Εν χερσί φόως… Στα χέρια μας η σωτηρία μας: Ο Γκουτέρες σχεδιάζει επί του “πτώματος” της Κυπριακής Δημοκρατίας

FILE PHOTO: Ο Γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες στη Λισαβώνα της Πορτογαλίας. EPA,M ÁRIO CRUZ




Της ΛΟΡΙΑΣ ΜΑΡΚΙΔΗ

Στην προσπάθεια τους να τετραγωνίσουν τον κύκλο στο Κυπριακό, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και οι εκπρόσωποι του λανσάρουν αυτή την περίοδο την ιδέα για δύο «αυτοδιοικούμενες περιοχές» επί του πτώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ιδέα που στην ουσία προσφέρει αναγνώριση στην αποσχιστική οντότητα παρακάμπτοντας τη λύση δυο κρατών την οποία ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε ο Γενικός Γραμματέας αποδέχτηκαν , όπως τουλάχιστον δημοσίως δήλωσαν.

Ιδέα που καταστρατηγεί τις πρόνοιες του ψηφίσματος 541/1983 το οποίο καταδικάζει τη διακήρυξη της αποσχιστικής οντότητας ως νομικά άκυρη, ζητά την ανάκληση της και απαιτεί απ όλα τα κράτη σεβασμό στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μπορεί η Τουρκία να θέτει τώρα στο τραπέζι τη λύση δυο κρατών αλλά αυτή δεν αποτελεί τον τελικό της στόχο στην Κύπρο όπως και η λύση δυο αυτοδιοικούμενων περιοχών.

  • Οι Τούρκοι και οι Τουρκοκύπριοι, από την εποχή που οι Βρετανοί αποικιοκράτες ενέπλεξαν την Τουρκία ως ενδιαφερόμενο μέρος στο Κυπριακό, κατάφωρα παραβιάζοντας τη Συνθήκη της Λωζάνης, έθεσαν τους στόχους τους επί τη βάσει των εκθέσεων του Τούρκου συνταγματολόγου και πολιτικού, Νιχάτ Ερίμ, το 1955 και 1956 , με σκοπό την ανάκτηση της Κύπρου.

Έκτοτε, υπομονετικά υλοποιούν τον ένα στόχο μετά τον άλλο, είτε στα πλαίσια των διακοινοτικών συνομιλιών με τις δικές μας παραχωρήσεις, είτε σε περιόδους αδιεξόδου που οι ίδιοι προκαλούν, με νέα τετελεσμένα. Με σταθερό υποστηρικτή και συνεπή υπηρέτη των τουρκικών επιδιώξεων , τον βρετανικό παράγοντα.

Όλοι όσοι έχουν μελετήσει τις εκθέσεις του Νιχάτ Ερίμ διαπιστώνουν με τρόμο ότι σήμερα οι στόχοι που τέθηκαν έχουν σε μεγάλο βαθμό επιτευχθεί. Αυτό που απομένει είναι η εξεύρεση μιας φόρμουλας που θα καταλύει την Κυπριακή Δημοκρατία, θα την εξισώνει με την παράνομη αποσχιστική οντότητα και που θα επιτρέψει στην Τουρκία σε δεδομένη χρονική στιγμή να ενσωματώσει ολόκληρη την Κύπρο στην επικράτεια της.

Τα σχέδια και η τακτική της Τουρκίας για την Κύπρο αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο περιγράφονται ξεκάθαρα στο βιβλίο του πρώην πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, Το Στρατηγικό Βάθος. Όπερ σημαίνει αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας με επέκταση της Τουρκίας σε εδάφη που υποδούλωσε ο Σουλτάνος.

Σήμερα, η κατοχική δύναμη Τουρκία, η οποία καταδικάστηκε από σωρεία ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών οργανισμών, η χώρα η οποία κρίθηκε ένοχη για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το ΕΔΑΔ όχι μόνο απαλλάσσεται από την ευθύνη των εγκλημάτων της και θωπεύεται δουλοπρεπώς από Ευρωπαίους και άλλους αλλά και επιτυγχάνει να κατευθύνει τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών καθώς και τους κατά καιρούς εκπροσώπους του Γενικού Γραμματέα , στην παρούσα φάση την γνωστή κ Λούτ, προς υιοθέτηση των θέσεων της στο Κυπριακό οι οποίες επονομάζονται ιδέες, προτάσεις, σχέδια του Γενικού Γραμματέα. Το Σχέδιο Ανάν-Χάνει αποτελεί ένα κραυγαλέο παράδειγμα.

  • Σήμερα η Τουρκία θέτει προαπαιτούμενα, την εκ των προτέρων αναγνώριση από τους Ελληνοκυπρίους  της αποσχιστικής οντότητας, για επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ δύο κρατών, πλέον. Η κατάσταση είναι τραγική.

Άμοιρη ευθυνών δεν είναι και η ηγεσία των Ελληνοκυπρίων για τη σταδιακή διολίσθηση προς τις τουρκικές θέσεις. Άμοιρη ευθυνών δεν είναι και η πολιτική του κατευνασμού της τουρκικής επιθετικότητας, με τις συνεχείς προσφορές και δώρα προς τους Τουρκοκυπρίους, η θεωρία να πείσουμε την Τουρκία ποιο είναι το συμφέρον της από τη λύση του Κυπριακού.

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις στην πλευρά μας όσον αφορά στην μορφή επίλυσης του προβλήματος που μόνο σύγχιση προκαλούν τόσο στο λαό όσο και στους ξένους. Η ψευδαίσθηση ότι κάποιος δυνατός της γης θα σώσει αυτό τον δύσμοιρο τόπο.

Ας καθίσουν όλες οι κεφαλές του τόπου και ας δουν με καθαρό φακό την πραγματικότητα και υιοθετήσουν μια κοινή θέση και στρατηγική για να σωθεί ο τόπος. Γιατί στα χέρια μας είναι είναι η σωτηρία μας.

Λόρια Μαρκίδη
Πρέσβης ε.τ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη NEWS GOOGLE

Τον χαϊδεύουν Βερολίνο, Λονδίνο, και λίγο ο Μπάιντεν: Ο δικτάτορας της Άγκυρας και οι σύμμαχοί του

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: