Τι συμβαίνει τελικά ανάμεσα στη Γαλλία και την Τουρκία; Γιατί ο Μακρόν και ο Ερντογάν “το παίζουν ευγενικοί”;

File photo: Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνάντηση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν με τον Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Φωτογραφία: Τουρκική Προεδρία




Γιατί ο Εμάνουελ Μακρόν (Macron) και ο Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) ξαφνικά το παίζουν ευγενικοί. Η εκεχυρία δεν θα διαρκέσει παρόλα αυτά. Οι δύο Πρόεδροι έχουν πάρα πολλά να κερδίσουν από τον αμοιβαίο τους ανταγωνισμό.

Τα παραπάνω αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, (κείμενο Bibby Ghosh). Σημειώνει:

Κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, ο γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron και ο τούρκος ομολογός του Recep Tayyip Erdogan συμφώνησαν σε μια «λεκτική εκεχυρία» στη διάρκεια αυτού που ο γάλλος Υπουργός Εωτερικών Jean-Yves Le Drian περιέγραψε ως μια «περίοδο ανάκαμψης» στις σχέσεις τους.

Η ορολογία του Le Drian ήταν καθόλα κατάλληλη. Η οργή και η αντίσταση πουτ χαρακτηρίζουν τη σχέση Macron – Erdogan προέρχεται από προσωπική σκοπιμότητα όπως και γεωπολιτικό υπολογισμό.

Ο τούρκος ηγέτης έχει ανοικτά και επανειλημμένως προβεί σε εικασίες για την ψυχική υγεία του γάλλου ομολόγου του, και ο Macron έχει κατηγορήσει τον αντίπαλό του για ψέματα και αποτυχία στο να επιδείξει σεβασμό για τη Γαλλία, μεταξύ άλλων πραγμάτων.

Η πιθανότερη εξήγηση είναι η αλλαγή των χαρακτήρων στην ηγεσία των Βρυξελλών. Η άφιξη του Τζο Μπάιντεν (Biden) στη σκηνή και η επικείμενη αναχώρηση της Άγγελας Μέρκελ (Merkel) από αυτήν σηματοδοτούν ότι οι Macron και Erdogan θα πρέπει να αναστείλουν την αμοιβαία τους εχθρότητα, ενώ ο καθένας εργάζεται εκεί όπου ταιριάζει με τους νέους πρωταγωνιστές.

Ο ρόλος του Erdogan έχει ήδη μειωθεί. Ο τούρκος ηγέτης δεν απολαμβάνει πλέον την άμεση πρόσβαση στο Λευκό Οίκο που είχε στα χρόνια του Ντόναλντ Τραμπ (Trump). Ο γάλλος ηγέτης θα είναι ευτυχής που ο Biden συμμερίζεται την άποψή του για τον Erdogan ως έναν αυταρχικό και μπορεί να αισθάνεται ενθαρρυμένος στο να ωθήσει την Τουρκία να περιθωριοποιηθεί στις υποθέσεις του ΝΑΤΟ.

ΠΗΓΗ: BloombergBibby Ghosh – Why Macron and Erdogan Are Suddenly Playing Nice

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Η οικονομία διαλύει τον Ταγίπ Ερντογάν: Μεγάλη πτώση της υποστήριξης προς το κόμμα του (AKP)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: