Οι πιθανές κρίσεις στη Μεσόγειο είναι πολλές: Η Τουρκία, αλλά και η Ρωσία αμφισβητούν το Διεθνές Δίκαιο…

FILE PHOTO: Η υπουργός Εξωτερικών της μεταβατικής κυβέρνηση Νάιλα αλ Μανγκούς, στη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό της Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Τρίπολη. Φωτογραφία πηγή Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, @MevlutCavusoglu




Tον αυξημένο κίνδυνο συγκρούσεων στη Μεσόγειο επισημαίνει, σε συνέντευξη του στην εφημερίδαLe Monde (κείμενο Elise Vincent), ο αντιναύαρχος Laurent Isnard.

«Ένα χρόνο μετά το περιστατικό “Courbet” μπορούμε να πούμε, ότι οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτήν την κρίση δεν έχουν εξαφανιστεί. Κράτη όπως η Ρωσία ή η Τουρκία συνεχίζουν σε μια λογική ανταγωνισμού και μερικές φορές μέχρι την αντιπαράθεση, αγνοώντας ακόμα ή και αμφισβητώντας το διεθνές δίκαιο», αναφέρει ο αντιναύαρχος.

Επισημαίνει την παρουσία των Ρώσων μισθοφόρων στη Λιβύη καθώς και αυτή της Τουρκίας, παρά τα αιτήματα των Λιβύων και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για αποχώρηση ξένων στρατευμάτων.

Για τον ίδιον, η άλλη σημαντική εξέλιξη τα τελευταία χρόνια, είναι ο κίνδυνος εισαγωγής στη Μεσόγειο όλο και περισσότερων εξωτερικών κρίσεων, ειδικά από τον Περσικό Κόλπο και την Ασία, με νέους παίκτες, μη παράκτιους της Μεσογείου, όπως οι πολιτικές και θρησκευτικές διαφορές γύρω από το κίνημα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, μέσω της υποστήριξης της Τουρκίας που συμμάχησε με το Κατάρ από τη μία πλευρά, και της κατά μέτωπο αντίθεσης της Αιγύπτου, συμμάχου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) αφετέρου.

Επίσης, εισαγόμενες είναι και οι εντάσεις μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, ενώ διαπιστώνεται μια συνένωση ζητημάτων, γνωστών κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και νέων διακρατικών, ασύμμετρων και υβριδικών αντιπαραθέσεων.

Ως προς τις σχέσεις μεταξύ τουρκικού και γαλλικού ναυτικού, αναφέρει:

«Έχουμε σχέσεις σταθερές, ευγενικές και επαγγελματικές. Επισκέφθηκα την Άγκυρα την Άνοιξη. Στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, μπορεί επίσης να κληθούμε να συνεργαστούμε. Επίσης, υπήρξε μια εξήγηση στο πλαίσιο της Συμμαχίας με πρωτοβουλία της Υπουργού Άμυνας Florence Parly. Έχουμε επίσης γαλλικά πλοία που καταπλέουν στην Τουρκία και Τουρκικά πλοία στη Τουλόν.

Ο καθένας γνωρίζει τα όρια του άλλου. Δεν αφήνουμε τους εαυτούς μας να εκφοβίζονται, είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Σε μια υπερστρατιωτικοποιημένη περιοχή όπως η Ανατολική Μεσόγειος, υπάρχουν πολλές πιθανές κρίσεις, αλλά διατηρούμε την ψυχραιμία μας. Διατηρούμε σχέσεις με όλες τις χώρες που συνορεύουν με τη Μεσόγειο».

Χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα της επιχείρησης «Ειρήνη» μάλλον θετικά, σημειώνοντας, ότι επέτρεψε να φανεί ποια ήταν τα σκάφη που δεν υποτάχθηκαν στον έλεγχο του εμπάργκο, και εκτιμά, ότι πλέον εναπόκειται στις πολιτικές αρχές να εξαγάγουν τις συνέπειες.

Σχετικά με τη σταδιακή παρουσία της Κίνας στη Μεσόγειο, θεωρεί ότι συνιστά ζήτημα προσοχής, επισημαίνοντας, ότι αυτή η κυρίως οικονομική παρουσία της αναπτύσσεται σε λιμάνια παράκτιων χωρών, ιδίως μέσω εταιρειών που επιδιώκουν να είναι παρούσες σε ναυτιλιακές υποδομές. Σε αυστηρά στρατιωτικό επίπεδο, υπογραμμίζει την διέλευση, πριν από δύο χρόνια μέσω της Μεσογείου, του κινεζικού ναυτικού.

ΠΗΓΗ: Le Monde, κείμενο Elise Vincent«Les crises potentielles sont nombreuses en Méditerranée»

Τι συμβαίνει τελικά ανάμεσα στη Γαλλία και την Τουρκία; Γιατί ο Μακρόν και ο Ερντογάν “το παίζουν ευγενικοί”;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: