Κλείνει ένα πολύ δυσάρεστο κεφάλαιο: Η Σάρλοτσβιλ ξηλώνει αγάλματα στρατηγών της Συνομοσπονδίας

File photo: Ενα από τα αγάλματα που έχουν απομακρυνθεί μετά την έξαρση του κινήματος Black Lives Matter,αυτό του στρατηγου της Συνομοσπονδίας των Πολιτειών του Νότου Ρόμπερτ Ε. Λη στην πόλη Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια. EPA, JIM LO SCALZO




Ένα άγαλμα του στρατηγου της Συνομοσπονδίας των Πολιτειών του Νότου Ρόμπερτ Ε. Λη ξηλώθηκε την Παρασκευή στην πόλη Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια, σχεδόν τέσσερα χρόνια αφότου οι διαμαρτυρίες υποστηρικτών της λεγόμενης λευκής υπεροχής για τα σχέδια για το ξήλωμά του είχαν οδηγήσει σε συγκρούσεις, κατά τις οποίες μία γυναίκα σκοτώθηκε από αυτοκίνητο που έπεσε πάνω της.

Λίγο μετά την αφαίρεση του αγάλματος του Λη, ένα άγαλμα του στρατηγού της Συνομοσπονδίας Τόμας «Στόουνγουολ» Τζάκσον ξηλώθηκε επίσης από τη βάση του σε άλλο πάρκο της πόλης. Άνθρωποι, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί εκεί ώρες νωρίτερα, επευφημούσαν καθώς τα αγάλματα φορτώνονταν σε φορτηγά και απομακρύνονταν.

Αγάλματα προς τιμήν ηγετών της Συνομοσπονδίας, που υποστήριζε τη δουλεία στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο, έχουν βρεθεί τα τελευταία χρόνια στο κέντρο διαμαρτυριών κατά του ρατσισμού.

Η σχεδιαζόμενη αφαίρεση του αγάλματος του Λη το 2017 είχε προκαλέσει μια συγκέντρωση υπέρμαχων της «λευκής υπεροχής», η οποία έγινε αιματηρή όταν ένας αυτοχαρακτηριζόμενος νεοναζί οδήγησε ένα αυτοκίνητο πάνω στο πλήθος σκοτώνοντας μια αντιδιαδηλώτρια, την 32χρονη Χέδερ Χέγιερ.

Μερικές εβδομάδες αργότερα, το δημοτικό συμβούλιο της Σάρλοτσβιλ έδωσε ομόφωνα εντολή να αφαιρεθεί το άγαλμα του Τζάκσον.

Η Σάρλοτσβιλ θα κρατήσει τα αγάλματα σε αποθήκη μέχρι να λάβει μια τελική απόφαση για το τι θα τα κάνει, ανέφεραν αξιωματούχοι σε δήλωση που εξέδωσαν την Παρασκευή.

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Reuters και το AFP
Ουάσινγκτον, United States

Έγραψε ιστορία: Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον επέστρεψε στη Γη αφού έφτασε στο διάστημα με σκάφος της Virgin Galactic

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: