Να τον …”χαίρονται” οι Ευρωπαίοι: Ο Ερντογάν σπεύδει να καταστείλει ειδησεογραφικό κανάλι φοιτητών στο YouTube

Φοιτητές του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου διαδηλώνουν εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν. EPA, ERDEM SAHIN




Το δημοσίευμα της εφημερίδας Times (κείμενο Hannah Lucinda Smith) αναφέρεται στο κλείσιμο του ειδησεογραφικού καναλιού φοιτητών του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου, Bogazici TV, το οποίο εξέπεμπε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σημειώνεται επίσης η παραπομπή των δημοσιογράφων σε δίκη μαζί με πάνω από 100 φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου. Οι δημοσιογράφοι του καναλιού παραπέμπονται σε δίκη διότι μετέδωσαν εικόνες από διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Erdogan.

Νόμος που πέρασε τον Απρίλιο απαγορεύει σε δημοσιογράφους να βιντεοσκοπούν την αστυνομία κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων, νόμος που επιβλήθηκε και εναντίον φωτογράφου του AFP που κάλυψε την επιχείρηση της αστυνομίας κατά της παρέλασης Pride στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο μήνα.

Ο νόμος θεωρείται ότι καταπνίγει τα τελευταία ίχνη ελεύθερων ΜΜΕ στην Τουρκία. Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Erdogan πριν πέντε χρόνια, 150 ειδησεογραφικά ΜΜΕ έχουν κλείσει και δεκάδες δημοσιογράφοι έχουν φυλακιστεί. Σχεδόν όλες οι εφημερίδες και τα κανάλια τώρα ακολουθούν φιλοκυβερνητική  γραμμή.

Ο Yaman Akdeniz, ερευνητής της Ένωσης για την Ελευθερία της Έκφρασης (Freedom of Expression Association), είπε ότι ο κόσμος βασιζόταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ειδήσεις. «Οι δημοκρατικοί θεσμοί, περιλαμβανομένων των δικαστηρίων, δεν λειτουργούν».

Ο 26χρονος Taha Ercoskun, φοιτητής του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου και κωμικός, είχε ιδρύσει το κανάλι Bogazici TV μετά την απαγόρευση εισόδου σε δημοσιογράφους στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου για την κάλυψη των φοιτητικών διαδηλώσεων. Το κανάλι έχει 24.500 συνδρομητές στο YouTube και ομάδα 28 δημοσιογράφων.

«Η γενιά μας πρέπει να βασιστεί στα ψηφιακά μέσα», δήλωσε –μεταξύ άλλων- ο Ercoskun και πρόσθεσε: «Μας έχουν περιθωριοποιήσει, χτυπήσει και τίποτε δεν μας έχει σταματήσει ως τώρα. Μια ημέρα θα κερδίσουμε και οι διαδηλώσεις θα σταματήσουν. Αλλά θέλω αυτό το κανάλι να συνεχιστεί».

ΠΗΓΗ: Times (Hannah Lucinda Smith)

Έχει παίξει άθλιο ρόλο ο Ερντογάν, πρέπει να τον ωθήσουμε προς τα πίσω, ζητά ο Μενέντεζ από τον Μπάιντεν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: