Δυστυχώς… Πέντε χρόνια μετά το σικέ αποτυχημένο πραξικόπημα, ο Ερντογάν εξακολουθεί να είναι ισχυρός στην Τουρκία

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Το αποτυχημένο πραξικόπημα έδωσε στον Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) την ευκαιρία να διαμορφώσει μια Τουρκία στην εικόνα του, παραμένοντας, πέντε χρόνια αργότερα, κυρίαρχος  μιας χώρας, που χαρακτηρίζεται από γεωπολιτικό ρεαλισμό, σημειώνει η δημοσιογράφος της εφημερίδας Les Echos, Mehdi Laghrari.

Την ίδια στιγμή, ο Didier Billion, αναπληρωτής διευθυντής του Iris, αφού υπενθυμίζει τα πολλαπλά πραξικοπήματα του στρατού, να υποστηρίζει, ότι  «αυτό το 2016, είναι μια εντύπωση του αναδυόμενου συνολικού ερασιτεχνισμού».

Κατά τον ίδιον, αυτό το πραξικόπημα είναι ένα «δώρο από τον Θεό» για τον Erdogan, καθώς του δίνει την τέλεια ευκαιρία να διαμορφώσει την Τουρκία, σύμφωνα με την εικόνα του, όπως ήθελε εδώ και χρόνια.

«Η εκκαθάριση που πραγματοποιήθηκε εναντίον του κινήματος του Gülen ξεκίνησε πραγματικά το 2013, όταν οι Γκιουλενιστές εισαγγελείς θέλησαν να κατηγορήσουν συγγενείς του Προέδρου Erdogan», υπενθυμίζει  ο Jean Marcou καθηγητής στο Science Po Grenoble, προσθέτοντας, ότι «το  κίνημα του Gülen, επειδή αισθανόταν απειλούμενο, προσπάθησε να προκαλέσει πραξικόπημα».

 Για τον Didier Billion, «οι Γκιουλενιστές έχουν ξεκάθαρα ευθύνη σε αυτό το πραξικόπημα, αλλά οι εκκαθαρίσεις του Erdogan επηρέασαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν χωρίς αποδεικτικά στοιχεία».

Σε πολιτικό επίπεδο, το αποτυχημένο πραξικόπημα δίνει επίσης ώθηση στο σχέδιο μεταρρύθμισης του Συντάγματος, που κληρονομήθηκε από το πραξικόπημα του 1980, αλλάζοντας την Τουρκία από ένα κοινοβουλευτικό καθεστώς σε ένα προεδρικό, χωρίς πρωθυπουργό.

 «Μπορούμε να χαιρετίσουμε το γεγονός, ότι η εξουσία δεν είναι πλέον στα χέρια του στρατού. Αλλά συγκεντρώνοντας όλες τις εξουσίες στα χέρια ενός ατόμου, αυτή η μεταρρύθμιση δεν πήγε προς την κατεύθυνση της επέκτασης των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων», αναλύει ο Didier Billion.

Ο Jean Marcou να επισημαίνει την επιλογή του Τούρκου προέδρου του εθνικιστικού χαρτιού, με το πλησίασμα του MHP,  αλλά και την αλλαγή στην τουρκική εξωτερική πολιτική, η οποία, όπως σημειώνει, «χαρακτηρίζεται από έναν ρεαλισμό που δεν λαμβάνει πλέον υπόψη τις δυτικές απόψεις και από την επιθυμία να διαχειριστεί τα διάφορα θέματα περιφερειακά,   ιδίως με το Ιράν και τη Ρωσία.»

Σε αυτό το σημείο, η προεδρία του Donald Trump, χαρακτηριζόμενη από απεμπλοκή, άφησε μια «λεωφόρο» στην Άγκυρα, αλλά η άφιξη του Joe Biden  φαίνεται να ξεκινά μια αλλαγή.

«Βλέπουμε, ότι υπάρχει η επιθυμία και από τις δύο πλευρές να αποκατασταθούν οι σχέσεις», αναλύει ο Jean Marcou, προσθέτοντας, ότι είναι επίσης μια ευκαιρία για την Άγκυρα να εξισορροπήσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία. 

Για τον Didier Billion, «η Τουρκία παραμένει ουσιαστικός εταίρος για τη Δύση και πρέπει να αναθεωρηθούν πλήρως οι σχέσεις με την Άγκυρα, τερματίζοντας τον συναισθηματικό εκβιασμό και υποβάλλοντας συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση κάθε ζητήματος»

ΠΗΓΗ: Les Echos, Mehdi Laghrari – Cinq ans après le coup d’Etat manqué, Erdogan est toujours l’homme fort en Turquie

Επέτειος αποκατάστασης της Δημοκρατίας: Covid – free δεξίωση μόνο για εμβολιασμένους στο Προεδρικό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: