραγματοποίησαν διαδήλωση στην Λευκωσία και επιτέθηκαν και εναντίον των εγκαταστάσεων του Σταθμού Σίγμα, ήταν μερικές χιλιάδες…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην NEWS GOOGLE

Δεν είναι αγγαρεία, όπως πιστεύουν μερικοί στην Αθήνα: Γιατί αν δεν υπήρχε η Κύπρος η Ελλάδα έπρεπε να την “εφεύρει”;


Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: