Its coming home ή Its coming Rome: Δυο κόσμοι αντίπαλοι στον τελικό του Euro 2020

Φίλαθλοι στην Καλκούτα της Ινδίας προετοιμάζουν ένα αερόστατο με ευχές για τις δυο ομάδες στον τελικό του Euro 2020 epa09335160 EPA/PIYAL ADHIKARY




Δυο διαφορετικοί κόσμοι, δυο διαφορετικές κοσμοθεωρίες και δυο διαφορετικές ποδοσφαιρικές σχολές συγκρούονται στο τελικό του Euro 2020, το βράδυ της Κυριακής στο θρυλικό Wembley.

Δυο από τις καλύτερες ομάδες αυτού του ποδοσφαιρικού τουρνουά, δυο από τα θεωρούμενα φαβορί, πριν ακόμη αρχίσουν οι αγώνες.

Its coming home τραγουδούν από την πρώτη μέρα οι σίγουροι Άγγλοι, που έχουν να δουν τρόπαιο από το μοναδικό τους, πάλι στο ίδιο γήπεδο, στο Παγκόσμιο του 1966. Its coming Rome παντούν οι πάντοτε… εφευρετικοί Ιταλοί.

Οι πρακτικοί Ιταλοί, παρότι έμαθαν το ποδόσφαιρο αργότερα τα έχουν καταφέρει πολύ καλύτερα όλα αυτά τα χρόνια. Τέσσερα παγκόσμια κύπελλα (1934, 1938, 1982, 2006), δύο χαμένους τελικούς σε Μουντιάλ (1970, 1994), ένα EURO (1968) και δύο ήττες σε τελικό EURO (2000, 2012).

Ο νέος πρωταθλητής Ευρώπης, θα διαδεχθεί στον «θρόνο» της ποδοσφαιρικής «γηραιάς ηπείρου», την Πορτογαλία του Φερνάντο Σάντος και του Κριστιάνο Ρονάλντο.

Προϊόντος του χρόνου και καθώς εξελισσόταν η διοργάνωση, τα «τρία λιοντάρια» και η «αρμάδα» του Ρομπέρτο Μαντσίνι, απέδειξαν ότι δικαίως θα διεκδικήσουν απόψε το τρόπαιο.

Οι Ιταλοί πέρασαν… αλώβητοι την φάση των ομίλων με τρεις νίκες σε ισάριθμους αγώνες και ελκυστικό ποδόσφαιρο σε γενικές γραμμές. Αναλόγως κινήθηκαν και οι Άγγλοι, καθώς πήραν την πρώτη θέση του ομίλου τους, με δύο νίκες και μία «λευκή» ισοπαλία.

Στην πορεία τους μέχρι τον τελικό, οι παίκτες του Γκάρεθ Σαουθγκέϊτ, χρειάσθηκαν μία φορά την παράταση (στο 2-1 επί της Δανίας στον ημιτελικό), ενώ οι συνάδελφοι τους από την Ιταλία, πήραν μία πρόκριση στον επιπλέον χρόνο (2-1 επί της Αυστρίας στους 16) και μία στα πέναλτι (4-2 την Ισπανία, κ.α. 1-1) στον ημιτελικό.

Οι διεθνείς του Μαντσίνι, παραμένουν αήττητοι από τον Σεπτέμβριο του 2018 και μετρούν 33 αγώνες χωρίς ήττα (σ.σ. 27 νίκες), έχουν καλύτερη επίθεση (12 γκολ), αλλά προέρχονται από τρεις αγώνες όπου δέχτηκαν γκολ. Από την πλευρά τους, οι «οικοδεσπότες» βασίζονται σε μια εξαιρετική αμυντική λειτουργία, δεδομένου ότι δέχθηκαν μόλις ένα γκολ και αυτό από εκτέλεση φάουλ, στον ημιτελικό με την Δανία.

Η πορεία των δύο φιναλίστ μέχρι τον τελικό, είναι η εξής:

ΙΤΑΛΙΑ Πέντε νίκες και μία ισοπαλία, με γκολ 12-3

Όμιλοι

  • 3-0 την Τουρκία
  • 3-0 την Ελβετία
  • 1-0 την Ουαλία

Φάση των 16: 2-1 την Αυστρία (παρ, κ.α. 1-1) // Προημιτελικός : 2-1 το Βέλγιο // Ημιτελικός : 4-2 την Ισπανία (στα πέναλτι, κ.α. και παρ. 1-1)

ΑΓΓΛΙΑ Πέντε νίκες και μία ισοπαλία, με γκολ 10-1.

Όμιλοι

  • 1-0 την Κροατία
  • 0-0 με την Σκωτία
  • 1-0 την Τσεχία

Φάση των 16 : 2-0 την Γερμανία // Προημιτελικός : 4-0 την Ουκρανία // Ημιτελικός : 2-1 την Δανία (παρ, κ.α. 1-1)

Στο παρελθόν οι δύο αντίπαλοι έχουν συναντηθεί 27 φορές με την «σκουάντρα ατζούρα» να μετρά 11 νίκες και την Αγγλία οκτώ, ενώ οκτώ ματς έχουν λήξει χωρίς νικητή.

Για πρώτη φορά, συναντήθηκαν στις 13 Μαϊου 1933 σε φιλικό αγώνα που έληξε ισόπαλος 1-1, ενώ με το ίδιο σκορ, ολοκληρώθηκε και η τελευταία αναμέτρηση τους, που διεξήχθη -επίσης σε φιλικό επίπεδο- στις 27 Μαρτίου 2018. Όσον αφορά στην νίκη με το μεγαλύτερο εύρος στο σκορ, σημειώθηκε στις 16 Μαϊου 1948, όταν οι Άγγλοι, συνέτριψαν με 4-0 τους Ιταλούς.

Τα πανηγύρια των Άγγλων

Εδώ και μέρες η Αγγλία ζει και αναπνέει για το ποδόσφαιρο. Πλατείες, παμπ και σπίτια θα γεμίσουν, στο πλαίσιο όμως που επιτρέπουν τα περιοριστικά μέτρα του κορωναϊού. Οι παμπ, αν και δέχονται κόσμο με κρατήσεις έχοντας συγκεκριμένη πληρότητα, θα επεκτείνουν το ωράριό τους για επιπλέον 45 λεπτά ώστε να καλύψουν το ενδεχόμενο παράτασης και πέναλτι. Το στάδιο του Wembley θα φιλοξενήσει σχεδόν 60 χιλιάδες φιλάθλους, το 75% της χωρητικότητας του ναού του ποδοσφαίρου, ενώ χίλιοι από αυτούς θα είναι υποστηρικτές της Ιταλίας.

Οι σημερινές εφημερίδες είναι αφιερωμένες στους παίκτες της Εθνικής αναφερόμενες σε αυτούς ως «πιθανούς ήρωες», ενώ παντού στους τίτλους βρίσκεται το μήνυμα της βασίλισσας Ελισάβετ και του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Η βασίλισσα στο χθεσινό μήνυμά της θυμήθηκε ότι ήταν αυτή που έκανε την απονομή του παγκοσμίου κυπέλλου το 1966 στο ίδιο γήπεδο, όταν η Αγγλία κατάφερε να νικήσει την τότε Δυτική Γερμανία και τώρα 55 χρόνια μετά στέλνει τις θερμότερες ευχές στην ομάδα των Τριών Λιονταριών «με την ελπίδα η ιστορία να καταγράψει όχι μόνο την επιτυχία αλλά και το πνεύμα, την αφοσίωση και την υπερηφάνεια που τη διακατέχει». Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μάλιστα τόνισε ότι «δεν ελπίζουμε μόνο ούτε προσευχόμαστε. Πιστεύουμε σε εσένα Γκάρεθ, και στην απίστευτη ομάδα σου».

Ο προπονητής Γκάρεθ Σάουθγκειτ στη χθεσινή επίσημη συνέντευξη τύπου δήλωσε ότι «η ομάδα είναι έτοιμη για τον μεγάλο τελικό και το κλειδί είναι να μείνουν οι παίκτες ήρεμοι και συγκεντρωμένοι στο παιχνίδι». Επίσης έπλεξε το εγκώμιο για την ομάδα του Μαντσίνι και σαν ένδειξη σεβασμού ζήτησε από τους παθιασμένους φιλάθλους να μην γιουχάρουν τον εθνικό ύμνο της Ιταλίας, κάτι που έκαναν στη φάση των 16 κόντρα στη Γερμανία.

Αρκετοί στη χώρα όμως δεν πανηγυρίζουν μόνο για την Εθνική Αγγλίας. Στην πόλη του Μπένφορντ ή αλλιώς «Μικρή Ιταλία», περίπου 14.000 Ιταλοί που μένουν εκεί θα υποστηρίξουν τη χώρα καταγωγής τους. Προς αποφυγή επεισοδίων όμως η αστυνομική παρουσία θα είναι αυξημένη στην περιοχή. Το σίγουρο είναι ότι ο αποψινός τελικός δεν είναι μόνο μια σύγκρουση ποδοσφαιρικής κουλτούρας αλλά και πολιτισμικής, με τη νίκη να αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα.

Όλη η Ιταλία στηρίζει τους Azzurri

Όλη η Ιταλία στηρίζει την Squadra Azzurra ενόψει του τελικού του Euro με αντίπαλο την Εθνική Αγγλίας απόψε στο Γουέμπλεϊ.

Ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα μεταβαίνει στο Λονδίνο για να παρακολουθήσει από κοντά τον αγώνα. Παράλληλα, στο στάδιο θα βρίσκονται περίπου 6.000 Ιταλοί οι οποίοι ζουν μόνιμα στην Μεγάλη Βρετανία και τουλάχιστον 1.500 που θα ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνον για λίγες ώρες, για να εμψυχώσουν την Εθνική τους.

Πλήρωσαν το εισιτήριο 800 ευρώ από το αεροδρόμιο θα μεταφερθούν κατευθείαν στο Γουέμπλεϊ και όταν επιστρέψουν στην Ιταλία θα πρέπει να μείνουν επί πέντε ημέρες σε καραντίνα.

Στην Ρώμη στήθηκαν «χωριά των φιλάθλων», με γιγαντοθόνες, στην Πλατεία του Λαού και στην οδό των Φόρι Ιμπεριάλι, της αρχαίας αγοράς η οποία οδηγεί στο Κολοσσαίο. Για να μπουν, όμως, οι φίλαθλοι πρέπει πρώτα να κάνουν ηλεκτρονική κράτηση.

Θα καταβληθεί προσπάθεια με στόχο να αποφευχθούν, όσο γίνεται περισσότερο οι συνωστισμοί, λόγω του κινδύνου νέων μολύνσεων κορωναϊού. Στην Αιώνια Πόλη, χίλιοι αστυνομικοί και καραμπινιέροι θα προσπαθήσουν να εγγυηθούν την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας.

Όσο για την αθλητική, καθαρά, παράμετρο, οι Azzurri υπόσχονται ότι, όπως πάντα, θα εξαντλήσουν κάθε απόθεμα ενέργειας, φαντασίας και αντοχής. Ελπίζουν να τους φέρει γούρι και ο Λεονάρντο Σπινατσόλα. Παρά τον τραυματισμό του και την εγχείριση στην οποία υποβλήθηκε πριν λίγες ημέρες θέλησε να είναι παρών στο Λονδίνο, για να εμψυχώσει τους φίλους και συναδέλφους του και να φωνάξει -μαζί με όλους τους συμπατριώτες του- «Forza Italia».

Μαντσίνι: «Θα το απολαύσουμε»

Ελπίζοντας ότι στο τέλος του αποψινού (22:00) τελικού για το EURO 2020, με αντίπαλο την Αγγλία στο Γουέμπλεϊ, θα ακούγονται οι φωνές των συμπατριωτών του, εμφανίσθηκε ο Ρομπέρτο Μαντσίνι.

«Ελπίζουμε να τους ακούσουμε στο τέλος. Κατά την διάρκεια του αγώνα, πρέπει να σκεφτούμε κάτι άλλο, να παίξουμε το παιχνίδι μας και να αμυνθούμε καλά. Αλλά ελπίζουμε να τους ακούσουμε στο τέλος. Υπάρχει πολύ πάθος για το ποδόσφαιρο στην Αγγλία, ενώ το ίδιο ισχύει και στην Ιταλία», τόνισε ο Ιταλός προπονητής και πρόσθεσε: «Θα είναι ένας υπέροχος αγώνας σ΄ ένα γεμάτο γήπεδο και αυτό είναι υπέροχο νέο για τους φίλους του ποδοσφαίρου. Η Αγγλία είναι ισχυρή ομάδα. Έχουν πολύ καλούς παίκτες, συμπεριλαμβανομένων και όσων είναι στον πάγκο. Αλλά κι εμείς, φτάσαμε εδώ, επειδή έχουμε τις ικανότητες. Ο Στέρλινγκ έχει κάνει μεγάλη πρόοδο και είναι ταχύτατος. Πρέπει να είμαστε πολύ καλοί στην αμυντική λειτουργία. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η Αγγλία δεν έχει μόνο ισχυρούς μέσους, είναι γενικά μια δυνατή ομάδα. Είναι σαφές, φυσικά, πως είναι ισχυρότεροι από εμάς. Αλλά το ποδόσφαιρο παίζεται με την μπάλα στο έδαφος και ελπίζουμε να είμαστε καλύτεροι. Μερικές φορές είναι οι λεπτομέρειες που φέρνουν την νίκη, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν. Πρέπει να είμαστε ήρεμοι. Είναι το τελευταίο ματς και θα το απολαύσουμε. Μετά θα πάμε διακοπές».

Σαουθγκέϊτ: «Μία κανονική ημέρα»

«Για εμάς, η Κυριακή θα είναι μια κανονική ημέρα αγώνων. Έχουμε προετοιμάσει τα πάντα. Θα γίνονται οι ίδιες συναντήσεις την ίδια ώρα, θα κάνουμε διατάσεις, θα χαλαρώσουμε, ίσως κάνουμε μια βόλτα»…

Κάπως έτσι αντιμετωπίζει ο Γκάρεθ Σαουθγκέϊτ, τον αποψινό (22:00) τελικό για το EURO 2020, με αντίπαλο την Ιταλία στο Γουέμπλεϊ.

«Είχαμε αρκετούς αγώνες και αυτήν την στιγμή, είναι σημαντικό να έχουμε αυτήν την κανονικότητα. Είμαστε πολύ ήρεμοι. Γνωρίζαμε ότι θα υπήρχαν διαφορετικές φάσεις, έπρεπε να προκριθούμε πρώτα από τους ομίλους. Παραμείναμε ήρεμοι μετά τον αγώνα εναντίον της Σκωτίας και όταν υπήρχε κριτική. Ημασταν αποφασισμένοι να μην επηρρεασθούμε. Συνεχίσαμε τη δουλειά μας και από τα προημιτελικά, είχαμε την ευκαιρία να γράψουμε μια σελίδα Ιστορίας σε κάθε ματς», τόνισε ο Άγγλος ομοσπονδιακός και πρόσθεσε:

«Αυτό μας έκανε να είμαστε ανυπόμονοι, είναι ένα υπέροχο παιχνίδι για προετοιμασία εναντίον ενός λαμπρού αντιπάλου, που τεχνικά είναι πολύ καλός και πολύ οργανωμένος. Είναι μια μεγάλη πρόκληση για εμάς. Όταν προπονούμε μια ομάδα, εξετάζουμε τα πάντα, αλλά πρέπει να αποφασίσουμε τι είναι πιο σημαντικό για τους παίκτες, ώστε να μην τους κατακλύσουμε με πληροφορίες. Πρέπει να προσπαθήσουμε να προσαρμόσουμε το παιχνίδι στις δυνάμεις μας επισημαίνοντας τις αδυναμίες. Η Ιταλία έχει ένα καλό σχέδιο τακτικής, έναν έμπειρο προπονητή και ένα απίστευτο ρεκόρ τους τελευταίους 30 αγώνες. Έχουμε τα δικά μας δυνατά σημεία, προσαρμόζουμε το στυλ μας σύμφωνα με τις δυνάμεις μας, αλλά αυτή είναι η ομορφιά του παιχνιδιού. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο και κάθε ομάδα έχει διαφορετικά πλεονεκτήματα. Στον τελικό, το κλειδί είναι να παίζεις στο πραγματικό σου επίπεδο. Πολλές ομάδες καταλήγουν να χάνουν στον τελικό επειδή δεν μπορούν να φτάσουν στο επίπεδο των προηγούμενων αγώνων.

Οι παίκτες το γνωρίζουν αυτό, οπότε γνωρίζουμε ότι η προετοιμασία είναι σημαντική, ειδικά επειδή κάθε αντίπαλος είναι διαφορετικός, ακόμα κι αν προφανώς, εξακολουθούμε να εξετάζουμε συστηματικά τους αγώνες μας για να προσδιορίσουμε τι κάναμε καλά και τι θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα. Και φυσικά είναι σημαντικό, οι φίλαθλοι μας να σέβονται τους αντιπάλους όλη την ώρα. Γνωρίζουμε ότι όταν παίζουμε στο εξωτερικό και μας υποστηρίζουν, αυτό μας ενθαρρύνει ακόμη περισσότερο. Οι εθνικοί ύμνοι, πρέπει να γίνονται σεβαστοί».

Hellas Journal με πληροφορίες από DW// Ζωή Κατζαγιαννάκη και ΑΠΕ-ΜΠΕ // Γιώργος Διακογιάννης και Θ. Ανδρεάδης – Συγγελάκης
Λονδίνο, Αγγλία //  Ρώμη Ιταλία // Αθήνα, Ελλάδα

Ο Μέσι πήρε το τρόπαιο από τον Νεϊμάρ μέσα στο “σπίτι” του: Θρίαμβος της Αργεντινής μετά από 28 χρόνια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: