Ρώτησες ποτέ πόσο ασφαλές είναι το εμβόλιο γρίπης; Αρνήθηκες να αγοράσεις από Amazon ή Apple; Τότε, δικαιούσαι να μην εμβολιαστείς!

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επισκέφθηκε το εμβολιαστικό κέντρο στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ιπποκράτειο», όπου πραγματοποιούνται εμβολιασμοί πολιτών. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, STR




Του ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ* – Νέα Υόρκη

Είναι στενάχωρο να βλέπεις τους συμπατριώτες σου μοιρασμένους στα δυο. Οι μεν να υποστηρίζουν το εμβόλιο και οι δε να το αρνούνται. Ειδικά σε μια μοιρασμένη πατρίδα, την ώρα που ο Τούρκος εισβολέας καραδοκεί να τα ρημάξει όλα, κάτι τέτοιο γίνεται ακόμη πιο βασανιστικό. Δεν θα κρίνω κανέναν που αρνείται το εμβόλιο.

Ο καθένας είναι ελεύθερος να πράξει όπως ο ίδιος θεωρεί σωστό, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της όποιας απόφασης του. Παράλληλα όμως, ως τροφή για σκέψη, και ως άτομο που έχει ζήσει την περίοδο της πανδημίας στην υπ’ αριθμό έναν παθούσα πόλη στον κόσμο, την Νέα Υόρκη, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί με τους συμπατριώτες μας κάποιες σκέψεις μου, όπως τις είχα θέσει και στον εαυτό μου όταν έπρεπε να πάρω τις δικές μου αποφάσεις.

Ως καθηγητής σε Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, είχα το δικαίωμα να λάβω το εμβόλιο από την πρώτη μέρα. Το ίδιο και η σύζυγος μου, ως άτομο που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες. Φυσικά και προβληματιστήκαμε. Διαβάσαμε, μελετήσαμε, μετρήσαμε, λάβαμε υπ’ όψιν τις προχειρότητες άλλων (σχετικό άρθρο ΕΔΩ) και τελικά αποφασίσαμε ότι “εκ των πραγμάτων, η επιλογή μας ήταν να προχωρήσουμε σε εμβολιασμό”. Τα δικά μου συναισθήματα τα έχω περιγράψει.

  • Μόνο θετικά μπορούσαν να είναι, μόνο θετικά βλέπουμε πλέον το μέλλον εδώ στην Νέα Υόρκη και στις ΗΠΑ, μιας και βγάλαμε τις μάσκες και αν μη τι άλλο ζούμε σε έναν ανθρώπινο βαθμό, χωρίς «φυλακή», χωρίς φόβο, χωρίς πανικό. Γυρίζοντας το κεφάλι έναν χρόνο πριν, μόνο μαύρο μπορώ να δω, να νιώσω, να θυμηθώ! (Σχετικό άρθρο ΕΔΩ).

Μέχρι όμως να φτάσουμε στον εμβολιασμό, πέρασαν από το μυαλό πάμπολλα ερωτήματα. Ερωτήματα, τα οποία, ακόμη και όσοι “ξεσκονίζουμε” μια είδηση για να είμαστε βέβαιοι για την εγκυρότητα της, συχνά τρελλαινόμαστε με τα όσα «παίζουν» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα «fake news» και όπως λέει και η νέα γενιά «ο εγκέφαλος καίγεται»! Ποια ήταν αυτά τα ερωτήματα και οι απαντήσεις που (μου) έδωσα;

Είναι ασφαλές το εμβόλιο;

Τίποτα δεν είναι 100% ασφαλές. Η όποια επιστημονική μελέτη γίνει, είτε στην ιατρική, είτε στην φυσική, είτε και στο Μάρκετινγκ και την Επικοινωνία που υπηρετώ, το ανώτατο επίπεδο εμπιστοσύνης (confidence level) που μπορεί να φτάσουν τα αποτελέσματα είναι το 99%.

Δηλαδή, αν μια μελέτη/έρευνα γίνει εκατόν φορές, τις 99 φορές θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα και μια φορά (ίσως) όχι. Κατ’ επέκταση, καμιά μελέτη για τον COVID-19 δεν θα μπορούσε να μου διασφαλίσει ότι δεν θα έχω παρενέργειες κατά 100%.

Την ίδια στιγμή, και έχοντας την τραγική εμπειρία των 600 χιλιάδων Αμερικανών, που έχασαν τη ζωή τους κατά την περίοδο της πανδημίας, αυτό το 99% ήταν, είναι η επανένταξη στη ζωή.

Και κάτι τέτοιο φαίνεται ήδη να έχει τεράστια αποτελέσματα, μιας και η Κύπρος του λιγότερο του ενός εκατομμυρίου πληθυσμού κινδυνεύει ξανά, ενώ η ΗΠΑ των 350 εκατομμυρίων πληθυσμού (και των 600 χιλιάδων νεκρών από την πανδημία) άρχισε να ζει ξανά.

Και ένα παράλληλο ερώτημα: Ρώτησα ποτέ τον παιδίατρο πόσο ασφαλές είναι το εμβόλιο γρίπης για το παιδί μου; Η απάντηση ήταν “όχι”!

Είναι το εμβόλιο μια μορφή συνομωσίας για να μας ελέγξουν οι «μεγάλοι» της γης;

Μπορεί και ναι. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει με βεβαιότητα τώρα. Κάτι τέτοιο θα επαληθευτεί (ή διαψευστεί) μετά από πολλά χρόνια, πιθανότατα εμείς να μην είμαστε στη ζωή.

Παράλληλα, σκέφτηκα ότι δεν χρειάζονταν τον COVID-19 για να μας ελέγξουν. Ήδη μας ελέγχουν μέσα από δορυφόρους, μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, μέσα από τις καθημερινές μας συναλλαγές.

Πληκτρολογείς στο διαδίκτυο ότι θες να αγοράσεις καναπέ, ή λες ότι θες να αλλάξεις κινητό και το αμέσως επόμενο λεπτό, η Google, το Facebook κ.λπ. σου κατεβάζουν ένα κατεβατό σχετικές διαφημίσεις επίπλων και κινητών! Αν αυτό δεν είναι έλεγχος, τότε τι είναι;

Επίσης, προσπάθησα να μετρήσω πόσες φορές αγόρασα πράγματα από την Amazon, την Apple, την Microsoft, κ.ο.κ. Έδωσα κι εγώ τον κόπο μου σε «αυτούς», που ίσως, όντως ελέγχουν τη ζωή μας. Με αυτά τα χρήματα αγοράζουμε «άνεση» και αυτοί αγοράζουν (ίσως) το μέλλον μας.

  • Είναι ωσάν να είσαι στο μέσο μιας φωτιάς που προήλθε από κακόβουλη ενέργεια και αρνείσαι να ρίξεις νερό για να σβήσεις την φωτιά επειδή η ενέργεια ήταν κακόβουλη.

Προχωρώ με τα ερωτήματα στον εαυτό μου και πάω πολύ πίσω: Όταν έπρεπε να εμβολιάσω το γιο μου, ρώτησα το γιατρό ποιο εμβόλιο θα του χορηγήσει; Καλώς ή κακώς, δεν ρώτησα. Δεν νομίζω να υπάρχει άνθρωπος που να ρώτησε τέτοιο πράγμα. Τι το διαφορετικό τώρα; Δηλαδή ήταν δύσκολο να μας βάλουν το «υλικό» τους στο αποδεκτό από ΟΛΟΥΣ μας εμβόλιο γρίπης; Δεν νομίζω, θα ήταν πολύ εύκολο και κανείς μας δεν θα έπαιρνε χαμπάρι!

Ποιο εμβόλιο είναι το πιο αποτελεσματικό;

Αρκετή μελέτη κι εδώ. Ένας χαμός. Πακτωλός πληροφοριών να κατακλύζουν το διαδίκτυο. Σίγουρα, οι εταιρίες αυτές κρατούσαν και κρατάνε το «κλειδί» της ζωής μας. Ο ανταγωνισμός τους τεράστιος. Τα κονδύλια που διακινούνται ασύλληπτα. Άντε τώρα να βρεις άκρη. Ξανά, ο εγκέφαλος να καίγεται. Όχι άλλο κάψιμο, το εμβόλιο παρέχει προστασία. Είτε 50%, είτε 60%, είτε 70%, με προστατεύει από το θάνατο και από βαριάς μορφής ασθένεια. Μου επιτρέπει να δω δυο φίλους, τους γονείς μου, το παιδί μου χωρίς να φοβάμαι.

Πιστέψτε μας, ο φόβος μας εδώ στις ΗΠΑ ήταν τεράστιος. Κάθε φορά με καλούσαν οι φίλοι και συνάδελφοι στα ΜΜΕ να μιλήσουμε για την κατάσταση στις ΗΠΑ. «Δέκα χιλιάδες έφυγαν σήμερα». «Φτάσανε τις 100 χιλιάδες σήμερα». «Ξεπέρασαν τις 300 χιλιάδες» και πάει λέγοντας. Τρελά νούμερα, τρελοί κτύποι, έτρεμαν τα χέρια μου κάθε φορά που κρατούσα το χαρτί με τα γ…μένα νούμερα των θανάτων!

Πλέον, τα χέρια έπαψαν να τρέμουν. Μπορώ να αναπνεύσω ξανά!

Κλείνοντας, επιτρέψετε μου να το επαναλάβω: Ο καθένας είναι ελεύθερος να πράξει όπως ο ίδιος θεωρεί σωστό. Όμως, θεωρώ ότι τα απλά ερωτήματα που οφείλει ο καθένας να απαντήσει επικεντρώνονται στα πιο πάνω που ανέλυσα.

Αν ρώτησες το γιατρό «ποιο εμβόλιο γρίπης (ή όποιας άλλης ασθένειας) να δώσεις στο παιδί σου», «αν ρώτησες έστω και μια φορά πόσο ασφαλές είναι το εμβόλιο γρίπης για τα παιδιά σου» αλλά και «ποιο εμβόλιο θα τους χορηγήσει».

Και επίσης, «αν δεν αγόρασες ποτέ από την Amazon, την Apple, την Microsoft» δίνοντας τα χρήματα σου στους “μεγάλους”, τότε έχεις κάθε δικαίωμα να μην λάβεις το εμβόλιο, κατανοητό, σεβαστό και θαυμαστό! Αν όμως έχεις αγγίξει έστω και ένα από τα πιο πάνω, τότε δεν το θεωρώ έντιμο να θέτεις άλλους σε κίνδυνο.

  • Ο Δρ. Νίκος Αντωνιάδης είναι Επίκουρος Καθηγητής Επικοινωνίας, Στρατηγικής & Πολιτικού Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο St. John’s της Νέας Υόρκης και Συντάκτης στις εφημερίδες ikypros.com, L.A. Voice και HellasJournal.
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην NEWS GOOGLE

Χαμένοι και κερδισμένοι από τις εκλογές στην Κύπρο: Πώς και από ποιον μπορεί να επέλθει η αλλαγή;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: