Ο Ταγίπ Ερντογάν παίζει με τη φωτιά και θα καεί: Οι δύο λόγοι για τους οποίους στόχευσε τα Βαρώσια

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν ομιλεί στον τουρκικό όχλο. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Αυτό που σκέφτεται ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν (Tayip Erdogan) για το διεθνές δίκαιο, φαίνεται με τον καλύτερο τρόπο στην Κύπρο, γράφει η γερμανική εφημερίδα FAZ.

Την μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής του 1974, που οδήγησε στη διχοτόμηση του νησιού, ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει και θα αναπτύξει την πόλη-φάντασμα, στην οποία ζούσαν κυρίως Ελληνοκύπριοι.

Με αυτήν την πρόκληση παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και προσβάλλει όλους εκείνους με τους οποίους η Άγκυρα πρόσφατα επιχειρούσε επίπονα να βελτιώσει τις σχέσεις.

  • Η απόφαση του Erdogan συνίσταται στο γεγονός ότι η Κύπρος συνιστά ένα από τα λίγα θέματα στην Τουρκία όπου υπάρχει εσωτερικά διμερής συναίνεση και μπορεί να κερδίσει πόντους σε μια δύσκολη στιγμή. Το κάνει επίσης για να προσθέσει πόντους στην περιφερειακή υπεροχή της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Το τίμημα της βραχυπρόθεσμης επιτυχίας είναι υψηλό. Οι πρώτες αντιδράσεις δείχνουν ότι ο Erdogan θέτει σε κίνδυνο την détente που έχει ξεκινήσει εναντίον της Ελλάδας και του Ισραήλ. Είναι οι δύο χώρες που είχαν συμμαχήσει με την Κύπρο ενάντια στην Τουρκία στη διαμάχη για τα αποθέματα φυσικού αερίου.

Ο Erdogan παίρνει επίσης το ρίσκο μιας νέας σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), με την οποία η Τουρκία θέλει να διαπραγματευτεί για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης.

Σε αυτό το παιχνίδι με φωτιά, ο Ερντογάν θα μπορούσε να επιτύχει τον εξής ένα στόχο: Η επανένωση του νησιού είναι τώρα πολύ μακριά, και με μια λύση δύο κρατών, η Τουρκία μπορεί να διατηρήσει τη βάση της στην ανατολική Μεσόγειο.

ΠΗΓΗ: FAZ, Erdogans Spiel mit dem Feuer

Η Σακελλαροπούλου προσκάλεσε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στο Προεδρικό Μέγαρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: