Επιτέλους πήραν την ορθή απόφαση: Η Frontex θα βοηθήσει την Κύπρο στη διαχείριση μεταναστευτικών ροών

File Photo: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στην εκδήλωση για το Σχέδιο Ανάκαμψης της Κύπρου, στην Λευκωσία. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα βον ντερ Λάιεν (Ursula von der Leyen) δεσμεύτηκε κατά την επίσκεψη της στη Λευκωσία για παροχή «περισσότερης στήριξης» από τη Frontex προκειμένου η Κύπρος να ελέγξει πιο αποτελεσματικά τις μεταναστευτικές ροές από γειτονικά κράτη όπως η Τουρκία, αναφέρει η εφημερίδα Independent (αναδημοσίευση από το Associated Press).

Δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες για τον τρόπο παροχής στήριξης, αλλά δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης Ασύλου θα εντείνει τις προσπάθειες της για να βοηθήσει την Κύπρο να επιταχύνει τον έλεγχο των αιτήσεων ασύλου.

Σύμφωνα με την κυπριακή κυβέρνηση, η χώρα έχει φτάσει στο όριο των δυνατοτήτων της και ανταποκρίνεται με δυσκολία καθώς ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που είτε έχουν λάβει είτε έχουν αιτηθεί διεθνούς προστασίας στην Κύπρο ισοδυναμεί με το 4% του πληθυσμού της χώρας.

Η πλειοψηφία των 4.437 μεταναστών που έχουν μέχρι στιγμής φτάσει στην Κυπριακή Δημοκρατία φέτος, έχουν διασχίσει την πράσινη γραμμή. Οι αφίξεις έχουν αυξηθεί κατά 30%. Οι περισσότεροι μετανάστες φτάνουν αεροπορικώς στα Κατεχόμενα και στη συνέχεια κατευθύνονται προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η κυπριακή κυβέρνηση σημειώνει πως η Τουρκία δεν εφαρμόζει τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στο νησί. Η von der Leyen δήλωσε χθες πως η ΕΕ βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγμάτευσης μιας νέας συμφωνίας η οποία θα προβλέπει την επιστροφή όσων δεν έχουν λάβει άσυλο.

ΠΗΓΗ: Independent, Αναδημοσίευση από Associated Press – EU border agency to help Cyprus stem migrant arrivals

Το περιοδικό Economist …”πυροβολεί” τον Ερντογάν: Κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας και της εικόνας του

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: