Υποχρεωτικός εμβολιασμός για δασκάλους, μαθητές, φοιτητές, στρατεύσιμους: Δηλώσεις αντιπροέδρου Πικραμμένου

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, μιλάει στην ολομέλεια της Βουλής ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ




Όλο και πιο κοντά έρχεται, όπως όλα δείχνουν, η επέκταση του μέτρου υποχρεωτικού εμβολιασμού για μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες.

Οι δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, σταδιακά προετοιμάζουν το κλίμα επισημαίνοντας την ανάγκη των εμβολιασμών σε σχέση με την προστασία της δημόσιας υγείας.

Σήμερα, Πέμπτη, ήταν η σειρά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου, μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα της κρατικής ραδιοφωνίας να προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω.

Σημείωσε ότι οι επόμενες πληθυσμιακές ομάδες που θα μπορούσε να επεκταθεί το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού είναι οι δάσκαλοι, οι μαθητές, οι φοιτητές και οι στρατεύσιμοι και σημείωσε ότι εφόσον τελικά υπάρξουν αντιρρήσεις, η λύση θα δοθεί από τη Δικαιοσύνη.

Είπε συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, και πρώην υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, Πάνος Πικραμμένος.

«Εγώ βλέπω τον εμβολιασμό ως ένα ανθρωπιστικό καθήκον, μια υποχρέωση αλληλεγγύης απέναντι στον συνάνθρωπό μας με τον οποίο συμβιώνουμε μέσα στην κοινωνία. Είναι μια απόδειξη ότι αποδεχόμαστε τους κανόνες της συμβίωσης εν κοινωνία και κατά κάποιο τρόπο δεν δεχόμαστε να θέσουμε την ζωή του συνανθρώπου μας σε διακινδύνευση. Για όσους δεν το αντιλαμβάνονται αυτό, γιατί αυτό δεν είναι μόνο ένα νομικό, συνταγματικό καθήκον, εγώ το βλέπω ως μια ηθική επιταγή του ανθρώπου προς τον άνθρωπο, θρησκευτική επιταγή αν θέλετε για ορισμένους από τους συνανθρώπους μας, μια άγραφη επιταγή για όσους ανθρώπους ζουν μέσα σε μια κοινωνία, είναι αναγκασμένη η κοινωνία, να προχωρήσει σε μέτρα. Όπως, για όλα τα θέματα προχωρά η κρατική εξουσία στην λήψη μέτρων για αυτούς που δεν αντιλαμβάνονται τι είναι σωστό, τι λάθος, τι υποχρέωση και τι καθήκον».

«Εγώ θυμάμαι όταν πήγα να καταταγώ στο Ναυτικό, σήκωσα το μανίκι μου, μου έκαναν εμβόλιο, ούτε με ρώτησε κανένας, ούτε υπήρχε καμιά αμφισβήτηση, μας έβαζαν στην σειρά και μας έκαναν εμβόλιο».

«Κατά πόσο είναι συνταγματικώς ορθό, θα το κρίνουν εν τέλει τα δικαστήρια, υπάρχει μια αρχή κρίσεως με την απόφαση που έγινε για την ΕΜΑΚ, όπου εκεί αναφέρεται ότι πρέπει να υποχωρήσει το ατομικό δικαίωμα προ των επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος για λόγους προστασίας της υγείας, που προστατεύεται από το άρθρο 21 του Συντάγματος», ωστόσο εκτίμησε πως θα υπάρξουν σχετικές προσφυγές στην δικαιοσύνη. «Δεν θέλω να παρεξηγηθώ και να θεωρηθεί ότι προκαταλαμβάνω ή ότι ξέρω κάτι παραπάνω, απλώς εκφράζω την νομική μου άποψη, ότι είναι προφανές ότι ένα πρώτο δείγμα μας δίνει η απόφαση για την ΕΜΑΚ, από κει και πέρα είναι θέμα εφαρμογής της αρχής της αναλογικότητας και το δικαστήριο θα κρίνει σε κάθε περίπτωση αν το μέτρο είναι ανάλογο, δεν είναι ανάλογο και τα λοιπά».

Όπως είπε ο κ. Πικραμμένος, «δεν πρέπει να μπερδεύουμε δύο πράγματα που είναι τελείως διαφορετικά, είναι άλλο πράγμα η υποχρεωτικότητα και είναι άλλο πράγμα ο εξαναγκασμός. Η υποχρεωτικότητα είναι ότι σου επιβάλλει η κρατική εξουσία να κάνεις κάτι, αλλά είναι όπως λέμε στα λατινικά «lex minus quam perfecta», δηλαδή δεν σου ασκεί κάποιος σωματική βία, έχεις άλλες συνέπειες δευτερευούσης μορφής, άρα δεν μιλάμε για εξαναγκασμό, έμμεση ψυχολογική βία υπάρχει, αλίμονο. Μα προς όλες τις κατευθύνσεις υπάρχει, για εμένα που έχω εμβολιαστεί, ο ανεμβολίαστος δεν μου ασκεί ψυχολογική βία; Δεν πρέπει να το βλέπουμε μονομερώς».

Το δικαστήριο θα κρίνει την αναλογικότητα των μέτρων. Για το μέτρο της υποχρεωτικότητας στα δικά μου μάτια, είναι πρόδηλη η υποχώρηση του ατομικού δικαιώματος απέναντι στο γενικότερο συμφέρον. Ως προς τις συνέπειες για κάθε ομάδα, εκεί είπα ότι θα κριθεί βάσει της αρχής της αναλογικότητας. Στην ΕΜΑΚ, όπου για παράδειγμα, η συνέπεια της λήψεως του μέτρου ήταν να μεταφερθούν σε άλλη υπηρεσία, αυτό εκρίθη ότι τηρεί την αρχή της αναλογικότητας.

Για το μέτρο της αναστολής εργασίας, «εκφράζοντας πάντα την προσωπική μου άποψη, θα τασσόμουν ότι είναι συνταγματικώς ανεκτό», σημείωσε ο κ. Πικραμμένος. «Για να ισοδυναμεί με απόλυση θα πρέπει να εκτείνεται σε βάθος χρόνου, θα πρέπει να είναι επαναλαμβανόμενη. Δεν θέλω να διακινδυνεύσω μια πρόβλεψη, γιατί θα κριθεί επανειλημμένως. Δεν έχω προλάβει να δω την τροπολογία αλλά κατά την προσωπική μου γνώμη, μια αναστολή που εκτείνεται σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα είναι ανεκτή, μια αναστολή η οποία υπερβαίνει ένα εύλογο χρονικό διάστημα, θα κριθεί πάλι από το δικαστήριο, ενδεχομένως δεν είναι σύμφωνη με την αρχή της αναλογικότητας. Θα το δούμε στην πράξη».

Αναφορικά με το αν θα έπρεπε να γίνει επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας πέρα από τις κατηγορίες που έχουν ήδη περιληφθεί στην τροπολογία, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης απάντησε καταφατικά και εξήγησε, «ποιο είναι το πρωταρχικό αγαθό που πρέπει να προστατέψουμε, η υγεία, αλλά για να υπάρχει ζωή και υγεία, πρέπει να δουλέψει και η οικονομία, αλλιώς με τι χρήματα θα στηριχθεί η υγεία;».

Οι δάσκαλοι τα παιδιά, οι φοιτητές, οι φαντάροι, οι ναύτες είναι μερικές ομάδες ακόμα που ανέφερε ο κ. Πικραμμένος, όπου θα μπορούσε να επεκταθεί το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Προσλήψεις με «δίπλωμα εμβολιασμού» όπως οδηγούμε τα αυτοκίνητά μας

Στο ερώτημα εάν ο πολίτης που θα θέλει να προσληφθεί σε μια επιχείρηση, δημόσια ή ιδιωτική, θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης έδωσε θετική απάντηση και έδωσε το εξής παράδειγμα, «πώς δεν σας επιτρέπεται να οδηγείτε χωρίς δίπλωμα; Είναι θεμιτή υποχρέωση σε μια περίοδο πανδημίας και το θεωρώ απολύτως φυσιολογικό», είναι η αποκλειστικά προσωπική γνώμη του κ. Πικραμμένου, όπως τόνισε.

Εργατολόγος Καρούζος: Προάγγελος και άλλων μέτρων υποχρεωτικού εμβολιασμού

«Προάγγελος και άλλων μέτρων υποχρεωτικού εμβολιασμού σε πολλές υπηρεσίες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα», είναι η εκτίμηση που εξέφρασε σχετικά με τις κατηγορίες εργαζομένων που εμπίπτουν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη, ο εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος.

Όπως εξήγησε, αυτοί οι άνθρωποι στο δημόσιο που δεν θα κάνουν το εμβόλιο θα υποστούν την αποχή από τα καθήκοντά τους, την αναστολή της παροχής εργασίας τους στο δημόσιο και θα αποστερηθούν την ίδια περίοδο, του δικαιώματός τους να εξελιχθούν, να προαχθούν ακόμα και του δικαιώματος να λάβουν τις αποδοχές τους ή ακόμα και μιας μετάταξης σε κάποια άλλη υπηρεσία.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «είναι ένα νεκρό χρονικό διάστημα έως ότου αποφασίσουν να κάνουν και την 2η δόση εμβολίου ή την μία δόση του μονοδοσικού και να επιστρέψουν μετά από 14 ημέρες στην εργασία τους». Στον ιδιωτικό τομέα, ο εργοδότης, υποχρεούται να μην αποδεχτεί τις υπηρεσίες τους, αυτό σημαίνει ότι δεν προσφέρουν την εργασία τους οι εργαζόμενοι με προσήκοντα τρόπο, «εφαρμόζεται κατ’ ουσίαν η διάταξη του αστικού κώδικα, που δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να μην αποδέχεται μια εργασία που δεν παρέχεται προσηκόντως, εκ μέρους ενός εργαζόμενου και φυσικά δεν τους καταβάλλεται ο μισθός, μέχρι να αποφασίσουν να εμβολιαστούν, να περάσει ένα 14ήμερο και να επιστρέψουν στην εργασία τους».

Σύμφωνα με τον κ. Καρούζο, η κυβέρνηση έκανε το πρώτο της βήμα σε κλάδους που μπορούν να προκαλέσουν και μια κοινωνική συναίνεση και ανοχή. «Κανείς δεν μπορεί εύκολα να απορρίψει την ιδέα ότι ένας εργαζόμενος σε έναν τέτοιο φορέα πρέπει να εμβολιαστεί, οπότε αποκτά και το κοινωνικό consensus και από κει πέρα θα πάει πολύ πιο γρήγορα σε άλλες κατηγορίες».

Σχολιάζοντας την υπόθεση των εργαζόμενων της ΕΜΑΚ, είπε πως ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα στην ΕΜΑΚ, εδώ θα απαλλάσσονται από τις υπηρεσίες τους, αλλά στην περίπτωση αυτή μεταφέρθηκαν αλλού και τουλάχιστον πληρώνονται».

Όσο αφορά στις απολύσεις που είχαν προηγηθεί του υποχρεωτικού εμβολιασμού στις δομές και τα νοσοκομεία, ο κ. Καρούζος εκτιμά πως θα είναι άκυρες. «Ακόμα και στην χειρότερη εκδοχή που επέλεξε ο νομοθέτης, δηλαδή να αποστερείται ένας εργαζόμενος του μισθού του, δεν προηγήθηκε απόλυση, δεν υπάρχει πουθενά στην διάταξη η λέξη απόλυση, κι όμως, έχουν γίνει απολύσεις, τον Απρίλιο και τον Μάιο που θα είναι άκυρες».

«Για την ιστορία των προσφυγών, διαισθάνομαι ότι θα υπάρξει μια εξισορρόπηση μεταξύ της ανάγκης να προστατευτεί ο εργαζόμενος, και αυτό είναι κάτι που εξασφαλίζει ο εμβολιασμός, συμφωνούμε ή όχι, αυτή είναι η άποψη των ειδικών, και της ανάγκης για προστασία της δημόσιας υγείας. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε διαφορετική προοπτική στα δικαστήρια, ήδη στο Συμβούλιο της Επικράτειας για την υπόθεση της ΕΜΑΚ, διέκρινε κανείς την τάση για προστασία της δημόσιας υγείας».

Με πληροφορίες από ertnews.gr

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Στην Ολομέλεια η τροπολογία για τη θέσπιση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε ομάδες εργαζομένων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: